Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Μοσκοβισί: Μεταμνημονιακή εποπτεία για τήρηση των μεταρρυθμίσεων...!!!

«Έχουμε κάνει το 90% της δουλειάς, ας γίνει και το υπόλοιπο 10% σωστά», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος. 

Για την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις τηρούνται, έκανε λόγο προσερχόμενος στο Eurogroup της Σόφιας, ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. 
Παράλληλα, ο κ. ΜMοσκοβισί έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας αξιόπιστης αναπτυξιακής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να έχουμε μια επιτυχημένη κατάληξη του ελληνικού προγράμματος».

«Στα θέματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την πλευρά των δημοσιονομικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας. Επεσήμανε, ειδικότερα, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,2% το 2017, το οποίο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στόχου.
Επιπλέον, ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι το Eurogroup αναμένει από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και το οποίο συνδέεται με τη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας. Τόνισε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη, που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης και πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η ίδια η χώρα πρέπει να «υπογράψει» τις μεταρρυθμίσεις, που θα συνεχιστούν.
Επιπλέον, ο κ. Σεντένο πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου.

Με αντίπαλο τον χρόνο και πάλι η κυβέρνηση

Στη «σκιά»  των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου,  ο οποίος ανέφερε στους FT  ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται  για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια, αλλά και των θετικών μηνυμάτων του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ,  συγκαλείται το σημερινό Eurogroup στη Σόφια.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε χθες να διερευνήσει την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την πρόθεση της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση συγκεκριμένων μέτρων.
Ωστόσο, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και από τη στιγμή που το δημοσίευμα της γερμανικής Welt αναφέρει  πως το ΔΝΤ  ζητά ελάφρυνση χρέους 100 δισεκατομμύρια ευρώ  η γραμμή του Βερολίνου αναμένεται να σκληρύνει το επόμενο διάστημα.

Η «εξίσωση» είναι δύσκολη, καθώς χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις από εδώ και πέρα. Ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς απορρίπτει την γαλλική πρόταση για αυτοματοποιημένο μηχανισμό ελάφρυνσης επιθυμώντας να τον συνδέσει με όρους και ελέγχους προόδου. Το ζήτημα του χρέους θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση  το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για λόγους ουσίας, αλλά και για ευελιξία κινήσεων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο θέλει η έξοδος από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου να συνοδευτεί και από μια συμφωνία για το χρέος. Χωρίς  λύση το ΔΝΤ δεν θα το αναγνωρίζει ως βιώσιμο και συνεπώς οι αγορές θα είναι καχύποπτες απέναντι στην Ελλάδα.

«Αγώνας δρόμου»  για τα προαπαιτούμενα

Στο  σημερινό Eurogroup αναμένεται οι Θεσμοί να ζητήσουν από την Ελλάδα να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις,  αφού μόλις 12 από τα 88 προαπαιτούμενα της δ΄ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως και το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει προκαλέσει προβληματισμό. Το  κομμάτι που αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις φέρεται να απαιτεί περαιτέρω εξειδίκευση, ενώ με «καλό μάτι» δεν έχουν δει  το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αυτό που έχει φύγει από το τραπέζι και έχει διαψευστεί ακόμα και από τους Ευρωπαίους είναι να ζητηθεί η παράταση του προγράμματος αν δεν κλείσει στην ώρα του το Staff Level Agreement. Κατόπιν των απαραίτητων διευκρινίσεων  έχει  γίνει κατανοητό πως για προαπαιτούμενα που είναι αδύνατον τεχνικά να ολοκληρωθούν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος.
«Όπλο» του υπουργού των Οικονομικών και βασικό του επιχείρημα προς τους ομολόγους του  θα είναι για άλλη μια φορά η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να αμφισβητεί τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της χώρας προβλέποντας 2,9% πλεόνασμα για το 2018. Με αυτόν τον τρόπο βάζει στο τραπέζι την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήτοι  η μείωση του αφορολόγητου να αρχίσει μαζί με την περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του νέου χρόνου.
Υπενθυμίζεται πως την επόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ που θα επικυρώσουν τα stress test των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι επιδόσεις τους θα γίνουν γνωστές την επόμενη ημέρα.
Οι Θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και το πόσο «επιθετικοί» θα είναι θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, αλλά και από την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί το επόμενο εικοσαήμερο.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου