Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Νοέμβρης, ο μήνας της μεγάλης ζαριάς για τον Αλέξη Τσίπρα …!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
      
Οι σχέσεις κυβέρνησης κυβερνώντος κόμματος, - με την εσωκομματική αντιπολίτευση να δείχνει τα δόντια της - , οι ισορροπίες ανάμεσα στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα , 

 - με ολοένα και περισσότερους των ΑΝΕΛ να διαφοροποιούνται από κεντρικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου - , η ολοκλήρωση ή μη της τρίτης αξιολόγησης, - με κομβικές υποχωρήσεις σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων,  κόκκινων δανείων, αξιολόγησης στο Δημόσιο και συνδικαλιστικός νόμος  - , αναμένεται να ξεκαθαρίζουν κατά τον τρέχοντα μήνα Νοέμβριο.  Δεν είναι διόλου τυχαίο το προσωνύμιο «γκαστρωμένος μήνας», κατά τον προσφιλή προσδιορισμό του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη.

       
Κορυφαίοι επιτελείς κυβέρνησης και κυβερνώντος κόμματος, δεν κρύβουν την αγωνία τους λέγοντας πως, «τον τρέχοντα μήνα παίζεται το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον της κυβέρνησης».! 

                                    Τρίτη αξιολόγηση
       
Ο πρωθυπουργός , Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή για μια fast track αξιολόγηση καθώς κρίνεται βασική προϋπόθεση για την επόμενη ημέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει η επίμαχη αξιολόγηση μέχρι και τα τέλη του Νοέμβρη και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία, ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο»…, και τώρα που…, «το πρόγραμμα βρίσκεται στην τελική ευθεία δεν πρέπει να προκληθεί αβεβαιότητα περί την Ελλάδα και να «φρενάρει» η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»...!!!
     
Ωστόσο, οι γνώστες των πραγματικών δυσκολιών αποφεύγουν να μιλούν για συγκεκριμένες ημερομηνίες και προσδιορίζουν γενικά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – Θεσμών απλώς «μέσα στο χρονοδιάγραμμα»…., με την προσδοκία να κλείσουν οι συμφωνίες το αργότερο εντός του Ιανουαρίου, δικαιολογώντας και την όποια καθυστέρηση στην ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…!!!
       
Πέραν των όποιων δυσκολιών αναδεικνύουν τα πολλά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν την αγωνία τους και για τις νέες ισορροπίες της γερμανικής καγκελαρίας. Ο πρωθυπουργός, μηδέ των εταίρων εξαιρουμένων, θα ήθελαν στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο κι όλοι να ανοίξουν ελεύθερα τα «χαρτιά» τους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως ευθέως πλέον ζητά το ΔΝΤ και ο Λευκός Οίκος.!
      
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα θεωρούσαν ιδανική εξέλιξη, το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί το Αναπτυξιακό συνέδριο Ιονίων Νήσων στην Κέρκυρα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πλήθους υπουργών να ήταν και ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας ρητορικής για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και άνοιγμα της συζήτησης για την πολυπόθητη απομείωση χρέους. 

                              Απομείωση χρέους – Άλωση της κεντροαριστεράς
      
Ο πρωθυπουργός και οι πολύ κοντά  σ αυτόν ευρισκόμενοι κυβερνητικοί και κομματικοί επιτελείς, πιστεύουν πως η συζήτηση για την όποια απομείωση χρέους αρχίσει μετά την βασική προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, θα είναι ένα είδος κολυμπήθρας του Σηλωάμ για τον πολιτικό και ιδεολογικό εξαγνισμό της κυβέρνησης μετά το τρίτο επώδυνο μνημόνιο που ο Αλέξης Τσίπρας πιστά εφάρμοσε κατά τα πρότυπα των φιλελεύθερων κυβερνήσεων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εκμυστηρεύεται σε στενούς του συνεργάτες ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την αμέριστη υποστήριξη του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σε ό, τι αφορά την έναρξη της συζήτησης για τα μέτρα απομείωσης του χρέους…, και να έχει λάβει θετικά μηνύματα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσωπικά από τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι.
    
Πέραν όλων τούτων, ο Αλέξης Τσίπρας, διατείνεται πως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν σαφείς και δημόσιες  διαβεβαιώσεις που συντείνουν στο ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα ανοίξει για τα καλά τον Φεβρουάριο. Αυτό «εγγυήθηκε» στον Αλέξη Τσίπρα η Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ίδιο φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνιούτσιν, δηλώνει δημόσια πως μόλις κλείσει η αξιολόγηση, η Ουάσινγκτον θα ασκήσει όλη την επιρροή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να πιέσει για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους… !!!
    
Τούτων όλων δοθέντων, επιτελείς της κυβέρνησης ισχυρίζονται πως ήδη σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αθήνα «δουλεύεται» η έξοδος από την εποχή των Μνημονίων, η εγγυημένη επιστροφή στις αγορές  με παράλληλη ρύθμιση του χρέους.  Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, - το οποίο ακόμα «δουλεύεται» στο παρασκήνιο - ,  η Αθήνα θα υποχρεούται μεν σε συνέχιση των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων υπό την εποπτεία των Θεσμών με την παράλληλη υποχρέωση για σαφή απομείωση χρέους από την πλευρά των Θεσμών. Είναι σαφές πως, δεν πρόκειται για την απολύτως «καθαρή έξοδο» που επιδιώκει η κυβέρνηση, πρόκειται όμως για την αμέσως πιο ήπια εκδοχή της με δεδομένο ότι δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «νέο Μνημόνιο», όπως τονίζουν κατηγορηματικά κοινοτικές πηγές, και δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα….
      
Με την έναρξη των συζητήσεων για την απομείωση χρέους, με μια νέα ρητορική περί επενδύσεων, εξόδου στις αγορές και τερματισμού των μνημονίων, το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί αφ ενός σε μια δημοσκοπική ανάκαμψη και αφ ετέρου σε μια ευκολότερη προσέγγιση των ψηφοφόρων που βρίσκονται στην όμορη ιδεολογικά Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είναι γνωστό τοις πάσι πως η προσπάθεια άλωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς δεν είναι νέα. Ο πρωθυπουργός «φλέρταρε» με τον χώρο από καιρό, – με τη βοήθεια και την προτροπή Ευρωπαίων σοσιαλιστών  – , ήθελε να πείσει ότι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε υπό την ηγεσία του τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και δη του «παλιού καλού ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου».

                           Τα πράσινα αυτοδιοικητικά κάστρα
     
Πέραν της όποιας αγωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και της συνεπαγόμενης ρύθμισης του δημοσίου χρέους, κυβερνητικού και κομματικοί επιτελείς σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τους ασχολούνται με την τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.  Στο στόχαστρο των εν λόγω έμπειρων καθόλα εκλογικών επιτελών είναι τα πράσινα αυτοδιοικητικά κάστρα, που παρά την πτώση των ποσοστών του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, παραμένουν ισχυρά..
   
Ήδη οι συζητήσεις και οι διεργασίες παρασκηνίου έχουν προχωρήσει αρκετά και οι πρώτες συμφωνίες είναι στα σκαριά για συνεργασίες στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πέραν του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου, που έχει ακολουθήσει την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και της Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη, που δηλώνει ανεξάρτητος,  το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να στηρίξει τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος ανήκει στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον πρώην υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα, ανιψιό του Γιώργου Κατσιφάρα, υπουργού επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και προσωπικού φίλου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
  
Στο πνεύμα των ευρύτερων συνεργασιών…, εξυπηρετείται η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα για περαιτέρω διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και η προοπτική συνεργασίας με τον συγκεκριμένο χώρο.

Στο ίδιο πολιτικό πνεύμα στήριξης περιφερειαρχών ευρύτερης κεντροαριστεράς αποδοχής ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να στηρίξει δημάρχους που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως οι Δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης και Αγίου Δημητρίου Αττικής Μαρία Ανδρούτσου, Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, Τεμπών Κώστας Κολλάτος και αρκετούς άλλους.

Το παρόν κείμενο, - Ρεπορτάζ - Ανάλυση -, δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017...!!! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου