Κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση τις επόμενες 72 ώρες για το ζήτημα των συντάξεων με τον πρωθυπουργό από το Σάββατο
που θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις πριν το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Οι ζυμώσεις, οι συζητήσεις και η ανταλλαγή πληροφοριών με τους Θεσμούς είναι συνεχείς και σε συνομιλίες του newpost.gr με κυβερνητικά στελέχη - που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις που γίνονται - δεν απέκλειαν τίποτα: «Αυτή τη στιγμή είναι 50-50» τόνιζαν χαρακτηριστικά για την πιθανότητα οι μειώσεις στους μισθούς των ατόμων της γ’ ηλικίας να απαλειφθούν από το προσχέδιο.
Η εικόνα τις τελευταίες ώρες είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με όσες συζητήσεις γίνονταν στο παρασκήνιο λίγο πριν. Η άποψη πως η πρώτη κίνηση της ελληνικής πλευράς δεν πρέπει να είναι επιθετική προκειμένου να μην προκληθεί δυσαρέσκεια στους Θεσμούς αποτελούσε μια πραγματικότητα και κατά ορισμένους είχε “κλειδώσει” η καταγραφή των περικοπών, έστω και προσωρινά. Τα πράγματα, ωστόσο φαίνεται πως “ξαναζυγίζονται” και με βάση τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται, αλλά και με τον παράγοντα του πολιτικού κόστους που θα επωμιστεί η κυβέρνηση αν δεν δείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει το δικό της μείγμα πολιτικής. Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως η ΝΔ “καραδοκεί στη γωνία” προκειμένου να επαληθευτεί, ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν τόσο καθαρή όσο διαφήμιζε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τους κυβερνητικούς η μη περικοπή των συντάξεων φαίνεται να είναι “εκ των ων ουκ άνευ” και αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Το ζήτημα είναι ο βηματισμός που θα ακολουθηθεί προκειμένου να φτάσουν στην Ηρώδου Αττικού στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά πολλούς το “ψαλίδισμα” των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ερμηνευτεί ακόμα και ως αποδοχή του μέτρου, αφού θα πρέπει στις 15 Οκτωβρίου να παραδοθεί και στην ΕΕ. Υπάρχει, όμως και η άποψη πως τα βήματα πρέπει να γίνονται ένα - ένα και οι κινήσεις οφείλουν να είναι “χειρουργικές”.
Ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη μιλώντας στην WSJ και στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη τόνισε πως δεν χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω περικοπή των συντάξεων συμπληρώνοντας ότι “δεν θα είναι απόφαση μονομερής, θα είναι λογική”.
Την αισιοδοξία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήρθε να συμπληρώσει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση δήλωσε πως “με βάση τις προβλέψεις και τις προβολές που έχουμε κάνει για τη δημοσιονομική πορεία απο το 2019 και μετά, το μέτρο αυτό δεν χρειάζεται για να επιτυγχάνουμε τους στόχους του 3,5%”, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να συμπληρώνει με νόημα σχετικά με το τι θα κάνει η κυβέρνηση με τις συντάξεις: “κοντός ψαλμός”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Παππάς που βρίσκεται στην αποστολή του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon μίλησε για “Δευτέρα κοντή γιορτή”, σημειώνοντας πως “είναι πάρα πολύ σαφές ότι τα δημοσιονομικά, αλλά και η πορεία του ΕΦΚΑ είναι τέτοια που μας επιτρέπει να κάνουμε τις κινήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες”.
Είναι φανερό ότι από το κυβερνητικό περιβάλλον καλλιεργείται ένα κλίμα σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν αποτελεί κείμενο συζήτησης στη Βουλή, αλλά τη βάση προκειμένου να ξεκινήσει μια κατάθεση απόψεων από όλες τις πλευρές. Το γεγονός, ωστόσο πως όλα παραμένουν ακόμα ανοιχτά συνδέεται και με την Γερμανία που βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Βαυαρία (14 Οκτωβρίου) και στο Έσσεν (28 Οκτωβρίου). Η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να χρειάζεται και αυτή περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις με την υπερσυντηρητική πλευρά των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών της Βαυαρίας που μπορεί να την κατηγορήσουν πως “βάζει πλάτη” στην Ελλάδα.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκφράσει επισήμως μέχρι στιγμής κανένα αίτημα μεταφοράς της διαδικασίας κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα θα πρέπει να κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση το Eurogroup του Δεκεμβρίου θεωρείται κομβικό για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αφού οι ίδιες πηγές ανέλυαν στο newpost.gr και την περίπτωση το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξει σε “παρατηρήσεις” υπέρ της εφαρμογής του μέτρου.
Θεωρείται βέβαιο πως στο Μαξίμου ετοιμάζουν το “οπλοστάσιό” τους για ένα τέτοιο ενδεχομένο, ωστόσο μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει πολύ οι συζητήσεις. Και μπορεί το Eurogroup στην μεταμνημονιακή εποχή να μην έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αποφάσεις, ωστόσο οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ότι αν η εισήγηση του είναι αρνητική θα προκληθεί μια αρνητική εικόνα για τη χώρα και στις αγορές. Στο προεκλογική χρονιά που οδεύει η Ελλάδα δεν θα βοηθούσε την κυβέρνηση ένα “πισωγύρισμα” στο 2015 με τους εταίρους απέναντι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου