Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

44 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Η 3η Σεπτέμβρη και η έναρξη της μάχης των «προοδευτικών»...!!!

του Σωτήρη Μπολάκη

Η Φώφη Γεννηματά σήμερα το απόγευμα επιχειρεί μία από τις πιο κρίσιμες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, και του ΚΙΝΑΛ κατ' επέκταση, στην πολιτική σκηνή.  

Η συγκυρία είναι κομβική για την πορεία της παράταξης και την ηγεμονική θέση που θέλει να έχει στον χώρο του κέντρου, της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς.
Έννοιες που η κα Γεννηματά θα προτάξει απέναντι στους όρους που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που ενέτασσε στις δυνάμεις που συσπείρωσε γύρω του και την κεντροδεξιά, κατ' άλλους όμως έως και ακροδεξιά. 

Το βίντεο της «αλλαγής»

Της ομιλίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, θα προηγηθεί η προβολή ενός βίντεο το οποίο θα είναι μια ιστορική αναδρομή στον Ανδρέα Παπανδρέου, με την ανάδειξη όμως και όλων εκείνων των στοιχείων της ιδρυτικής διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. 

Μέσα από αυτή την οπτική και τα 12 σημεία της Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθούν και τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν την εικόνα του ποια ήταν ιστορικά η «Πρώτη Φορά Αριστερά» στον τόπο που πήρε την εξουσία. Κι αυτό κατά τους διοργανωτές θα είναι και το πρώτο χτύπημα στην «κυβέρνηση της Αριστεράς». 

Μέχρι και ο αδερφός του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκος, μιλώντας στην πρεμιέρα του «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή έκανε αυτή την παρατήρηση για να περιγράψει τι σήμαινε για τη χώρα η γέννηση του ΠΑΣΟΚ για να μιλήσει εμμέσως για την κακή αντιγραφή του Ανδρέα Παπανδρέου που επιχειρεί συστηματικά ο Αλέξης Τσίπρας, προτού ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης. 

Μαζί και η ΔΗΜΑΡ

Στην Αγίου Κωνσταντίνου δεν φαίνεται για την ώρα να ενοχλούνται από την έντονη ΠΑΣΟΚοποίηση των τελευταίων ημερών που καλλιεργήθηκε και από σειρά στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή και το σημερινό ορόσημο. Αναγνωρίζουν την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΙΝΑΛ για την αντίσταση στην προσπάθεια διεμβολισμού του «προοδευτικού κέντρου» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και ως τέτοια και μόνο τη στηρίζουν δίνοντας και οι ίδιοι δυναμικό παρών στην αποψινή εκδήλωση. 

Τα νέα πρόσωπα 

Στα τρία θεματικά τραπέζια που θα έχουν προηγηθεί ξεχωρίζουν οι ομιλίες - παρεμβάσεις δύο νέων σε ηλικία στελεχών με σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία και τα οποία έχουν αναλάβει σημαντικά πόστα στο ΚΙΝΑΛ.
Του Παύλου Χρηστίδη και του Μανώλη Χριστοδουλάκη στους οποίους η Φώφη Γεννηματά αλλά και τα παλαιότερα στελέχη του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύτηκαν στον πρώτο την επικοινωνία και στον δεύτερο την προετοιμασία του κόμματος για τις επερχόμενες εκλογές. 

Πρόκειται για την προσωποποίηση της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ και την απάντησή του στο ράλι ανανέωσης στο οποίο βρίσκονται όλα τα κόμματα. Στην περίπτωσή τους, μάλιστα, το στοίχημα φαίνεται να κερδίζεται μια και κατα κοινή παραδοχή στο ΚΙΝΑΛ αποδεικνύονται πέρα από δημοφιλείς και ικανοί στα καθήκοντά τους.  

Ζωντανεύει η αίθουσα Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη

Μάλιστα, ο σχεδιασμός ιδιαίτερα για το κομμάτι της επικοινωνίας προβλέπει αναβάθμιση του ρόλου του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ στα πρότυπα της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και κάθε Πέμπτη ο Παύλος Χρηστίδης θα ενημερώνει τους διαπιστευμένους συντάκτες και κατά περίπτωση θα επιχειρείται και αντίστοιχη παρέμβαση του κάθε τομεάρχη ανάλογα με την επικαιρότητα και τη σημασία των γεγονότων. Οι συνεννοήσεις έχουν γίνει και με την ΕΡΤ και όλα είναι έτοιμα για τη νέα πιο αντιπροσωπευτική παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ. 

Πρώην ή νυν Γραμματέας ΠΑΣΟΚ;

Τη σημερινή επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ επέλεξε και ο Στέφανος Ξεκαλάκης για να παρέμβει στο μοτίβο της εσωκομματικής διαμάχης, που επιχειρεί να διατηρήσει στην επιφάνεια, αναφορικά με τα ζητήματα της λειτουργίας του. 
Ο κ. Ξεκαλάκης, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, επιμένει να επαναφέρει τη συζήτηση γύρω από το έκτακτο συνέδριο, που δεν έγινε ποτέ όπως υποστηρίζει, και εξαιτίας του οποίου παύθηκε από τα καθήκοντά του. Μάλιστα, στο άρθρο του μιλά για επιλογές της ηγεσίας που οδηγούν στον πολιτικό θάνατο του ΠΑΣΟΚ. 
Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν σχολιάζουν κατά πάγια τακτική τις τοποθετήσεις του, όμως αυτό που αναγνωρίζουν όσοι παραμένουν ενεργοί στο ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν να προχωρήσει η προσπάθεια οργανωτικής και κομματικής ολοκλήρωσης του ΚΙΝΑΛ, είναι ότι δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση για μια καλοπροαίρετη κριτική που στοχεύει στην ενίσχυση της ενότητας και της δυναμικής του ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου, όλοι πλέον οι φορείς του ΚΙΝΑΛ παραδέχονται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγαλύτερος φορέας του και ο πλειοψηφικός και βασικός αιμοδότης σε αυτή τη φάση του όλου εγχειρήματος. Πολλοί, μάλιστα, βλέπουν σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις ακόμη και υπονόμευση του Κινήματος, ενώ θυμίζουν αυτό που είχε ήδη αναφέρει η κα Γεννηματά από τις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα, όταν παραμονές των εκλογών καλούσε τους ψηφοφόρους «να κάνετε την 5η Νοέμβρη τη νέα 3η Σεπτέμβρη».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου