Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η δύσκολη σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ...!!!

H ιλαροτραγωδία Ζουράρι ίσως είναι και η αφετηρία  επαναπροσδιορισμού των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

 Ενός επαναπροσδιορισμού που δεν θα αφορά τον πυρήνα της συγκυβέρνησης – ο οποίος και χαρακτηρίζεται «απολύτως στέρεος» από στελέχη και των δύο πλευρών -, αλλά τα πρόσωπα και τα όρια που συμπράττουν στην σχέση αυτή.
Οι αποφάσεις του πρωθυπουργού επί της παραίτησης Ζουράρι αναμένονται ίσως και εντός της Τρίτης. Σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες, και ακριβέστερα τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν έμπειρα κυβερνητικά στελέχη, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η άμεση πλήρωση της θέσης του υφυπουργού Παιδείας, είτε ακολουθήσει μίνι ανασχηματισμός, είτε όχι.

Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο κατά τις ίδιες πηγές είναι η διαμόρφωση, από την πλευρά κυρίως του Πάνου Καμμένου, ενός νέου πλαισίου σε ό,τι αφορά τόσο τα πρόσωπα που προέρχονται από το κόμμα του αλλά και τις θέσεις και το πολιτικό ύφος με το οποίο τις εκφράζουν. Εν ολίγοις, εκείνο που διαμηνύεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προς τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο είναι πως οι προγραμματικές διαφωνίες είναι αποδεκτές – με δεδομένη και την μεγάλη ιδεολογική απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε μεγάλα κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα -, εκείνο όμως που δεν γίνεται πλέον αποδεκτό είναι προκλητικές και ακραίες τοποθετήσεις που εκθέτουν συνολικά την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης
Η υπόθεση Ζουράρι και οι πολιτικές καραμπόλες

Και ο ίδιος μεν ο Κώστας Ζουράρις μπορεί σήμερα να χαρακτήρισε «αριστοφανικό ανέκδοτο» τον ακραίο λόγο – σε αρχαιοπρεπή μετάλλαξη – που χρησιμοποίησε κατά του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, η υπόθεση όμως δεν είναι ούτε αριστοφανική, ούτε εξαντλείται στην... μπάλα και στα οπαδικά συνθήματα. Διότι, όπως επισημαίνουν, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ίδιοι καλούνται να «καταπιούν», και ενίοτε και να υπερασπιστούν πολιτικά ήθη και εκφράσεις στελεχών των ΑΝΕΛ, τα οποία κινούνται έτη φωτός έξω από την αριστερή κουλτούρα.
Τα μηνύματα στον Καμμένο
Τα μηνύματα αυτά έχουν ήδη φθάσει, και φαίνονται να γίνονται αντιληπτά, και στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος – και για δικούς του πολιτικούς λόγους – ήταν κι εκείνος που απαίτησε πρώτος και άμεσα την παραίτηση Ζουράρι. Η σχέση του προέδρου των ΑΝΕΛ, άλλωστε, με το Μαξίμου – παρ' ότι πάντοτε σταθερή και ειλικρινής όπως διαβεβαιώνεται εκατέρωθεν – βρίσκεται ειδικά σ' αυτή τη συγκυρία σε σημείο λεπτών ισορροπιών λόγω της ανοιχτής διαφοροποίησής του, και των επακόλουθων ταλαντεύσεών του, στο Μακεδονικό
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η υπόθεση Ζουράρι, τυχαία μεν αλλά όχι ανώδυνα, ήρθε ακριβώς στον απόηχο του άρθρου του υπουργού Αμυνας στην εφημερίδα «Δημοκρατία» με το οποίο ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για μια θέση καθαρά κόντρα σε εκείνη του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν ταχθεί καθαρά κατά του δημοψηφίσματος. Και πρόκειται επίσης και για μια θέση που έρχεται σε σύγκρουση με την ίδια την δήλωση του προέδρου των ΑΝΕΛ ότι «έχει απολυτη εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά» και την διαπραγμάτευση που εκείνος κάνει.
Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου είναι κατανοητές οι δυσκολίες που έχει ο Πάνος Καμμένος στο Μακεδονικό, με δεδομένο το συντηρητικό ακροατήριο του κόμματός του αλλά και την δημοσκοπική του πτώση. Κι ενδεχομένως να αξιοποιούν σε έναν βαθμό και την εκ δεξιών πίεση που μπορεί να ασκεί ο κυβερνητικός εταίρος στην Νέα Δημοκρατία.
Αναμένουν, ωστόσο, ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις του θα κινηθούν εντός συντεταγμένων κυβερνητικών πλαισίων και δεν θα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη – εκ της πολιτικής φύσης της – συγκατοίκηση. Και, κυρίως, περιμένουν ότι αυτή η πολιτική σχέση δεν θα επιβαρύνεται περαιτέρω από δηλώσεις και στάσεις στελεχών των ΑΝΕΛ οι οποίες δημιουργούν πολιτικά ζητήματα εκ του μη όντως, και δη σε μια κρίσιμη φάση στα μείζονα μέτωπα της οικονομίας και των εθνικών θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου