Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Τι κρύβει η κόντρα Τσακαλώτου - Ντράγκι...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το έθεσε μεν… κομψά και διπλωματικά, πλην όμως κάθε άλλο παρά έκρυψε την κόντρα:  

«Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον» είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και επιβεβαιώνοντας πλήρως την αρκούντως έντονη αντιπαράθεση που είχε μαζί του στο Eurogroup της Δευτέρας.
Ηταν μια αντιπαράθεση με αφετηρία δύο κρίσιμα ζητήματα - την καθυστέρηση που, κατά τις πληροφορίες, διέγνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις επιφυλάξεις που εξέφρασε για την ορθότητα της έκδοσης του επταετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ειδικά, δε, στο δεύτερο ζήτημα οι επιφυλάξεις Ντράγκι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συνοδεύτηκαν και από την έμμεση αμφισβήτηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο, καθώς ο ιταλός τραπεζίτης φέρεται να συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να είναι «προσεκτική» προκειμένου να διασφαλίσει πρόσβαση στις αγορές με διατηρήσιμο τρόπο.
Η πιστοληπτική γραμμή
Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύσταση που θα μπορούσε να υπονοεί και την προτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, με τον ίδιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιβεβαιώνει σήμερα ότι τόσο ο Μάριο Ντράγκι, όσο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν «υπερβολικά απαισιόδοξοι» ως προς τις επιδόσεις και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι κρύβεται πίσω από αυτή την «απαισιοδοξία», σε ποιο βαθμό η αφετηρία της είναι πολιτική ή τεχνοκρατική και, βεβαίως, το εάν και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει -ή και να ανατρέψει- τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για «αυτοδύναμη» επιστροφή στις αγορές τον επόμενο Αύγουστο.
Τεχνοκρατικά, οι επιφυλάξεις Ντράγκι για τις δυνατότητες της Ελλάδας να επιστρέψει «αυτοδύναμα» στις αγορές στηρίζονται σε δύο επιχειρήματα: Το πρώτο είναι πως το τέλος του Μνημονίου συμπίπτει χρονικά με την μεγάλη αλλαγή στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δηλαδή με το τέλος και της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σε μια περίοδο αυξημένου ρίσκου και χαμηλής προστασίας και, ως εκ τούτου, ο Ντράγκι θεωρεί ότι ίσως απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις.
Το waiver
Το δεύτερο άπτεται του καταστατικού της ΕΚΤ και αφορά το λεγόμενο waiver, που δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται φθηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το waiver, βάσει του καταστατικού της ΕΚΤ παρέχεται όσο η χώρα τελεί εντός προγράμματος στήριξης και το εφαρμόζει. Και παραμένει άγνωστο εάν τον Αύγουστο, μετά την λήξη αυτού του προγράμματος, η Ελλάδα θα κριθεί αρκούντως ασφαλής έτσι ώστε, ακόμη και χωρίς πρόγραμμα, να διατηρηθεί η πρόσβαση των τραπεζών της στον φθηνό δανεισμό.
Και τα δύο αυτά επιχειρήματα είναι γνωστά στην Αθήνα και, κατά τις πληροφορίες, επισημάνθηκαν και κατά την συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Το αντεπιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι πως τα οφέλη της «καθαρής εξόδου» και της ανάκτησης της αυτοδυναμίας της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολλαπλάσια, ακόμη και χωρίς waiver: «Είναι δυσανάλογο να ζητήσεις προληπτική πιστωτική γραμμή μόνο και μόνο για να αποκτήσεις waiver», είπε χαρακτηριστικά χθες στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
O ρόλος του Γιάννη Στουρνάρα
Το καλό νέο είναι πως την ελληνική θέση δείχνει να συμμερίζεται μέχρι στιγμής και η Κομισιόν. Το κακό νέο είναι πως αντιθέτως, εγγύτερα στην ΕΚΤ βρίσκεται η σκληρή γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank παρά το θυελλώδες παρελθόν των συγκρούσεών της με τον Μάριο Ντράγκι. Και το κομβικό, πολιτικό πλέον, ζητούμενο για την Αθήνα είναι εάν  Μάριο Ντράγκι βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση ή όχι με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τάσσεται σθεναρά, και σχεδόν επιθετικά, υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.
Η βασική εκτίμηση των παραγόντων που έχουν επαφή με τους τραπεζίτες της Φραγκφούρτης είναι πως ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει ήδη αποφασίσει να απαιτήσει πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Θέτει τις επιφυλάξεις και τις συστάσεις του και αναμένει τον Μάιο για τις τελικές αποφάσεις, όταν θα συνεκτιμηθούν συνολικά τα δεδομένα, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η λύση για το χρέος.
Αντιθέτως, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν πως ο Γιάννης Στουρνάρας «πατά» πάνω σ’ αυτές τις επιφυλάξεις προκειμένου να υποβάλλει στον Μάριο Ντράγκι και την ΕΚΤ την επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής – μια προσπάθεια, στην οποία κυβερνητικές πηγές αποδίδουν αμιγώς πολιτικά κίνητρα και σαφή στόχευση: Την υπονόμευση, και εν τέλει την αποδόμηση, του κυβερνητικού αφηγήματος περί πραγματικής και αμετάκλητης εξόδου από τα Μνημόνια…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου