Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Ν. Φίλης εναντίον Μαξίμου για τα F-16 - Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ...!!!

του Αντώνη Αντζολέτου

Χωρίς να αντιδρούν,  θεωρώντας έως ένα βαθμό αναμενόμενη την έκρηξη του Νίκου Φίλη για τα  F-16,  στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ψυχραιμία τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, 

ο οποίος και στο παρελθόν είχε εκφράσει  ενστάσεις  για τα εξοπλιστικά προγράμματα με μια ερώτηση που τελικά δεν κατατέθηκε ποτέ.
Χθες τον τόνο της κυβέρνησης  έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός  Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ κράτησε αποστάσεις από τον κ. Φίλη δηλώνοντας πως «η συνέντευξη του, ήταν ένα μείγμα άγνοιας που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η επιχειρηματολογία είναι αυτά που έγραφαν τις πρώτες ημέρες μια σειρά από εφημερίδες που μετά άρχισαν να το γυρνάνε».

Τριπλό ήταν το χτύπημα του Νίκου Φίλη  τις προηγούμενες ημέρες με αποκορύφωμα τη συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια για τις ανακοινώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ για την αναβάθμιση των F-16, ενώ σημείωνε ότι δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα της κρίσης δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες.
Αποτελεί, όμως η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη μια γενικευμένη τάση αμφισβήτησης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις συγκεκριμένες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ή ο πρώην υπουργός εκφράζει απλώς προσωπικές του απόψεις;  Μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «53+» φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να ενημερωθούν τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η σύγκληση των οργάνων του κόμματος είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί  με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα και αυτή την εβδομάδα είναι «βαρύ»,  καθώς αναχωρεί σήμερα το βράδυ μέχρι και την Τετάρτη για το περιφερειακό συνέδριο στα Ιωάννινα.  Και η  κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα αυτή την εβδομάδα.
Κοινοβουλευτικά στελέχη, που δεν συντάσσονται με τις απόψεις του Νίκου Φίλη παραδέχονταν στο newpost.gr,  ότι στην αρχή υπήρξε ένα «μούδιασμα», καθώς όλοι ζητούσαν εξηγήσεις για το ποσό που θα δαπανηθεί «με τα 2,4 δισ. να χτυπάνε άσχημα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Τα ίδια στελέχη διευκρίνιζαν  ότι για το θέμα είχε γίνει διεξοδική συζήτηση σε δυο επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας, ωστόσο εξειδίκευση όσον αφορά το κόστος δεν είχε υπάρξει.
«Κάποιοι καταναλώνουν ενέργεια στο να παράγουν άφθονη γκρίνια», τόνιζαν οι πιο επικριτικοί απέναντι στον Νίκο Φίλη στο newpost.gr, ενώ άλλοι απέδιδαν την αντίδραση του πρώην υπουργού στην «καχυποψία» με τη οποία αντιμετωπίζει τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό.
«Κανείς μας δεν αγαπάει τις αγορές όπλων, όμως εκ των πραγμάτων υπάρχει ένας στόλος από F-16 που θέλει εκσυγχρονισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα», σχολίαζε άλλος βουλευτής εκτιμώντας πως οι τόνοι θα πέσουν τις επόμενες ημέρες. 

Άλλοι βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός και αν είναι στην λογική αντιμετώπισης των F-35, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. Δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν να δοθούν και οι κατάλληλες εξηγήσεις σε σχέση με τα αντισταθμιστικά που έχουν ανακοινωθεί.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η συζήτηση για τα F-16  αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα στις 3 το μεσημέρι, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας με θέμα: «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις». Μπορεί το αντικείμενο του νομοσχεδίου  να είναι σε άλλη κατεύθυνση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως  η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ζήτημα των F-16 κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης.  
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι τοποθετήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πέρα από τον Νίκο Φίλη, στους 26 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος  που συμμετέχουν στην επιτροπή είναι και μέλη της κίνησης των «53+» Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται και στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σύσκεψη για την αξιολόγηση στο Μαξίμου

Είναι γεγονός πως το βλέμμα και η προσοχή  του Μεγάρου Μαξίμου από σήμερα στρέφεται προς το «καυτό» ζήτημα της αξιολόγησης με τους Θεσμούς που επιστρέφουν στην Αθήνα.  Σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο στην Ηρώδου Αττικού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με μέλη του οικονομικού επιτελείου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται σήμερα στα Ιωάννινα για το περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου