Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Συναγερμός στην Τουρκία μετά τη «βουτιά» της λίρας: Οικονομικά μέτρα - Υποχωρεί το ευρώ…

Επιμέλεια: Ιουλία Ράπτη

Η ιλιγγιώδης πτώση της τουρκικής λίρας σήμανε συναγερμό στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία ανακοίνωσε ότι θα λάβει "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και υπογράμμισε ότι θα προσφέρει "όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες".

 Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν βλέπει «σχέδιο» εξόντωσης της τουρκικής οικονομίας, «δείχνοντας» ως εμπνευστή του τις ΗΠΑ, ενώ εισαγγελία και υπουργείο Εσωτερικών παρεμβαίνουν κατά προσώπων αλλά και social media που «απειλούν» την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Σε χαμηλό 13 μηνών υποχωρεί το ευρώ με τους επενδυτές να στρέφονται στο γεν και το ελβετικό φράγκο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την "μαύρη Παρασκευή" για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του αρχηγού του τουρκικού κράτους, προσπάθησε να καθησυχάσει χθες το βράδυ τις αγορές ανακοινώνοντας ότι η Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα μια σειρά μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας.
Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε σήμερα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.

Μήνυμα Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ: Δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πρεσβευτών στην Αγκυρα. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Παράλληλα, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ανοίγει έρευνα κατά προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Η Τουρκία έχει γίνει στόχος οικονομικής επίθεσης, σύμφωνα με την εισαγγελία που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά κατά κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι εξυπηρετούν τους στόχους αυτής της επίθεσης.

«Πόλεμος» κατά των social

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».
Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Υποχωρούν οι τραπεζικές μετοχές

Οι τράπεζες παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα.
Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις.
Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του αμερικανικού γίγαντα Monsanto - τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο - για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.
Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.

Σε χαμηλό 13 μηνών υποχωρεί το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1365 δολάριο, σε χαμηλό 13 μηνών, πριν ανακάμψει σημειώνοντας πτώση 0,2% στο 1,1382 δολάριο. Το ενιαίο νόμισμα δέχθηκε σημαντικό πλήγμα την Παρασκευή ύστερα από δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία.
Το δολάριο, που έχει σημειώσει ράλι από τότε που η κρίση της τουρκικής λίρας έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις την περασμένη εβδομάδα, ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 96,463 έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων. Το γεν ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 110,265 αφού νωρίτερα ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων στο 110,11. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά μισό τοις εκατό στο 1,1288 δολάριο.

Συνωμοσία βλέπει ο Ερντογάν

Είχε προηγηθεί ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, όπου άφησε σαφείς αιχμές για σχέδιο κατά της τουρκικής οικονομίας.
Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το τωρινό επίπεδο της τουρκικής λίρας και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες δεν μπορούν να ερμηνευτούν με τη λογική και ότι η πρόσφατη "βουτιά" του εθνικού νομίσματος δείχνει ένα σχέδιο εναντίον της Τουρκίας.
Μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στα γραφεία του κόμματός του στην Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους-για τρίτη συναπτή ημέρα-να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν τη λίρα.
Η λίρα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας της, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Όπως είπε ο ίδιος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.
Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν εκείνη δεν απελευθέρωνε τον πάστορα.
Η τουρκική λίρα κατέγραψε ιλιγγιώδη πτώση φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες.
Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου