Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ο ματωμένος Απρίλης του Αλέξη Τσίπρα …θα καθορίσει εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις...!!!


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός 



Το μεγάλο αφήγημα της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, πέραν της όποιας άλλης πολιτικής ή οικονομικής ασάφειας εμπεριέχει αυτό καθεαυτό,  

σκιάζεται κι από την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο καθώς κι από το όλο πολεμικό κλίμα, λόγω Συρίας, στην λίαν ευαίσθητη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, εξαιτίας των αντικρουομένων γεωστρατηγικών συμφερόντων ΗΠΑ και Ρωσίας. Σ αυτό, το απρόσμενα εύφλεκτο πολιτικό κλίμα, στο μέχρι πρότινος μοναδικό θέμα της ελληνικής πολιτικής αντιπαράθεσης, - μνημόνια κι έξοδος απ αυτά, οικονομική ανάπτυξη, στήριξη μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας - , δημιουργείται μια δέσμη θεμάτων, υπό την σκιά των οποίων θα βαδίσει η χώρα τους επόμενους μήνες και κατά συνέπεια κι αναλογία προστίθεται στην ήδη βαριά ατζέντα της κυβέρνησης.!

             
Ελληνοτουρκικά με τους δύο έλληνες αξιωματικούς να κρατούνται στις φυλακές τις Αδριανούπολης, Σκοπιανό με ενδεχόμενο συμβιβασμό σε κοινά αποδεκτό όνομα αλλά έμμονη άρνηση στην όποια συνταγματική αναθεώρηση από πλευράς Σκοπίων για απεμπόληση  αλυτρωτικών στόχων , Προσφυγικό με εκροές αυξανόμενες εξαιτίας του πολεμικού κλίματος στην Μεσόγειο μηδέ της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας αποκλειόμενης στο μέτωπο της Συρίας, Οικονομία επιβαρυμένη λόγω 8ετούς μνημονιακής πολιτικής, καθώς και η σύνταξη εθνικού προγράμματος για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση και κυριαρχούν στην ατζέντα του πρωινού καφέ και των λοιπών στενών επιτελικών συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.! 

                        Η «γκαστρωμένη» Πέμπτη, 12 Απριλίου
           
Την κρίσιμη αυτή Πέμπτη η κυβέρνηση έδωσε μάχη σε δύο μέτωπα :

          α . EuroWorking Group : Θέματα μεγίστης εθνικής σημασίας όπως μέτρα για την όποια απομείωση του ελληνικού χρέους δεχτούν οι εταίροι και δανειστές, η για μετά τον Αύγουστο 2018 εποπτεία, - ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις - , καθώς και η πορεία υλοποίησης των ήδη συμφωνηθέντων αλλά εναπομεινάντων προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης κυριάρχησαν στην συνεδρίαση, της περασμένης Πέμπτης…
         
 Η Αθήνα υπέβαλε ένα προσχέδιο του «ολιστικού», όπως το ονομάζει η κυβέρνηση, αναπτυξιακού σχεδίου, το οποίο δεν έγινε πλήρως αποδεκτό από τους δανειστές. Οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση πολιτικές στο εργασιακό (κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις) και το φορολογικό (ελαφρύνσεις), δείχνουν να απορρίπτονται και να χαρακτηρίζονται προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελίες που αντιβαίνουν τις, κατά τους δανειστές, μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Επιπλέον, οι δανειστές, ζητούν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις.
        
Αναφορικά με το μέγα κεφάλαιο της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο τραπέζι έπεσε η πρόταση της Γαλλίας που κατά τους υπολογισμούς ισοδυναμεί με μείωση του χρέους κατά 18 δις ευρώ και προβλέπει ότι με ανάπτυξη «κάτω από το 2,8% η Ελλάδα θα σταματά να αποπληρώνει δάνεια, με ανάπτυξη μεταξύ 3,4% και 2,8% θα πληρώνει λιγότερα, με ανάπτυξη πάνω από 3,5% (πάντα σε ονομαστικούς όρους) θα πληρώνει κανονικά, ενώ παράλληλα θα τρέχουν μέτρα επέκτασης των ωριμάσεων και της περιόδου χάριτος. Από την δική του πλευρά, ο ESM, ο οποίος κρατάει τα κλειδιά του ελληνικού χρέους, φέρεται να προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%.
        
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, να παρουσιάσει στους ομολόγους του ένα αναπτυξιακό σχέδιο μέσω της προοπτικής που θέλουν να δώσουν στην ελληνική οικονομία, να αρθούν οι επιφυλάξεις των Θεσμών για τη μεταμνημονιακή περίοδο και να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας…
      
Σημειώνεται πως, ανάμεσα στο EuroWorking Group της 12ης  Απριλίου και του Eurogroup της 27ης του ιδίου μηνός, μεσολαβεί το τριήμερο 20 μέχρι 22 Απριλίου. Σ αυτές τις ημερομηνίες γίνεται η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον κι εκεί αναμένεται και το πρώτο καθαρό στίγμα για τις προθέσεις του Ταμείου, ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Επιπλέον, μια εβδομάδα μετά, στο Eurogroup, ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα πρέπει επίσης να καταθέσει την καθαρή θέση του Βερολίνου ως προς το ζήτημα του χρέους και την μεταμνημονιακή εποπτεία…!!! 

       β . Συνάντηση της Αχρίδας : Στο ειδυλλιακό παραλίμνιο θέρετρο της Αχρίδας, - του Ζόζεφ Τίτο τη εποχή της γιουγκοσλαβικής παντοδυναμίας του - , οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, είχαν μια συζήτηση εφ όλης της για τον πέραν της 25ετίας εν εκκρεμότητι ευρισκόμενο θέμα ονομασίας της ΠΓΔΜ. Όπως επιμένουν ΜΜΕ των Σκοπιών, στο τραπέζι της Αχρίδας η χώρα τους έριξε το όνομα «Άνω Μακεδονία» μεταφρασμένο στο κυριλλικό αλφάβητο, ενώ για τη δε γλώσσα έπεσε ο προσδιορισμός «μακεδονική» αλλά με αστερίσκο ότι υπάγεται στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών.!
       
Ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει ο προσδιορισμός μιας κοινής ατζέντας κι ενός προσχεδίου συμφωνίας, που θα είναι και κύριο θέμα σε συνάντηση Ζάεφ – Τσίπρα, κι η οποία αν τελικά πραγματοποιηθεί θα είναι προάγγελος επίλυσης του θέματος. Αν οι δύο πρωθυπουργοί, ΠΓΔΜ και Ελλάδας, δώσουν τα χέρια και βάλουν τις υπογραφές τους το κράτος των Σκοπίων γίνεται πλήρες μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ κι ανοίγουν οι δρόμοι προς ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.!

                                   Ελληνοτουρκικά
        
Είναι σαφές, πως στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται μια γενικότερη σύρραξη στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής λόγω της εμπλοκής της Συρίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ενέπλεκε Ελλάδα και Κύπρο στην πολεμική περιπέτεια καθώς, ως μέλος του ΝΑΤΟ οι συμμαχικές βάσεις στη Σούδα και το Ακρωτήρι, αυτόματα θα αποτελούσαν στόχων των αντιπάλων ενόπλων δυνάμεων Τουρκίας, Συρίας και της μέχρι τώρα φίλης κι ορθόδοξης Ρωσίας. 
      
Παρά τις όποιες ανησυχίες για ενδεχόμενη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, τα ελληνοτουρκικά από μόνα της αποτελούν ευαίσθητο και σύνθετο εθνικό πρόβλημα. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πως, αφ ης στιγμής ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να λείπει από την «ενεργειακή μοιρασιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει απρόβλεπτος. Εξάλλου, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια που θέλουν τον Τούρκο πρόεδρο να χρησιμοποιεί τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού για να πιέσει την Ελλάδα και μέσω αυτής τους Ευρωπαίους εταίρους…!!!
      
Τούτων, όλων των ανωτέρω εκτεθέντων, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα πως ο όποιος επί χάρτου οδικός χάρτης της κυβέρνησης για ομαλή έξοδο από τα μνημόνια μπορεί κάλλιστα να ανατραπεί από τα εξωγενή πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν σωρευτεί στην εθνικό ορίζοντα, όπως η μη αποκλειόμενη πολεμική σύρραξη στην νοτιανατολική Μεσόγειο ή η τουρκική αδιαλλαξία από μόνης της, ενισχυόμενη κι από τον εκρηκτικό χαρακτήρα του τούρκου ηγέτη…!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου