Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Eurogroup:Προαπαιτούμενο για την υποδόση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

του Παναγιώτη Βελισσάρη

Μήνυμα για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων έστειλε το Eurogroup στην Ελληνική κυβέρνηση κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2018, όπου και τέθηκε επί τάπητος η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Το Eurogroup δίνει εντολή στο EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων, περιλαμβανομένης και της δέσμευσης ότι θα υπάρχει μια συνεχής και αδιάκοπη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς επίσης και την υλοποίηση των κυβερνητικών δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. (…) Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των ενεργειών που είχαν συμφωνηθεί και καλεί τις ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα», αναφέρεται στη δήλωση.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναφέρουν πως μετά την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ο ESM θα εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και θα εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δύο υποδόσεις: Η μία ύψους 5,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τον Φεβρουάριο για χρηματοδοτικές ανάγκες και στήριξη του «μαξιλαριού» ασφαλείας και η δεύτερη για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Η εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης «ενδεχομένως να εγκριθεί στο EuroWorking Group την άνοιξη, έπειτα από θετική αναφορά των Ευρωπαϊκών Θεσμών, για την πορεία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών και την επιβεβαίωση των Θεσμών ότι συνεχίστηκε η αδιάκοπη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών». 
Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την έξοδο από το πρόγραμμα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup, ξεκίνησε η τεχνική εργασία για τον μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με την ανάπτυξη ως «μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν εάν κριθεί απαραίτητο, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου του 2017». 
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο καλωσόρισε την πρόοδο που έχει πετύχει η Ελλάδα, αλλά προειδοποίησε πως είναι κρίσιμο η Ελλάδα «να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πρόγραμμα». 
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σημείωσε πως έχουν «υλοποιηθεί 95προαπατιούμενα από τα 110 ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου