Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σύμφωνα με την οποία υπάρχει λίστα με μνημεία τα οποία εκχωρούνται στο Υπερταμείο μέσω του ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου),  

δημιούργησε ανησυχία και ντόμινο αντιδράσεων. Το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να απαντήσουν πως εξαιρούνται τα μνημεία και άρα δεν κινδυνεύουν ή αλλιώς δεν υποθηκεύονται για τα δάνεια. 
Είχε προηγηθεί η δήλωση Σταθάκη «πολλή φασαρία για το τίποτα», όταν το θέμα έσκασε στα Χανιά μετά την αποκάλυψη του δημάρχου Τάσου Βαμβούκα, ο οποίος και το ανακίνησε. Ψάχνοντας βρεθήκαμε μπροστά σε αναπάντητα ερωτήματα, όπως το πόσα και ποια μνημεία περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, για ποιον λόγο εντάχθηκαν και αν τελικά κινδυνεύουν όπως λένε οι αρχαιολόγοι ή είναι διασφαλισμένα όπως λέει το υπουργείο.

Επειδή η υπόθεση αποτέλεσε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, ο υφυπουργός πολιτισμού Κ. Στρατής μιλώντας χθες στο Ε τόνισε μεταξύ άλλων: «Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ. Οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού. Χαίρομαι λοιπόν που η αντιπολίτευση συνυπογράφει σήμερα τη χθεσινή μας ανακοίνωση ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δεν εκχωρείται και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, που προηγήθηκε της δήλωσης Στρατή. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού». 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου, μιλώντας στο Τvxs.gr, δηλώνει καταρχήν ευχαριστημένη με την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού, επιμένει ωστόσο πως πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν όλα τα μνημεία από αυτό τον κατάλογο και μάλιστα μέσω ΦΕΚ. «Με ένα ΦΕΚ τα έβαλαν στη λίστα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να τα εξαιρέσουν» λέει χαρακτηριστικά.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζήτησε τον κατάλογο με το σύνολο των μνημείων που μεταβιβάζονται και ως αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί από το ΥΠΠΟ. Στην ερώτηση μας αν γνωρίζουν άλλα μνημεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο απαντά: «Μας έρχονται πληροφορίες από τη Λάρισα και άλλα σημεία της Ελλάδας, αλλά δεν έχουμε πλήρη εικόνα καθώς δεν μας έχει δώσει τον κατάλογο το υπουργείο»
Γιατί ενώ το υπουργείο δηλώνει πως τα μνημεία θα εξαιρεθούν, η πρόεδρος του ΣΕΑ παραμένει ανήσυχη; «Το θέμα  είναι ότι ο νόμος του ’ 16 , 13/49 έχει παραθυράκια. Λέει ότι εξαιρούνται κάποια μνημεία αλλά μετά παρακάτω λέει ότι είναι δυνατό να μεταβιβάζονται» λέει η Κα Μάρκετου και προσθέτει πως πρέπει να εξαιρεθούν στο διηνεκές ώστε να μην τα πάρουν οι δανειστές ως εγγύηση για το μέλλον. «Πρέπει να κατοχυρωθεί με υπουργική απόφαση» επιμένει.
Πως όμως βρέθηκαν τα μνημεία σε αυτή τη λίστα; Το ζήτημα οφείλεται κυρίως στις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες πίεσαν οι θεσμοί να ξεπεραστούν όλα τα προσκόμματα και να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη μεταβίβαση της δημόσιας περιουσίας.  Η κυβέρνηση ζήτησε από την αρχή να εξαιρεθούν τα μνημεία και τα αρχαιολογικά μουσεία «... οι θεσμοί θέλοντας να αποφύγουν την καθυστέρηση μέχρις ότου βρεθούν τα νέα ακίνητα, απαίτησαν να συμπεριληφθούν εξαρχής τα πάντα τα οποία βαθμηδόν συναποφασίστηκε να εξαιρούνται μετά από σχετικό έλεγχο» αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη στο Έθνος. Με λίγα λόγια οι θεσμοί πίεσαν να μπει χωρίς διακρίσεις η περιουσία αυτή στη λίστα με τη δέσμευση και να εξαιρεθούν τα μνημεία στην πορεία.
Τι θα συνέβαινε αν δεν είχε βγει στο φως η υπόθεση; «Θα βλέπαμε ξαφνικά να έρχονται οι τοπογράφοι να μετράνε δίπλα στους αρχαιολογικούς χώρους εκ μέρους των επενδυτών και θα τρελαινόμασταν» εκτιμά η πρόεδρος του ΣΕΑ, η οποία υπογραμμίζει ξανά και ξανά πως δεν εξετάζει αν έγινε από πρόθεση ή από λάθος το μπέρδεμα και πως το θέμα είναι να δοθεί άμεσα λύση.
«Δεν μπορούμε να λέμε ότι τα Ενετικά Φρούρια ή η Κνωσσός είναι σε αυτή τη λίστα και θα δοθούν ως εγγύηση για το χρέος. Αν μπήκαν από λάθος ή όχι δεν μας αφορά . Ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο είναι μνημεία του ΥΠΠΟ. Ναι, νομικά μπορεί να είναι εντάξει το υπουργείο, αλλά υπάρχουν παραθυράκια. Σήμερα μπορεί να μην κινδυνεύουν τα μνημεία,  αλλά μεθαύριο μπορεί να κινδυνεύσουν και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο»
Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα Παρασκευή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ενώ τη Δευτέρα έχει οριστεί συνάντηση τους με το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τvxs.gr σύντομα θα ανακοινωθεί η λύση του θέματος που δεν θα αφήνει παράθυρα ανοιχτά για πολλαπλές ερμηνείες.

tvxs.gr