Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ ...!!!

Η προεκλογική εκστρατεία θεωρείται ήδη λήξασα, το debate μεταξύ Γεννηματά και Ανδρουλάκη ακυρώνεται, 

 και ο αρχηγός του νέου φορέα της κεντροαριστεράς θα εκλεγεί την Κυριακή σε κλίμα σιωπηλής πολιτικής φόρτισης – μιας φόρτισης, που δεν οφείλεται μόνον στο εθνικό πένθος για τα θύματα της φονικής κακοκαιρίας στη Μάνδρα.
Η απόφαση για την ακύρωση του debate ελήφθη χθες το βράδυ, υπό το βάρος της τραγωδίας στην δυτική Αττική, το παρασκήνιο που υπήρξε ωστόσο μάλλον αναδεικνύει και την υψηλή ένταση ανάμεσα στους δύο τελικούς μονομάχους για την ηγεσία.

Την πρωτοβουλία για την ακύρωση του debate, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, πήρε η Επιτροπή Διαδικασιών και Δεοντολογίας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δύο υποψηφίους επεσήμανε ότι δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια πολιτική τηλεοπτική αντιπαράθεση μέσα σε κλίμα εθνικού πένθους και στη σκιά των τραγικών γεγονότων στη Μάνδρα.
Πρόκειται για θέση που έγινε δεκτή μεν και από τις δύο πλευρές, όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης αφ’ ενός αντιπρότεινε να γίνει το debate το Σάββατο το μεσημέρι και αφ’ ετέρου ζήτησε αναβολή του δεύτερου γύρου των εκλογών για μία εβδομάδα.
Και οι δύο προτάσεις απορρίφθηκαν από την πλευρά Γεννηματά, η οποία ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ακυρώνει και όλες τις προγραμματισμένες προεκλογικές εμφανίσεις της υιοθετώντας την σχετική σύσταση της Επιτροπής.
Στην ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για μετάθεση κατά μία εβδομάδα της ψηφοφορίας δεν έγινε δεκτό, «διότι στις 26 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».
Από την πλευρά Ανδρουλάκη, ωστόσο, υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση να μην διεξαχθεί τελικά το debate, με συνεργάτες του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ να αφήνουν αιχμές για την στάση και τον ρόλο της επιτροπής Αλιβιζάτου. Σ’ αυτές τις αιχμές δεν παρέλειπαν να αναφέρουν και ότι «συγκεκριμένα μέλη της επιτροπής» έθεσαν ζήτημα μη διεξαγωγής δεύτερου γύρου στις εκλογές πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.
Στην πράξη, και εμμέσως πλην σαφώς, πρόσωπα κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη καταλογίζουν σε μέλη της επιτροπής εύνοια προς την Φώφη Γεννηματά αφήνοντας υπονοούμενα και για πιθανές πολιτικές συμφωνίες που αφορούν κομβικές επιλογές και θέσεις μετά την συγκρότηση του ενιαίου φορέα.
Το κλίμα, άλλωστε, μεταξύ των δύο υποψηφίων βάρυνε ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα μετά τις βολές Ανδρουλάκη περί «κληρονομικού δικαίου» στις πολιτικές ηγεσίες και την απάντηση της Φώφης Γεννηματά ότι δεν θα μπει σε αντιπαράθεση «με χτυπήματα κάτω από τη μέση».
Πρόκειται για ένα κλίμα που υπενθυμίζει ότι η πολιτική σχέση Γεννηματά – Ανδρουλάκη ήταν εξαιρετικά δύσκολη, έως ανύπαρκτη, εδώ και καιρό, και εγείρει ερωτήματα για το status quo που θα διαμορφωθεί στον νέο φορέα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής είχαν συγκρουστεί ανοιχτά και σκληρά την περασμένη άνοιξη, όταν η Φώφη Γεννηματά ουσιαστικά είχε καθαιρέσει τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη, πρόσωπο της επιρροής του Νίκου Ανδρουλάκη. Τότε, ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταγγείλει δημόσια την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι χτίζει ένα κόμμα μηχανισμών και κλειστών διαδικασιών.
Σήμερα, στην τελική ευθεία του εγχειρήματος για την ανασύνταξη και διεύρυνση της κεντροαριστεράς, αμφότεροι διαβεβαιώνουν ότι θα εγγυηθούν και θα εργαστούν για την ενότητα. Στην Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που προβλέπουν δύσκολες πολιτικές ισορροπίες, επισημαίνοντας ότι πολλά θα κριθούν από την «ανατομία» του αποτελέσματος της Κυριακής.
Ολοι οι έως τώρα οιωνοί δείχνουν ως μεγάλο φαβορί την Φώφη Γεννηματά, οι ανατροπές όμως είναι «πάντα στο παιχνίδι» όπως διαμηνύουν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. Το βλέμμα όλων, δε, είναι στραμμένο και στα ποσοστά που θα πάρουν οι δύο υποψήφιοι, καθ΄ότι όσο πιο μικρή είναι η διαφορά τόσο ενισχύεται και η θέση του «δεύτερου πόλου» στον νέο κομματικό φορέα…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου