Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Το μετέωρο βήμα του Αλέξη Τσίπρα στις Πρέσπες...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Το 1991 ο μεγάλος Θόδωρος Αγγελόπουλος  γύρισε στην περιοχή της Φλώρινας και των Πρεσπών την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», ένα ποιητικό σχόλιο για την αιματοβαμμένη Ιστορία των Βαλκανίων και την ανάγκη να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ των λαών τους.

Είκοσι εφτά χρόνια μετά, η ζωή αντέγραψε την τέχνη (όπως έλεγε ο Όσκαρ Ουάιλντ) και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη Μεγάλη Πρέσπα το ιστορικό ραντεβού του με τον Ζόραν Ζάεφ για να οικοδομήσουν τη δική τους γέφυρα στα Βαλκάνια. Από σήμερα η ΠΓΔΜ φέρει το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν αυτό το όνομα θα αντέξει στο χρόνο ή η συμφωνία θα καταρρεύσει από τις αντιδράσεις στις δύο χώρες.

Ένα τραγούδι χαράς και ειρήνης

Στην ομιλία του στην τελετή στους Ψαράδες Πρεσπών για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε συναισθηματικούς τόνους. Μίλησε για τον ιστορικό συμβολισμό της περιοχής όπου «πολλοί κυνήγησαν και πολλοί κυνηγήθηκαν», Επισήμανε την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο σωβινισμός και κατέληξε αναφερόμενος στη μουσική παράδοση των Βαλκανίων. «Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο τραγούδι, χαρά, ειρήνης και συναδέλφωσης.»

Από τη μεριά του ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε κάνοντας μια αναφορά στον «Έλληνα Αριστοτέλη» και την ρήση του ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα στη ζωή χωρίς θάρρος. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι με τη συμφωνία δίνεται τέλος σε μακροχρόνιες διαφορές. Τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα φίλη και σύμμαχο χώρα. «Μια νέα πραγματικότητα δημιουργείται στην περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της… πρώην Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Στη συνέχεια, οι κκ Τσίπρας και Κοτζιάς επιβιβάστηκαν στα σκάφη που μετέφεραν στους Ψαράδες τους κκ Ζάεφ και Ιβάνοφ, για να περάσουν όλοι μαζί στην άλλη πλευρά των συνόρων. Στο Οσέτοβο ο κ. Ζάεφ παρέθεσε γεύμα στον Έλληνα ομόλογό του. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη γειτονική χώρα.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η συμφωνία θα μακροημερεύσει ή ανατραπεί αργότερα. Ήδη στη χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση μομφής σημειώθηκε η πρώτη απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στα τριάμισι χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Καμμένος υπερψήφισε την πρόταση μομφής, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Σήμερα σημειώθηκε νέο ρήγμα στους ΑΝΕΛ με την αποχώρηση της πρώην εκπροσώπου του κόμματος Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Ακόμα πιο σημαντικές όμως από τους τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι οι αντιδράσεις μέσα στην κοινωνία. Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη συμφωνία (Marc, Πρώτο Θέμα), δείχνει το 68.3% των ερωτώμενων να απορρίπτει τη συμφωνία. Σήμερα στο Πισοδέρι είχαμε συγκρούσεις διαδηλωτών με πετροπόλεμο και δακρυγόνα, ενώ ακούστηκαν συνθήματα για «προδότες» κι «επέμβαση του στρατού».
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την οξεία πίεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία. Χτες στην ομιλία του στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει «ναι» εκεί όπου όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί λέγανε «όχι».
Σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Ακραίως του Τάκη Χατζή, επισημαίνοντας ότι στον χαιρετισμό του στους Ψαράδες ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για μακεδονικό λαό, είπε ότι στο εξής οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αποκαλούνται Μακεδόνες. Στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε μη σοβαρό το σχόλιο του αντιπροέδρου της ΝΔ.

Κίνηση υψηλού ρίσκου

Αναμφίβολα η συμφωνία των Πρεσπών φέρει το αποτύπωμα της «μεγάλης πολιτικής», υπό την έννοια ότι αποτελεί κίνηση που αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας καινούργιας συγκυρίας. Όπως κάθε τέτοια κίνηση, εμπεριέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο γιατί συγκρούεται με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις κι ευαισθησίες. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ακόμα είναι μετέωρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου