Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Κομματική διελκυστίνδα για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ...

Η ΔΗΣΥ, η στάση των ΑΝΕΛ και οι σκέψεις για… αποχώρηση - Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στη Βουλή 

του Παναγιώτη Τζαννετάτου

Σε έντονες εσωτερικές διεργασίες προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τα δεδομένα στο ονοματολογικό των Σκοπίων αλλά και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους ενόψει  βρίσκονται κόμματα και βουλευτές.

Ωστόσο, λόγω της φύσης του ζητήματος και της θολής μέχρι στιγμής εικόνας υπάρχουν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων διαφορετικές σκέψεις και απόψεις για το θέμα.
Στους ΑΝΕΛ που φαίνεται να πιέζονται πολύ από την απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου να μην αποδεχτούν οποιονδήποτε όρο έχει να κάνει το «Μακεδονία», υπάρχουν φωνές εκ δια μέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Από την μία, βουλευτές (όπως ο κ. Κατσίκης) εμφανίζονται ενοχλημένοι από την ευρύτερη κυβερνητική αντιμετώπιση έναντι του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής θεωρώντας πως με τη στάση της διχάζει τη κοινωνία
. «Πηγαίνουμε τόσο καλά και δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε θέμα τέτοια ζητήματα», αναφέρει στο Newpost βουλευτής των ΑΝΕΛ και προσθέτει: « Δεν ξέρω ποιος πιέζει το πρωθυπουργό! Δεν ξέρω, οι 53, η διεθνής κοινότητα; Ίσως και να είναι η προσωπική του πεποίθηση».  Από την άλλη όμως υπάρχουν και αυτοί (όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος) που διαχωρίζουν τη θέση τους, εμφανίζονται ακόμα και κατά των συλλαλητηρίων και αναγνωρίζουν την ανάγκη να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών.
Ωστόσο κάθε πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας ανεξάρτητα από τη στάση που κρατήσει το κόμμα. Με λίγα λόγια θεωρούν αδιανόητο (εκτός ίσως του Δ. Καμμένου) το σενάριο της πτώσης της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως υπάρχει περιθώριο να εμφανιστεί μια ενδεχόμενη διαφωνία των κυβερνητικών εταίρων ως συνέχεια των διαφοροποιήσεων στις έμφυλες ταυτότητες και το τζαμί. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες λένε πως θα επιχειρηθεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή με το κόμμα του Πάνου Καμμένου να αποχωρεί από τη διαδικασία προκειμένου να χαμηλώσει το πήχη των «151» και να βοηθήσει έτσι τον κυβερνητικό εταίρο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πλειοψηφία που θα αρκούσε-κοινοβουλευτικά τουλάχιστον) θα έπεφτε στους «146», μια ψήφο δηλαδή περισσότερη από τη παρούσα δύναμη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη ΔΗΣΥ, πέραν των εσωτερικών διεργασιών και των επίσημων τοποθετήσεων, φαίνεται να υπάρχει η αίσθηση πως επιχειρείται από τη κυβέρνηση η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και το πέρασμα από την οικονομία στα εθνικά θέματα ως αφορμή για μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα αρκετοί βουλευτές θεωρούν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιχειρηθεί μια προσπάθεια, «ξεπλύματος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο παρά τη θέση που έχει εκφραστεί δημόσια από τη κ. Γεννηματά κανείς στο εσωτερικό της ΚΟ δε υπερψήφιση της όποιας πρότασης έρθει (και αν έρθει) στη Βουλή. «Αν η κυβέρνηση φέρει συμφωνία στη Βουλή και χρειάζεται 5 ψήφους εμείς δε θα τις δώσουμε», έλεγε βουλευτής της ΔΗΣΥ στο Newpost.
Πάντως ανοιχτοί λογαριασμοί φαίνεται να υπάρχουν και στην Ένωση Κεντρώων. Και αυτό γιατί μπορεί επίσημα το κόμμα να εμφανίζεται δικαιωμένο (λόγω της συμμετοχής στο συλλαλητήριο) από τις εξελίξεις και τη σκληρή γραμμή στο Ονοματολογικό, υπάρχουν όμως και αυτοί που εμφανίζονται προβληματισμένοι. Όπως λένε, η επιλογή της συμμετοχής δεν απέδωσε τίποτα ουσιαστικό, καθώς η παρουσία της Ένωσης Κεντρώων δεν φάνηκε πουθενά. Αντίθετα, σημειώνουν επρόκειτο για μια διαδικασία ανάδειξης ενός νέου πολιτικού φορέα με τη συνδρομή του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου