Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ ...

Μαξίμου και Τσακαλώτος, «53» και «πασοκογενείς», Τζανακόπουλος και «λοχαγοί» .
 
του Τάσου Τσιφόρου

Μπαίνοντας στην τελική γραμμή της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο του 3ου Μνημονίου, και καθώς το «παράθυρό» για εκλογές το φθινόπωρο παραμένει ανοιχτό, ανεβαίνει ο εσωκομματικός «πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον τόνο δίνουν ζυμώσεις, συγκρούσεις και νέες συμμαχίες.

Οι 53 εναντίον των «πασοκογενών»

Η τροπολογία της Θεανώς Φωτίου για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια έδωσε αφορμή για μια σκληρή κόντρα μεταξύ των 53 και των «πασοκογενών». Με επιστολή τους 10 «πασοκογενείς» βουλευτές ζήτησαν από την κ. Φωτίου να αποσύρει τη σχετική διάταξη.
Η επιστολή των «10» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των βουλευτών των 53. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του βουλευτή Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος κάλεσε εμμέσως τους «10» να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Να πάει λοιπόν (αφού παραιτηθεί από την βουλευτική έδρα) ο καθένας/μια στο πολιτικό χώρο που τον αντιπροσωπεύει…».
Φαίνεται ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι θετικές για την κυβέρνηση, οι κυβερνητικοί βουλευτές θα ρέπουν στην υιοθέτηση «ταυτοτικών» θέσεων, προκειμένου να δείξουν σε ένα συρρικνωμένο αλλά πολιτικά πιο ομοιογενές εκλογικό ακροατήριο, ότι δεν έχουν αλλοτριωθεί ιδεολογικά.

Μαξίμου και Τσακαλώτος

Η θρυλούμενη σύγκρουση του Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτελεί το μεγάλο δημοσιογραφικό story των ημερών. Μια σειρά επικριτικών δημοσιευμάτων για τον υπουργό Οικονομικών θεωρήθηκαν ότι εκπορεύονται από το Μαξίμου. Το αποκορύφωμα ήταν σχόλια της κρατικής τηλεόρασης για της δηλώσεις Τσακαλώτου στους Financial Times περί ενισχυμένης επιτήρησης μετά το τέλος του μνημονιακού προγράμματος. Από την κυβέρνηση αντέτειναν ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ κυβερνητικά φερέφωνα. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού έδωσαν πλήρη πολιτική κάλυψη στον κ. Τσακαλώτο.
Στην (υπαρκτή ή όχι) κόντρα Μαξίμου-Τσακαλώτου ορισμένοι «βλέπουν» μια επανάληψη της αποπομπής του Κώστα Σημίτη από τον Ανδρέα Παπανδρέου τον Νοέμβριο του 1987. Ο τότε πρωθυπουργός χρέωσε στον υπουργό του τα μέτρα λιτότητας που είχε πάρει η κυβέρνηση και τον αντικατέστησε εν όψει εκλογών με τον Δημήτρη Τσοβόλα. Ωστόσο, τριάντα χρόνια μετά, η Ελλάδα είναι μια πολύ διαφορετική χώρα και η αυστηρή επιτήρηση των δανειστών δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλους προεκλογικούς ελιγμούς. Να σημειωθεί πάντως ότι τόσο το Μαξίμου όσο και το περιβάλλον του κ. Τσακαλώτου διαψεύδουν ότι υπάρχει ζήτημα.

Τζανακόπολος και «λοχαγοί»

Η μυστική σύσκεψη περίπου 100 «προεδρικών» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες έδειξε ότι το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά σταθερό είναι. Στη σύσκεψη (που χαρακτηρίστηκε «εξέγερση των λοχαγών»), εκφράστηκαν έντονα παράπονα για τον «παραγκωνισμό του κόμματος» από την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η «εξέγερση των λοχαγών» προκάλεσε αντιδράσεις. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που ανήκει στην «προεδρική» Ενωτική Κίνηση, φέρεται πολύ ενοχλημένος από αυτές τις κινήσεις, για τις οποίες θεωρεί ότι εκφράζουν προσωπικές στρατηγικές. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τζανακόπουλος ενισχύει τη θέση του, τόσο λόγω της καλής παρουσίας του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και γιατί συσπειρώνει γύρω του νεότερα κυβερνητικά στελέχη όπως ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Εργασίας Γιώργος Βασιλειάδης. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Το «τρίο της Β Αθήνας»

Ένα άλλο πεδίο εσωκομματικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η το λεγόμενο «τρίο της Β Αθήνας». Στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας θα δοκιμάσουν τις τύχες τους οι τρεις πρωτοκλασάτοι του κυβερνώντος κόμματος: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης. Με καίρια πόστα στο κυβερνητικό σχήμα, ισχυρά κομματικά ερείσματα και, κυρίως, μεγάλη δημοτικότητα, οι «τρεις» διαμορφώνουν πεδία ισχύος που επηρεάζουν τις εξελίξεις –και όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Παλιότερα οι κκ Τσακαλώτος και Σκουρλέτης είχαν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους, ενώ πολλές φορές είχαν αντιπαρατεθεί με τον κ. Παππά. Εντούτοις, τα τελευταία δύο χρόνια είναι εμφανείς οι πολιτικές αποκλίσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εσωτερικών. Πρόσωπα που γνωρίζουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το «τρίο της Β Αθήνας» θα αποτελέσει πηγή ειδήσεων το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου