Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Μηνύματα Βερολίνου και Βρυξελλών για το Σκοπιανό: Ιστορική ευκαιρία - Θα στηρίξουμε τη λύση...!!!

Πληθαίνουν τα διεθνή μηνύματα προς την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να λύσουν τα ζητήματα που απομένουν στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και τα Σκόπια να λάβουν ημερομηνία ένταξης. 

Μετά τις δηλώσεις Ντιμιτροφ και Κοτζιά που παρέπεμπαν στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών για την οριστική λύση, από την ελληνική κυβέρνηση διαμηνύουν πως μπορεί να έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της.

Παρεμβάσεις από ΕΕ – Βερολίνο

Μετά το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες στέλνουν μήνυμα για συμφωνία στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, μετά την ενημέρωση που παρείχαν για τις διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, σε δηλώσεις της σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ενημερώθηκα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας, και πράγματι (τα νέα) είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί κάτι».
«Ας γίνουν όλα βήμα-βήμα», ανέφερε η Φ. Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενθαρρύνει και θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τις επόμενες «ημέρες» ή «εβδομάδες». Μια ενδεχόμενη συμφωνία στο θέμα της ονομασίας, είπε η Φ. Μογκερίνι θα έχει δυναμική επίδραση όχι μόνο στις σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας και πΓΔΜ), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στην Ευρώπη και στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Όπως επεσήμανε, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δημιουργούσε «επιπλοκές» για χρόνια και πρόσθεσε πως αν υπάρξει θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων σε ένα τόσο «σύνθετο ζήτημα», αυτό θα είναι παράδειγμα και για άλλους.
Συνεχίζοντας, η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ είπε πως σε περίπτωση που βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας θα πρέπει να αναγνωριστεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Η ίδια υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, βασισμένη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της.
Η τοποθέτηση Μογκερίνι έρχετια έπειτα από την έκκληση που απηύθυνε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε Αθήνα και Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα».
Η επίλυση της διαφοράς, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Σύμφωνα με την σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, κατά την αυριανή συνάντηση θα τεθούν ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, η οποία από την γερμανική σκοπιά «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός».

Μαξίμου: Στο πιο κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις

Οι εν λόγω παρεμβάσεις έρχονται στον απόηχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Τώρα τη σκυτάλη την παίρνουν οι πρωθυπουργοί που θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις. Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είτε θα καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία είτε θα διαπιστώσουν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.
Το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προέβη στις Βρυξέλλες στην ακόλουθη βαρυσήμαντη δήλωση: «Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο Πρωθυπουργοί ενώ σε ερώτημα αν η πλευρά της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε οριστικά το «erga omnes», δηλαδή μία ονομασία για κάθε χρήση και έναντι όλων, η απάντηση της Αθήνας ήταν πως «δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς erga omnes».
Πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου, συνιστούσαν υπομονή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, κάνοντας μεν λόγο για σημαντική πρόοδο, αλλά όχι για οριστική συμφωνία. «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και συνέχισαν: «Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι».
Σε αναλόγως αισιόδοξο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο ΥΠΕΞ τα ΠΓΔΜ Νικολά Νιμιτρόφ. Ο κ. Ντιμιτρόφ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών έχουν μπει στο «τελικό στάδιο». Ο κ. Ντιμιτρόφ είχε εκτιμήσει ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου