Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Το παρασκήνιο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Οι διαφορετικές οπτικές Τσίπρα, Τσακαλώτου, Φίλη...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

«Προεκλογικό  άρωμα» είχε η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές που πήραν το λόγο  

εξέφρασαν την αγωνία τους για την περικοπή των συντάξεων από τη νέα χρονιά. Ακόμα και για τις συντάξεις χηρείας εκφράστηκε σκεπτικισμός με βουλευτές να εξομολογούνται στο newpost.gr πως το αφήγημα των εκλογών φθείρεται, αν η κυβέρνηση της αριστεράς αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις.

Τα «πυρά» του Νίκου Φίλη

Είναι σαφές πως οι πρόσφατες αναφορές του Νίκου Φίλη έφεραν  στην επιφάνεια τις πιο μεγάλες ανησυχίες των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Στη χθεσινή τετράωρη συζήτηση  μετέφεραν στον πρωθυπουργό και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τις αγωνίες των ψηφοφόρων από τις περιφέρειές τους, όπου περιόδευσαν το Πάσχα.
Σε αυτό το κλίμα τοποθετήθηκε χθες ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος  φέρεται να τόνισε πως «δεν μπορείς με περικοπή  στις συντάξεις 18%  και στο ΕΚΑΣ, να μιλάς για καθαρή έξοδο». Ο προβληματισμός πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορηθεί για «επαχθή κυβερνητισμό» προκάλεσε αίσθηση μέσα στην αίθουσα.
Την  απόσταση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Φίλη κατέγραψε ο φακός του newpost.gr αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Αυτό το κλίμα από την κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο δεν φαίνεται  να προκαλεί προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι σαφές πως στην Ηρώδου Αττικού θα ήθελαν να είχαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα πλεονάσματα που έχουν επιτευχθεί προκειμένου να μην μπει νέο «ψαλίδι»  στις συντάξεις  και οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση να μην εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου ένα χρόνο πιο μπροστά. Το πρέσινγκ των βουλευτών αποτελεί από μόνο του ένα «όπλο» στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του Ευκλείδη Τσακαλώτου που θα βρεθεί στο Eurogroup την Παρασκευή και θα αναλύσει το αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά και τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς.
Η «εξίσωση» έτσι και αλλιώς είναι δύσκολη για τον υπουργό Οικονομικών, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εταίροι  δεν συμφωνούν με τη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί η μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 να ακούγεται «ουτοπική», από τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, ωστόσο μέσω και των βουλευτών της η κυβέρνηση βάζει σιγά – σιγά το πλαίσιο με το οποίο όχι μόνο θα διαπραγματευτεί ζητώντας να πάρει ό,τι περισσότερο μπορεί, αλλά και να οδηγηθεί στις εκλογές. Η προσέγγιση των ψηφοφόρων του 2015 απαιτεί και από το Μαξίμου να «κατέβει» στην κοινωνία και να συμπορευτεί με τις αγωνίες των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα είναι εύκολα για την κοινωνία, αλλά υπάρχει βελτίωση» τόνιζαν κορυφαίες κοινοβουλευτικές πηγές, συμπληρώνοντας πως «το συλλογικό σχέδιο υπηρετείται από όλους».

Τσίπρας και Τσακαλώτος για το ΔΝΤ

Τα τέσσερα επόμενα βήματα περιέγραψε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του.
  • Αναπτυξιακό σχέδιο
  • Χρέος
  • Μεταμνημονιακή παρακολούθηση
  • Δ΄ αξιολόγηση
Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε  ανελαστικός σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος και τις υπόλοιπες 60 ημέρες που έχουν απομείνει. «Ουαί και αλλοίμονο αν δεν έχουμε τελειώσει την 21η Ιουνίου» φέρεται να τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα πιο πριν ο πρωθυπουργός  δεν είχε αποκλείσει  η τελική λύση να μεταφερθεί για  το Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Δεύτερο σημείο στο οποίο καταγράφηκε  απόσταση με τον υπουργό Οικονομικών είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ, για το οποίο από το βήμα της ΚΟ είπε πως «δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου». Στον αντίποδα ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να τόνισε τον κομβικό ρόλο που παίζει το Ταμείο στο θέμα του χρέους επισημαίνοντας πως «η Γερμανία βάζει όρους σκληρούς, αλλά ευτυχώς υπάρχει το ΔΝΤ που πιέζει για το χρέος».

Ανησυχία για το προσφυγικό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας  παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να  αποκάλυψε μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης  που είναι να ανοίξουν κέντρα κράτησης, τα οποία έχουν κλείσει. 
Δεν αποκλείεται ο κ. Βίτσας να μιλάει για δομές που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, αφού  οι ροές και από τον Έβρο είναι ανησυχητικές την τελευταία περίοδο. Με αυτή τη λύση θα βρουν στέγη οι εκατοντάδες Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ, αλλά και αρκετοί Τούρκοι αντικαθεστωτικοί που  διασχίζουν το ποτάμι και παραδίδονται στις ελληνικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου