Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Στην Αθήνα οι θεσμοί για το κλείσιμο της αξιολόγησης... !!!

Στην Αθήνα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για επαφές με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο προκειμένου να...
προετοιμάσουν τη συμφωνία που θα τεθεί προς επικύρωση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Στόχος της έλευσης των κλιμακίων των δανειστών είναι να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA) η 3η αξιολόγηση για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στο επικείμενο Eurogroup.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν αυτή την εβδομάδα κυβέρνηση και θεσμούς είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά -με την κυβέρνηση να καλείται να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές ως προς το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων,

των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου-, οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα), η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και των κλειστών επαγγελμάτων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η ρύθμιση 120 δόσεων κ.ά.

Σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων έχει κλείσει ήδη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, πράγμα που θα επιβεβαιώσει στο EuroWorking Group (EWG) της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτιμάται ότι θα μείνουν στην Αθήνα το αργότερο μέχρι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Μετά θα πάνε στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο της 3ης αξιολόγησης.

Ρέγκλινγκ: H αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτίμησε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018.

Όπως είπε, έπειτα από «σημαντικές καθυστερήσεις στις δύο πρώτες αξιολογήσεις του, νιώθουμε ενθαρρημένοι από την προεργασία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά εν όψει της επικείμενης αποστολής για την τρίτη αξιολόγηση. O ESM μαζί με τους άλλους θεσμούς προγραμματίζει να πάει στην Αθήνα τη Δευτέρα και να στείλει αναφορά στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες την 4η Δεκεμβρίου. Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει την καλή δουλειά της, η τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί γρήγορα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης να γίνει στις αρχές του 2018».

Όταν ρωτήθηκε αν τα χρήματα του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ δεν χρειαστούν όλα, «πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υπόλοιπα», ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, χάρη στις πολύ μικρότερες ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστούν αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο του ανώτατου ορίου των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα του ESM», δήλωσε.

Όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής ο ESM έχει εκταμιεύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ και θα γίνουν και άλλες εκταμιεύσεις έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

«Όλες μαζί θα είναι σαφώς μικρότερες των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το Eurogroup υπέδειξε τον Μάιο του 2016 ότι ορισμένα από τα χρήματα, που δεν θα χρησιμοποιηθούν, από το πρόγραμμα του ESM θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς άλλους πιστωτές».

Τόνισε πάντως ότι «προϋπόθεση για μια τέτοια επιπλέον ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος, είναι ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος του ESM και όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν. Το να αντικαταστήσουμε ακριβότερα δάνεια με φθηνότερα δάνεια του ESM θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου