Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Προς συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση για το Μνημόνιο...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα της ΠΓΔΜ; Αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ πιθανό, χωρίς όμως να είναι βέβαιο. 

Η εμπειρία δείχνει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να ανακύψουν ζητήματα που να εκτροχιάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι την Πέμπτη συναντιούνται οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ δείχνει ότι ο δύο πλευρές έχουν έρθει πολύ κοντά. Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα πραγματοποιηθεί (πλην απροόπτου) στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Η τοποθέτηση Τζανακόπουλου

Στο χθεσινό briefing ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Επισήμανε ότι «στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα.» Προσέθεσε όμως ότι «απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.» Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Τζανανακόπουλος είπε ότι: «Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογο του κο Ζάεφ θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία.» Εν ολίγοις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη θετική πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά φρόντισε να καλυφθεί για την περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών.

Το περίγραμμα της συμφωνίας

Αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη συμφωνία, εντούτοις, το περίγραμμα της ενδεχόμενης συμφωνίας έχει διαρρεύσει. Το πιο πιθανό όνομα είναι το Gorra Makedonija (Άνω Μακεδονία). Η συμφωνία για το όνομα θα επικυρωθεί με διεθνή συνθήκη η οποία θα ανοίξει την ενταξιακή διαδικασία της «Άνω Μακεδονίας» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η ΠΓΔΜ προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ικανοποιηθεί ι η ελληνική απαίτηση για ονομασία erga omnes (για κάθε χρήση). Η μεταβατική περίοδος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια.
Όπως γίνεται φανερό, το υπό συζήτηση σχέδιο δεν πρόκειται για οριστική συμφωνία επίλυσης. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο επικοινώνησε το Newpost την χαρακτήρισε «μια δεύτερη ενδιάμεση συμφωνία», συγκρίνοντας την με τη συμφωνία του 1995.

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση

Η σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση είναι έτσι κι αλλιώς η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Εν προκειμένω, η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε αρμονία με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος. Επιπλέον, η πολιτική αυτή μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, έχει την υποστήριξη ενός μεγάλου τμήματος των αριστερών ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.
Πέρα όμως από την εσωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας προχωράει στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχοντας το βλέμμα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Είναι κοινή εκτίμηση σειράς ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι μια συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ θα αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας. «Θα αποδείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια εστία σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μια πλήρως αποσταθεροποιημένη και απρόβλεπτη περιοχή», παρατηρεί κυβερνητικός αξιωματούχος.
Είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή από τη σημερινή τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας,  σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτικές  ανακατατάξεις και  αβεβαιότητες.»
Θα ήταν λάθος να συνδεθεί άμεσα η συμφωνία με συγκεκριμένα ανταλλάγματα στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο του 3ου Μνημονίου. Στην κυβέρνηση όμως εκτιμούν ότι θα επηρεάσει τη συνολική διάθεση των δανειστών έναντι των ελληνικών αιτημάτων για ελάφρυνση του χρέους και της λιτότητας. Πόσο μάλλον που, κατά τους κυβερνητικούς παράγοντες πάντα, η Νέα Δημοκρατία «βυθίζεται στην αναξιοπιστία», ακολουθώντας λαϊκίστικη γραμμή. Η κυβέρνηση και στο θέμα της ΠΓΔΜ θέλει εμφανιστεί ως ο προμαχώνας της Δύσης στην περιοχή.

Τα σενάρια

Το ενδεχόμενο της συμφωνίας πυροδότησε όπως αναμενόταν, πλήθος πολιτικών σεναρίων καθώς και των παρελκόμενων θεωριών συνωμοσίας. Είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί αρνητικά στην όποια συμφωνία. Χθες η εκπρόσωπος τη ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλώντας στον Real είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προκαταβολή τα όπλα της στο Σκοπιανό. «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται με τον κ. Ζάεφ ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η κυβέρνηση του που στηρίζεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν έχει την ενιαία άποψη για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.
Εκεί που τα πράγματα μοιάζουν αβέβαια είναι στους ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ονομασία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία. Σε αυτήν τη θέση θα επιμείνει. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως τι τακτική θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση, αν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία για το «Άνω Μακεδονία». Θα επιλέξει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση βάζοντας όλα τα «λεφτά» του στο υπό διαμόρφωση νέο σχήμα της «λαϊκής πατριωτικής Δεξιάς»; Θα εκφράσουν οι ΑΝΕΛ τη διαφωνία τους, παραμένοντας όμως στο κυβερνητικό σχήμα; Ή μήπως ο κ. Καμμένος θα αφήσει τους βουλευτές του να εκφραστούν κατά συνείδηση; Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και στο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την κυβερνητική συνοχή.
Σενάρια κυκλοφορούν και για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Το ΚΙΝΑΛ έχει τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά μετά τις κόντρες Γεννηματά-Θεοδωράκη, εγείρονται αμφιβολίες για το θα υπάρξει ενιαία στάση των συνιστωσών του κόμματος. Η επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ είναι ότι θα τοποθετηθεί αφού δει την όποια τελική συμφωνία. Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ κρατάει υπεύθυνη εθνική στάση και δεν κάνει ανέξοδη αντιπολίτευση Μάλιστα θεωρούν σίγουρο ότι θα υπάρξει ενιαία στάση του κόμματος.
Πάντως είναι άξια προσοχή η εκτίμηση που έκανε η εκπρόσωπος του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη, μιλώντας στο Newpost: «Η πολιτική σκηνή μοιάζει με τις τεκτονικές πλάκες όταν τίθενται σε κίνηση. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όλα είναι υπό διαμόρφωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου