Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Η μάχη της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση ...

Την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του Κλεισθένη Ι, του νέου δηλαδή θεσμικού πλαισίου  
που εισάγει η κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής προβλέπεται για τον Ιούνιο.
Το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών έρχεται για να επιφέρει μια σειρά δομικών αλλαγών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Εκείνο που φαίνεται να έχει κεντρίσει την προσοχή των περισσοτέρων είναι αναμφίβολα η καθιέρωση απλής αναλογικής για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 13 και 20 Οκτώβρη του επόμενου έτους.

Ήδη η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ , η οποία μάλιστα ζήτησε μέσω επιστολής που απηύθυνε ο «γαλάζιος» πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, προς τον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απόπειρα ποδηγέτησης της Αυτοδιοίκησης», όσο κι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχασε την ευκαιρία να βάλλει με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για νομοσχέδιο που θα φέρει σημαντική οπισθοδρόμηση, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως «η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι».
Στην κυβέρνηση πάντως, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Tvxs.gr, εκτιμούν πως η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς δε θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στη συγκρότηση ευρύτερων συναινέσεων στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πάνος Σκουρλέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του επεσήμανε ότι  «με τον νέο νόμο, ξεφεύγουμε από μια στενά μονοπαραταξιακή λογική, που οχυρωνόταν σε μια θηριώδη πλειοψηφία και τίθεται η κάθε πολιτική δύναμη προ των ευθυνών της».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών κυριαρχεί η αντίληψη πως η συγκεκριμένη μεταρύθμιση θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα και σε ζητήματα διαφθοράς (έχει διαπιστωθεί πως έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη τοπική αυτοδιοίκηση). Αυτό θα συμβεί με το δεδομένο ότι στο εξής ο κάθε  δήμαρχος ή περιφερειάρχης δε θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου