Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ο Αλέξης παίζει τα ρέστα του ..., με φόντο κάλπες το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη. !

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                           
Σε μια παρτίδα σκληρού πολιτικού πόκερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό να ποντάρει «σε όλα ή τίποτε».  

Το σκάνδαλο Novartis, κατά τις εκτιμήσεις των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, προσφέρει την ιδανική πολιτική ευκαιρία στην κυβέρνηση για να αναδείξει το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» έναντι των αντιπάλων της και ταυτόχρονα να στρέψει τον δημόσιο λόγο και προβληματισμό από τις οδυνηρές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής, πχ πλειστηριασμοί , στις προηγούμενες κυβερνήσεις, - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - , οι οποίες με τις πολιτικές τους οδήγησαν στην πτώχευση κι εν τέλει, ένεκα αυτής ενέταξαν την χώρα στα μνημόνια.!
         
 Το σκάνδαλο Novartis, έστω κι ως απλή υπόθεση που διερευνάται πολιτικά ή δικαστικά, προσφέρει την ιδανική ευκαιρία και δημιουργεί το κατάλληλο σκηνικό.!

          
Η κοινοβουλευτική αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης για την σύσταση Προανακριτικής για το σκάνδαλο της Novartis, ήταν όντως μια πρόκληση δύσκολης πολιτικής ισορροπίας. Η κυβέρνηση, από εκείνη την ολονύχτια συνεδρία κι εντεύθεν καλείται να αποδείξει στην πράξη τις διακηρύξεις της, ήτοι, κατά πόσον και πως επιδιώκει όντως την σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου χωρίς ρεβανσισμούς και πρόθεση εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων της . Και επί πλέον, μέσω αυτής, να επαναβεβαιώσει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβερνώσας αριστεράς έναντι της παλαιάς πολιτικής τάξης.!
           
Tο δίπολο «καθαροί – διεφθαρμένοι», έστω κι  ως  απλή συζήτηση καφενείου, έχει ήδη δημιουργηθεί. Στην περίπτωση, δε, κατά την οποία δοθεί κάποια λύση στο επί 25 και πλέον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και στο μέγα ζητούμενο της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα έχει σχηματιστεί ο Άσσος ή οι Άσσοι στο μανίκι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβερνώσας παράταξης για το προεκλογικό παιγνίδι, είτε με κάλπες το Φθινόπωρο του 2018 είτε την Άνοιξη του 2019. Οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου, στοχεύουν στον εμπλουτισμό ενός πολιτικού φακέλου με όλα τα προαναφερθέντα και με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα της, - ΔΕΘ - , Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2018.
     
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει τα μέγιστα στον θόρυβο που θα δημιουργήσει η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis καθώς βάζει στο «κάδρο» ολόκληρο το παλιό πολιτικό σύστημα με την λίαν διακριτή επιδίωξη να τραβήξει και μια σαφή διαχωριστική γραμμή από αυτό. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, αποκλείουν την πιθανότητα η υπόθεση να καταπέσει πολύ γρήγορα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα ήταν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό κόστος τεράστιο, καθώς οι καταγγελίες  της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για «σκευωρία πρόχειρα στημένη» θα εύρισκαν πλήρη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία. 

                   Θετικές εκθέσεις – Απομείωση χρέους
       
Στα αισιόδοξα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, αίσθηση προκάλεσε η αναβάθμιση – έκπληξη του ελληνικού αξιόχρεου σε Β3 από Caa2 που προχώρησε ο οίκος Moody's διατηρώντας θετικό outlook. Σημειώνεται πως είναι η τρίτη αναβάθμιση μετά από αυτές της Fitch και της S&P, η οποία ωστόσο ήταν πιο επιφυλακτική, ενώ η Moody's δείχνει πιο αισιόδοξη σε ό, τι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές, -  και μάλιστα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε αγαστή σύμπνοια με την ΕΚΤ - , χωρίς να χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης.
    
 Επί του προκειμένου υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή και η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "Β" από "Β-", με θετικό το outlook. Οι τρεις αυτές αναβαθμίσεις ήρθαν σε συνέχεια του κλεισίματος της αξιολόγησης και παρά το γεγονός ότι στο πρόσφατο Eurogroup εκφράστηκαν επιφυλάξεις και δόθηκαν τελεσίγραφα στην ελληνική κυβέρνηση. Οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι έχει εξομαλυνθεί η πορεία της οικονομίας και μπορεί ευκολότερα η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι την αναβάθμιση του διεθνούς οίκου Moody's, την ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
     
 Πέραν των θετικών εκθέσεων των διεθνών Οίκων, εσχάτως προέκυψαν και πολλές αξιόλογες εκτιμήσεις κορυφαίων ευρωπαίων παραγόντων για επικέίμενη απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
     
Θα γίνει απομείωση του ελληνικού χρέους εντός του 2018, εκτίμησε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW. Όπως επισήμανε ο Γερμανός οικονομολόγος, «είναι απόλυτα σαφές. Μπορείς να επιμένεις να μην παρέχεις κούρεμα χρέους στην Ελλάδα, μόνο που έτσι δεν θα πάρεις τίποτα πίσω. Είναι καλύτερα να προσφέρεις τώρα μια μικρή απομείωση χρέους προκειμένου να ορθοποδήσει πάλι (η Ελλάδα), να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί και πάλι, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της». Κάνοντας μια συνοπτική αποτίμηση των τελευταίων οκτώ ετών, ο Μαρσέλ Φράτσερ ανέφερε: «Θα έλεγα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές καλές μεταρρυθμίσεις. Όχι τα πάντα, αλλά πολλά θετικά».
   
 «Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια». Αυτό τονίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει πως η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει. «Το επόμενο εξάμηνο αποτελεί την τελική ευθεία της εποχής των μνημονίων, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια την άνοιξη του 2010. Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολα υπήρξαν αυτά τα χρόνια για τον ελληνικό λαό. Τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», αναφέρει χαρακτηριστικά και όσον αφορά το χρέος τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ : «Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική εργασία αναφορικά με έναν μηχανισμό για ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, μια ιδέα που προτάθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν και έτυχε στήριξης από την ανακοίνωση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2017».

                   Ο Τσίπρας λύνει το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ
     
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση της ονομασίας των Σκοπίων, μέσα από μια διαδικασία που θα πάει βήμα-βήμα», ισχυρίζονται ανώτεροι επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, όταν ερωτώνται για τις εξελίξεις στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ζήτημα. Τα όσα υποστηρίζουν πολιτικοί επιτελείς, πολύ κοντά στον πρωθυπουργό ευρισκόμενοι συγκλίνουν και με τα όσα εκμυστηρεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί μετά τις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα με τον πρωθυπουργό καθώς και με όσα είπε στο διάγγελμά του, στο οποίο δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι έχει τη βούληση να «βρει άκρη» και να καταλήξει σε συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
      
Οι λόγοι είναι προφανείς: Θέλει να αφήσει τη σφραγίδα της Αριστεράς στη λύση ενός εθνικού ζητήματος και να διαμορφώσει όρους πολιτικής ηγεμονίας στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό πεδίο, με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει με πράξεις ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή που μαστίζεται από τριπλή κρίση και σε μια ΕΕ που για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση. «Η Αθήνα επιδιώκει λύση-πακέτο μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ το προσεχές Καλοκαίρι», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος…!!!
        
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, οι καλά γνωρίζοντες τα της κυβερνώσας Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν πως οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου στοχεύουν στο εξής τρίπτυχο : Προωθούν λύση στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ με σύνθετη ονομασία και γεωγραφικό προσδιορισμό, στοχεύοντας στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά την εαρινή του Σύνοδο, ευελπιστώντας σε αντάλλαγμα την απομείωση του χρέους εκ μέρους της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου. Παράλληλα, εκπληρώνουν και τις μνημονιακές τους υποχρεώσεις, όσο κι επώδυνες αν είναι και προς τούτο χρησιμοποιείται η Novartis ως αντίδοτο στον κοινωνικό πόνο. !

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση - , δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου