Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Καλοκαιρινός μπουρλοτιέρης, στον εφησυχασμό της κυβέρνησης, το ΔΝΤ…!!!



Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                           
Οι διαφορετικές εκτιμήσεις, περί το ελληνικό πρόγραμμα, ανάμεσα σε ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ, δυναμιτίζει τον οδικό χάρτη του Μεγάρου Μαξίμου για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. 

Το Ταμείο, ξαναρίχνει στο τραπέζι το ανέφικτο, - κατά τις δικές του μετρήσεις - , της επίτευξης πλεονασμάτων της τάξης του 3,5%. Επαναλαμβάνει, δε, την πάγια θέση του, πως για τα επιτευχθούν τα συμπεφωνημένα πλεονάσματα, πρέπει να γίνει μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ από την Πρωτοχρονιά του 2019, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις.  
          
 Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως το ΔΝΤ επιμένει σε αυτή τη θέση, γιατί δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το πλεόνασμα του επόμενου έτους θα είναι 3,5% και οι δικές του μετρήσεις το υπολογίζουν  γύρω στο 1,5%. Οι σχετικές φήμες, - οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συμπίπτουν με πολλές εκτιμήσεις ανεξαρτήτων οικονομολόγων - , σήμαναν κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα να απαντάει χαρακτηριστικά…,  «Μόνο πάνω από το πτώμα μας »…, θα γίνουν αυτά που ζητάει το ΔΝΤ.!
          
Οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ, επισημαίνουν πως πολλοί επιτελείς των Μεγάρων της Ηρώδου του Αττικού και της πλατείας Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, - με τα πρώτα πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου - , στην όλως, κατ αυτούς, απευκταία περίπτωση κατά την οποίαν το ΔΝΤ ακυρώσει εν τοις πράγματι το μέχρι τούδε φιλοτεχνηθέν κυβερνητικό success story.     
           
Είναι σαφές πως η επίσημη θέση του ΔΝΤ θα ανακοινωθεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες, όταν το Ταμείο πάρει στα χέρια του τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου. Σε περίπτωση κατά την οποίαν τα εν λόγω στοιχεία του ΑΕΠ ενισχύσουν την άποψη του ΔΝΤ, θα οδηγηθεί σε ναυάγιο το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο θεωρείται ορόσημο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα σηματοδοτεί και την τελική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την αρχή της μεταμνημονιακής περιόδου, η οποία θα ήταν ευμενής εξέλιξη, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τους Ευρωπαίους που θέλουν να ξεμπερδεύουν με το ελληνικό ζήτημα για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους.
            
Τούτων, όλων δοθέντων, η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις Συμπληγάδες Βρυξελλών και Ουάσιγκτον : 

         α . Από την μία, δέχεται την φιλοσοφία των Βρυξελλών, - και πρώτιστα της ευρωπαϊκής επιτροπής…, έστω και με τις ενστάσεις της ΕΚΤ - , περί επίτευξης πλεονασμάτων 3, 5 %..., αποδοχή η οποία, όμως, στοιχειοθετεί την θέση των ευρωπαίων περί μη κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το 5ο Success story εάν παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, κάτι που δεν αναγνωρίζεται πάντα στη Γερμανία», δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Βερολίνο. Η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνη της τακτικά μέσω των αγορών, και δεν θα χρειαστεί κούρεμα χρέους εάν η Αθήνα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ESM.
          β . Από την άλλη πλευρά, αποδεχόμενη, η κυβέρνηση, τις θέσεις των Βρυξελλών απομακρύνεται από τις θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο είναι παγίως υπέρ της σημαντικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αφενός και υπέρ της μείωσης των υψηλών πλεονασμάτων αφετέρου. Επισημαίνεται, επί του προκειμένου πως πάγιος στόχος των κρατούντων των Αθηνών ήταν και είναι τόσο η ελάφρυνση του χρέους όσο και η μείωση των συμπεφωνημένων πλεονασμάτων μέσα από διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αμέσως μετά την εκπνοή του εφαρμοζόμενου προγράμματος…!!! 

                                             Τρία σενάρια
       
 Μέσα στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που δημιουργούν πάντα τα ανωτέρω εκτεθέντα, εύλογα, αν δεν ακυρώνεται στην πράξη, οπωσδήποτε δυσκολεύεται η προοπτική μιας ταχείας και ομαλής συμφωνίας για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, από την απαίτηση του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου έναν χρόνο νωρίτερα (το 2019) μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις και δη χωρίς αντίμετρα, και από την απροθυμία της Γερμανίας να αποδεχθεί την γαλλική «ρήτρα ανάπτυξης» στο σχέδιο απομείωσης του χρέους. Ακριβώς γι αυτό, μετατέθηκε στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου η συζήτηση για το χρέος και το μοντέλο εξόδου από το Μνημόνιο. Μέχρι και την οριστική λύση του εν λόγω προβλήματος, 3 είναι τα βασικά σενάρια πάνω στα οποία η Αθήνα μπορεί να υπολογίζει : 

1.    «Μοντέλο ΔΝΤ» : Η όλη πολιτική της Ελλάδας, θα στηριχθεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χαμηλότερα πλεονάσματα και εγγυήσεις για την αποπληρωμή του χρέους. Με δεδομένες ακριβώς τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου σε ό, τι αφορά την ανάπτυξη, οι εγγυήσεις που ζητούνται είναι δημοσιονομικές – δηλαδή, η ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 χωρίς θετικά αντίμετρα, όπως ήδη αξίωσε το ΔΝΤ….
2.    «Το γαλλικό κλειδί», προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του Βερολίνου : Κατ αυτό, η καγκελαρία απορρίπτει την αυτόματη αυξομείωση των αποπληρωμών των δανείων ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης και  θέτει ζήτημα conditionality – δηλαδή, την σταδιακή ενεργοποίηση ήπιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μόνον εάν και εφ’ όσον η Ελλάδα πληροί, υλοποιεί συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και μεταρρυθμίσεις. Στην ουσία, ζητά μια παράταση του μνημονιακού καθεστώτος, χωρίς νέα χρηματοδότηση και χωρίς σημαντική απομείωση χρέους….
3.    «Σχέδιο Γιουγκέρ» : Στην πράξη, η ευρωπαϊκή επιτροπή, υιοθετεί την θέση του προέδρου της κι ενεργοποιεί ένα 3ο σενάριο σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιούνται τα 27 δις που απομένουν από το ισχύον πρόγραμμα του ESM για να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ. Επιπλέον, δε, προβλέπει μια δέσμη ήπιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, κυρίως μέσω της επιμήκυνσης των δανείων, που θα εφαρμοστεί χωρίς conditionality και με ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, εντός όμως των συμβατικών πλαισίων που ήδη προβλέπονται από τον ESM. Με απλά λόγια, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ επιδιώκει την απεμπλοκή του ΔΝΤ δια της τυπικής συμμετοχής του στην τελική φάση του ελληνικού προγράμματος και, εν συνεχεία, την πλήρη απεμπλοκή του από την Ευρώπη και την αντικατάστασή του από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο…
   
Πάντα τα ανωτέρω εκτεθέντα, αναδεικνύουν την αντιπαλότητα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον γύρω από το τέλος που πρέπει να δοθεί στην ελληνική περιπέτεια. Η εν λόγω αντιπαλότητα, - το Ταμείο επιδιώκει να μην διαψευστεί για ακόμη μια φορά στις εκτιμήσεις του χάριν των ευρωπαίων εταίρων, ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι επιδιώκουν μια απεμπλοκή από το ελληνικό πρόγραμμα - , αποτυπώθηκε και στις αιχμηρές δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσοκοβισί ο οποίος κάλεσε το ΔΝΤ να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με βάση «μια λογική προσέγγιση»…
      
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι έντονη η αίσθηση πως πρόκειται για την πρώτη μόλις πράξη ενός ακόμη μπρα ντε φερ μεταξύ Βρυξελλών και ΔΝΤ, με την Αθήνα απλό και μόνον θεατή, κι από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πρόωρη ή μην προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία καθώς και με τα διακυβεύματα που θα τεθούν ενώπιον του έλληνα εκλογέα, κουρασμένου, πικραμένου και φτωχευμένου από την οικονομική πολιτική που του επιβλήθηκε ερήμην του…!!!

                       Προοδευτικό μπλοκ
      
Ο Νίκος Παππάς, κορυφαίος υπουργός και προσωπικός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, γνώστης όλων των ανωτέρω διεργασιών, είπε στο φόρουμ για τον παγκόσμιο διάλογο στη Βιέννη: «Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή. Μετά τον Αύγουστο δεν θα μετατραπεί σε «γη της επαγγελίας», αλλά θα μπορεί πιο ελεύθερα να χαράσσει τη δική της πορεία και να συμβάλλει στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης». Στέλνοντας, δε, ένα σαφές μήνυμα προς τις δυνάμεις της ελληνικής κεντροαριστεράς , διευκρίνισε : «η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φέρει πάλι την κοινωνική Ευρώπη στο προσκήνιο. Το κοινωνικό κράτος, τα ισχυρά συνδικάτα, οι πολιτικές ελευθερίες, είναι μεταξύ των παραγόντων που έκαναν ηγέτιδα δύναμη τη σοσιαλδημοκρατία» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου