Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

«Μαλλιά - κουβάρια» στην προανακριτική για τη Novartis...

Αποχώρησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας σκευωρία
Συνεχίζει μόνη η πλειοψηφία με στόχο την αναπομπή στη Δικαιοσύνη

του Παναγιώτη Τζαννετάτου

Το σκηνικό ενός προδιαγεγραμμένου τέλους έζησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που κατέληξε στην θορυβώδη αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και στη διαβεβαίωση από τη πλευρά της πλειοψηφίας πως η επιτροπή θα «γράψει ιστορία».
Η σύγκρουση κορυφώθηκε κατά τη σημερινή διαδικασία όπου η αντιπολίτευση έβαλε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της επί της ουσίας εξέτασης της υπόθεσης με τη κλήση των μαρτύρων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis.
Η πλειοψηφία ωστόσο επέμεινε στη θέση πως η επιτροπή δεν έχει ακόμα αποφασίσει το κατά πόσο είναι αρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και πρότεινε την κλήση των 9 αναφερόμενων πολιτικών προσώπων (πλην του Ευ. Βενιζέλου που έχει παραστεί) όχι μόνο για την ουσία αλλά και τη διατύπωση γνώμης περί αρμοδιότητας (!).
Αυτή η πρόταση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των υπόλοιπων κομμάτων που- το ένα μετά το άλλο- άρχισαν να αποχωρούν από τη συνεδρίαση διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στις εργασίες αν η επιτροπή δεν αποφασίσει να καταπιαστεί με την ουσία.

«Ολοκληρώνεται η σκευωρία»

Μιλώντας λίγη ώρα αργότερα σε δημοσιογράφους, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε αδιανόητα τα όσα συνέβησαν στην επιτροπή, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία άφησε να εννοηθεί πως η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα. «Είναι ξεκάθαρο πως ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της πλειοψηφίας για τη σκευωρία», είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «με τον ίδιο τρόπο που απήγγειλαν κατηγορίες και έστησαν κάλπες για τη συγκρότηση της επιτροπής και αναγνώρισαν την αρμοδιότητά της, ευρισκόμενοι σε αδιέξοδο, επιμένουν στη σπίλωση πολιτικών προσώπων. Εμείς ως ΝΔ αρνήθηκα με την περεταίρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε αν τυχών η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες και στοιχεία». Ο κ. Βορίδης πρόσθεσε πως η επιτροπή είχε τρεις επιλογές: αν έχει αρμοδιότητα θα έπρεπε ήδη να ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης, αν δεν είχε δε θα έπρεπε καν να τη συστήσει, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης προκειμένου να κρίνει την αρμοδιότητα. «Λένε ότι αν προχωρούσε θα είχαμε εξάλειψη αξιοποίνου. Όμως για να έχουμε εξάλειψη θα έπρεπε να είχαμε αξιόποινη πράξη. Πρέπει να υπάρχει πρώτα κρίση για παράνομη πράξη και στη συνέχεια αν υπάρχει ζήτημα ή όχι», δήλωσε και σημείωσε πως δεν μπορεί να αναπεμφθεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη, καθώς η τελευταία με την επιλογή της να τη διαβιβάσει στη Βουλή έχει λάβει ήδη θέση επί του θέματος.
«Εξαρχής ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή από την έξοδο του με τη δικογραφία παραμάσχαλα. Τώρα απλώς υλοποιείται», κατέληξε.
Από τη πλευρά του ο Θ. Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ δήλωσε πως το κόμμα του έχει ξεκάθαρη θέση επί της αρμοδιότητας. Όπως είπε, η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία και τα αδικήματα, καλώντας τους ανώνυμους μάρτυρες, τον Φρουζή και όποιους άλλους εμπλέκονται στην υπόθεση. « Είναι ένας ευτελισμός της διαδικασίας και παραβίασης κανόνων! θα παραμένει η λάσπη στα πρόσωπα χωρίς νέα στοιχεία για να οδηγήσει σε φιάσκο. Δε νομιμοποιούμε τη διαδικασία. Αν καλέσουν μάρτυρες εδώ είμαστε», κατέληξε.
«Είμαστε επί της ουσίας και όχι της επικοινωνίας», είπε ο Μ. Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων σημειώνοντας πως η επιτροπή οδηγείται σε φιάσκο όπως του Παπαντωνίου.
«Δε θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει καν η γνώμη των δέκα για την αρμοδιότητα γιατί αν ενδιέφερε τη κυβέρνηση δε θα έκανε καν τη προανακριτική. Πάνε την υπόθεση για ευθανασία μέσω Θήβας», είπε ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι.

Παρασκευόπουλος: «Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, Βουλή σημαίνει εξάλειψη»

Πάντως μιλώντας λίγη ώρα αργότερα στους δημοσιογράφους ο Ν. Παρασκευόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε τη ξεκάθαρη προτίμησή του στη Δικαιοσύνη έναντι των εργασιών της επιτροπής της Βουλής. «Η δήλωση της αντιπολίτευσης είναι προσχηματική γιατί η συζήτηση συνεχίζεται. Αυτό που είναι σαφές σε όλους είναι ότι αν πρώτα προχωρούσε αποδείξεις και μετά αρμοδιότητα θα είχαμε βάλει ανάποδα το θέμα. Διαλεύκανση και φως έχουμε μόνο αν η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη σημαίνει δική, Βουλή σημάνει εξάλειψη», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως η κλήση των 9 για έκφρασης γνώμης περί αρμοδιότητας είναι αναγκαία. «Καμία σκοπιμότητα δε μπορεί να υπάρχει πέραν του Κανονισμού», είπε και εξήγησε πως και οι 9 μπορούν να έχουν εικόνα του χρόνου πάνω στον οποίο φέρονται να τελέστηκαν τα αδικήματα.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα μέλη της προκαταρκτικής που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωναν πως η Δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί επί της αρμοδιότητας, παραπέμποντας στο διαβιβαστικό της Εισαγγελίας που ανέφερε πως δεν υπάρχει αξιολόγηση της δικογραφίας.

Δρίτσας: « Η επιτροπή θα γράψει ιστορία»

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της προανακριτικής Θ. Δρίτσας δήλωσε πως οι εργασίες της θα «γράψουν ιστορία». Όπως είπε η κοινωνία δικαιολογημένα ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της υπόθεσης, διαβεβαιώνοντας τους πάντες πως «σχολαστικά όπως για πρώτη φορά έχει συμβεί η επιτροπή έχει εξετάσει τις παραμέτρους του Συντάγματος και του νομοθετικού πλαισίου». «Για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και να ταλανίζεται ο δημόσιος λόγος με σκανδαλολογία και στο τέλος να οδηγούνται σε παραγραφή αυτή η ευθύνη αφορά όχι μόνο την πλειοψηφία αλλά όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα κενά και οι αντιφάσεις που μπορεί ο καθένας να σκέφτεται ότι υπάρχουν, θα απαντηθούν όταν η επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της. Μάλιστα αφού σημείωσε ότι η επιτροπή θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση και θα «γράψει ιστορία», απάντησε λέγοντας: «αναφέρω όσα μου επιτρέπονται», σε ερώτηση για το τι ακριβώς εννοεί.
Σε κάθε περίπτωση μετά από αυτή την εξέλιξη και την αποχώρηση του συνόλου ουσιαστικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης η επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της με τη συμμετοχή μόνο των βουλευτών της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Πρόκειται για μια εξέλιξη πρωτοφανής που σίγουρα θα…γράψει ιστορία!
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της απόφασης για συνέχιση των εργασιών, η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει την ερχόμενη βδομάδα, τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά, Π. Πικραμένο (Τρίτη), Δ. Αβραμόπουλο, Ανδ. Λοβέρδο (Πέμπτη) και Ανδ. Λυκουρέντζο (Παρασκευή).

Μαξίμου: Καταρρέει η υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζει πως «η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartisτο βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου».
«Η προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν είναι άλλη μια κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου. Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης», τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου και συνεχίζει:
«Ότι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου