Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Η «ανάσταση» του ΠΑΣΟΚ, το τέλος του «Ποταμιού» και η «ισορροπία δυνάμεων» Αλ. Τσίπρα – Κ. Μητσοτάκη...!!!

του Τάσου Τσιφόρου

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τάσεις της κοινής γνώμης αλλά και για τις περαιτέρω επιλογές των διεκδικητών της ψήφου του ελληνικού λαού περιλαμβάνει η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Εκεί που μεγάλη νικήτρια εμφανίζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑΣΟΚ, που αύξησε τα ποσοστά της κατά.... 30%, αφού τόση είναι η διαφορά από το 6,5% ένα μήνα πριν μέχρι το 8,5% που καταγράφει στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου. Η τάση, βεβαίως, έρχεται ακριβώς στον απόηχο του πρώτου, και μάλιστα ιδιαίτερα μαζικού, πρώτου γύρου για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της Κεντροαριστεράς, μία διαδικασία που έκλεισε προχθές με τη νίκη της Φώφης Γεννηματά.

Για την Κεντροαριστερά συνολικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όχι μόνον το ποσοστό του Ποταμιού, 0,5%, αλλά και η εικόνα των ψηφοφόρων του, ακριβώς μετά τον πρώτο, ατυχή για τον Σταύρο Θεοδωράκη, γύρο της κεντροαριστερής κάλπης.
Σύμφωνα με την ανάλυση των μετακινήσεων του ΠΑ.ΜΑΚ, το 24% των ψηφοφόρων του Ποταμιού κινούνται προς τη Δη.Συ., με την οποία θα συγκροτηθεί ο νέος φορέας, ενώ το 42,5%... ρέει προς τη Νέα Δημοκρατία. Με άλλα λόγια – και προφανώς με μία πρώτη εκτίμηση – οι απογοητευμένοι από την μη εκλογή Θεοδωράκη ψηφοφόροι του Ποταμιού επιλέγουν, ήδη, αντί του νέου φορέα τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για μία τάση που είχε, όπως έχει αποκαλύψει το Newpost, καταγραφεί πριν τις διεργασίες στην κεντροαριστερά, ανακόπηκε όσο εξελίσσονταν οι εκλογικές διαδικασίες και, πλέον, μοιάζει να αποκτά και πάλι δυναμική, προς ικανοποίηση προφανώς της Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή δημοσκόπηση του ΠΑ.ΜΑΚ μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι για το Στ. Θεοδωράκη πιο οδυνηρή υπήρξε η ήττα της 12 Νοεμβρίου και όχι βέβαια η, χαμηλή, εκλογική επίδοση του κόμματός του στις κάλπες του 2015.
Ως προς τους βασικούς διεκδικητές, μοιάζουν να έφτασαν αλληλοεξουδετερωμένοι στη δημοσκόπηση. Κι αυτό διότι, πέραν της διατήρησης του ευρύτατου προβαδίσματος των 12 μονάδων υπέρ της Ν.Δ., οι μικρές αυξομειώσεις των ποσοστών (+0,5 για το ΣΥΡΙΖΑ, - 0,5% για τη Ν.Δ.) δεν συνιστούν ανατροπή.
Ο πρωθυπουργός είδε τα όποια οφέλη προσδοκούσε από την διανομή του έκτακτου επιδόματος να θάβονται κάτω από τις λάσπες που έπνιξαν τους πολίτες της Δυτικής Αττικής. Αντιστρόφως, αν και η δημοσκόπηση διεξήχθη ενώ στα media γινόταν καταγραφή των νεκρών της πλημμύρας, μοιάζει να μην επηρεάστηκε από αυτή.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., από την πλευρά του, βγήκε αλώβητος – και μάλιστα διατηρώντας τη διαφορά σε πρόθεση ψήφου και παράσταση νίκης, από μία δύσκολη περίοδο που, εκτός των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, περιελάμβανε και «χειρουργικά» πλήγματα κατά του ιδίου και της οικογένειάς του.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας μοιάζουν, συνεπώς, να ισορροπούν στη δυναμική των προηγούμενων μηνών, δίχως ούτε ο πρώτος να ανοίγει το βήμα προς υψηλότερα ποσοστά, ούτε ο δεύτερος να δείχνει δυναμική κάλυψης της διαφοράς.
Η ισορροπία αυτή μοιάζει, ίσως, να εξηγείται και από τις διαθέσεις των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων ζητά εξάντληση της 4ετίας και αποφυγή πρόωρων εκλογών, δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει έξοδος από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο αλλά, ταυτόχρονα, εμφανίζεται διχασμένη για το μέλλον καθώς το 50% σχεδόν εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση είτε δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες ή ακόμη και θα βελτιωθεί.  

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου