Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Το «τρένο» των αγορών κυνηγά η κυβέρνηση...

Πάνω από το ψυχολογικό όριο του 4% το ελληνικό δεκαετές ομόλογο



Μπορεί η κυβέρνηση να μετρά αντίστροφα για το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας και σήμερα να περιμένει αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, ωστόσο το γεγονός πως τα επιτόκια κινούνται σε μη επιτρεπτά επίπεδα για έξοδο στις αγορές προκαλεί νέες ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο. Ο δρόμος για την καθαρή έξοδο είναι στρωμένος με “αγκάθια” για το Μαξίμου σε μια περίοδο που οι φονικές πυρκαγιές στο Μάτι έχουν μονοπωλήσει, δικαίως, το ενδιαφέρον όλου του κυβερνητικού δυναμικού.


Η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραστη και ευάλωτη σε διεθνούς κραδασμούς και αυτό προκύπτει και από τις συστάσεις που έρχονται εκτός συνόρων να μην παρεκλίνει η κυβέρνηση απο το χαραγμένο δρόμο των μέτρων και των μεταρρυθμίσων που έχουν αποφασιστεί. Οι επενδυτές δεν προτιμούν τα assets υψηλού ρίσκου και έχουν δείξει την προτίμησή τους προς τα ασφαλή επενδυτικά κεφάλαια. Έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως υπάρχει μια μαζική στροφή στην ασφάλεια που δίνει η Γερμανία, εκτοξεύοντας έτσι τα spreads ιδιαίτερα με τα ομόλογα των χωρών του νότου. Ασφαλές καταφύγιο αποτελεί και το αμερικανικό δεκαετές.

Το στοίχημα της δοκιμαστικής εξόδου πριν από τις 21 Αυγούστου χάθηκε και όσο το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου παραμένει κολλημένο πάνω από το 4%, αρκετά μακριά από το 3,6% του Ιανουαρίου, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δεν έχουν καταφέρουν να επανακάμψουν σε αυτά τα ποσοστά όλο το τελευταίο διάστημα.
Όπως προειδοποίησε και και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς».
Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για επιστροφή στις αγορές, «πρέπει να είναι προσεκτική και καλοσχεδιασμένη η έξοδος» , επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, «δεδομένων τόσο της ύπαρξης σημαντικού ύψους ταμειακών αποθεματικών ασφαλείας όσο και των κινδύνων επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος σε περίπτωση σχετικά υψηλών επιτοκίων λόγω αναταραχών στις διεθνείς αγορές».
Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά μόλις λίγες ημέρες μετά το σήμα του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει βλέψεις στο QE.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τόνιζε σχετικά με τον χαμένη ποσοτική χαλαρωση πως «η  ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα συνέβαλε θετικά, παρά το περιορισμένο μέγεθος της συνολικής δυνητικής αγοράς χρεογράφων. Μεγαλύτερη επίδραση θα είχε το προηγούμενο διάστημα, από όσο σήμερα που οδεύουμε στο τέλος του προγράμματος, όπου οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τα γεγονότα και προδοκούν να τιμολογήσουν τις μελλοντικές εξελίξεις, για τις οποίες πρέπει να προσπαθήσουμε να είναι θετικές.»
Οι πληροφορίες φέρνουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη μετά την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να ταξιδεύουν προς την Ασία από τον Σεπτέμβριο προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου