Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Το Μακεδονικό και ο «δάκτυλος» Ερντογάν ...!!!

Δύο παράλληλα, ανοιχτά εθνικά μέτωπα στην τελική ευθεία της εξόδου από τα Μνημόνια δεν θα ήταν ποτέ το καλύτερο σενάριο για την – όποια – ελληνική κυβέρνηση. 

Eίναι όμως ένα σενάριο απολύτως υπαρκτό αυτή τη στιγμή με δεδομένη αφ’ ενός την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και αφ’ ετέρου τους οιωνούς «επιπλοκών» στην διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ για το Μακεδονικό.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο εθνικά θέματα με εμφανή πλέον διασύνδεση και με κομβικό στοιχείο την υπόγεια ναρκοθέτηση από την πλευρά Ερντογάν των προσπαθειών για συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων – μια ναρκοθέτηση, που επισημαίνεται με προβληματισμό και από ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Ο ρόλος της Αγκυρας
Κατά τις εν λόγω πηγές, η υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από την Αγκυρα γίνεται σε διπλό επίπεδο – τόσο μέσω ενός μηχανισμού προπαγάνδας και διασποράς ψευδών ειδήσεων στα Βαλκάνια με στόχο να διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη Ελλάδας και πΓΔΜ για την επίτευξη συμβιβασμού στο ονοματολογικό, όσο και με απ’ ευθείας παραινέσεις από την Αγκυρα προς την κυβέρνηση Ζάεφ να μην υπαναχωρήσει σε κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. Παράλληλα με αυτές τις παραινέσεις, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές με γνώση των εξελίξεων, ο Ερντογάν φέρεται να έχει παράσχει δεσμεύσεις στον ίδιον τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για οικονομική αλλά και πολιτική στήριξη από την Τουρκία, ακόμη και για ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ με το όνομα Μακεδονία.
Η τουρκική αυτή στάση βασίζεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα θεωρεί δικής της «σφαίρα επιρροής» τα δυτικά Βαλκάνια και επιχειρεί να αποτρέψει την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή. Και, ταυτόχρονα, συνδέεται από διπλωματικούς παράγοντες με την συνολική έξαρση της επιθετικότητας της Αγκυρας και την προσπάθειά της να επιστρέψει στο δόγμα των «πολλαπλών μετώπων» (Κύπρος, Αιγαίο, Συρία, Βαλκάνια).
Ο τουρκικός «δάκτυλος» θεωρείται από τις ίδιες πηγές και ως ένας από τους παράγοντες που οδηγούν τις τελευταίες μέρες τμήμα τουλάχιστον της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων να παίρνει θέσεις «οι οποίες δεν διευκολύνουν την διαπραγμάτευση». Αιχμή αυτών των θέσεων αποτελούν τα θερμά ζητήματα της αλλαγής του συντάγματος της γείτονος αλλά και τα θέματα ταυτότητας για τα οποία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε χθες ότι δεν έχουν τεθεί καν στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
Οι πιέσεις στον Ζάεφ
Η εκτίμηση στο Μαξίμου και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι πως ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ είναι ειλικρινής ως προς τις προθέσεις και την μετριοπαθή στάση του, πιέζεται όμως έντονα από τους σύνθετους συσχετισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και τους εκπροσώπους της «σκληρής» πλευράς. Κοντά σε αυτή την σκληρή πλευρά φαίνεται να κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είναι πρόσωπο της επιρροής του προέδρου της χώρας και προερχόμενου από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO Γκιόργκι Ιβανόφ. Η αίσθηση αυτή φέρεται να αποτυπώθηκε και στη νέα συνάντηση που είχε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Σόφια με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, όπου κατά τις πληροφορίες δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος.
Τα ραντεβού με την Μέρκελ
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την παράλληλη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συνάντηση που θα έχει αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η κυρία Μέρκελ, η οποία επιστρέφει ενεργά στην διεθνή σκηνή μετά από έξι μήνες πολιτικής κρίσης στην Γερμανία, θα συναντηθεί την Παρασκευή και με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο ακριβώς για τα δύο ανοιχτά εθνικά θέματα  - το μακεδονικό και τις τουρκικές προκλήσεις.
Η Γερμανία είναι από τους διεθνείς παράγοντες που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, οι πληροφορίες όμως από ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα επαφές με το Βερολίνο δείχνουν ότι η Ανγκελα Μέρκελ στηρίζει πλήρως τις θέσεις της Ελλάδας τόσο στην διαπραγμάτευση με τα Σκόπια όσο και σε ό,τι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.
Είναι μια μάλλον αναμενόμενη στήριξη, με δεδομένη την παράλληλη και βασική προτεραιότητα της Γερμανίας για επάνοδο της Ελλάδας και της ευρωζώνης στην οικονομική ομαλότητας – μια ομαλότητα, που μπορεί να διακυβευθεί εάν η έξοδος από την κρίση και τα Μνημόνια σκιαστεί από γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες. Είναι όμως και μια στήριξη που η ισχύς και η αποτελεσματικότητά της μένει να επιβεβαιωθούν και να κριθούν στους επόμενους δύσκολους μήνες…

tvxs.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου