Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης: Ιδιωτικοποιήσεις, Δημόσιο, περικοπές σε επιδόματα και «κόκκινα» δάνεια...!!!

του Θάνου Πασχάλη

Δεκάδες προαπαιτούμενα της συμφωνίας Κυβέρνησης και θεσμών (σε σύνολο 95) τα οποία παραμένουν ανοιχτά και δεν έχουν εφαρμοστεί παρότι έχουν ψηφιστεί από την Βουλή  

καλούνται να εξετάσουν, από την ερχόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής των θεσμών με κυβερνητικά κλιμάκια στα πλαίσια της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του μνημονίου ( ενώ θα απομένει η τέταρτη αξιολόγηση στα μέσα Μαρτίου του 2018 ώστε να ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο).

Ενα από τα βασικά ζητήματα διαπραγμάτευσης που αναμένεται να προκαλέσουν ενστάσεις και τριβές από πλευράς κυρίως των Ευρωπαικών θεσμών θα είναι η επιβολή η όχι νέων μέτρων για το 2018 καθώς με βάση τα φετινά στοιχεία του Προυπολογισμού έχει καταγραφεί "μαύρη τρύπα" στον τομέα των φορολογικών εσόδων ύψους 850 εκ.ευρώ η οποία ωστόσο μπορεί να επηρεάσει τους στόχους του Προυπολογισμού του 2018.Ετσι ενώ για φέτος θεωρείται βέβαιη, και μάλιστα με σημαντική υπέρβαση, η επίτευξη του μνημονιακού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στον Προυπολογισμό ύψους 1,75% του ΑΕΠ, για του χρόνου τα πράγματα μάλλον δυσκολεύουν από πλευράς των Ευρωπαικών θεσμών.
Το μεν ΔΝΤ αρκείται όπως διαβεβαιώνει σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, από την άλλη όμως οι Ευρωπαίοι δανειστές αναμένεται πιθανότατα να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα ύψους 900 εκ.ευρώ(0,5% του ΑΕΠ) υποστηρίζοντας ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα​ 3,5% του ΑΕΠ.
Ζήτημα διαφωνίας μεταξύ θεσμών και Κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει και η διάθεση κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 0,5%(900 εκ.ευρώ) που αναμένεται για τη φετινή χρονιά λόγω υπέρβασης του μνημονιασκού στόχου του 1,75% του ΑΕΠ.
Οι θεσμοί ζητούν να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε ιδιώτες,στην έκδοση νέων συντάξεων και ως μαξιλάρι ασφαλείας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ενώ η Κυβέρνηση θα επιμείνει στη χορήγηση του κατά ένα σημαντικό μέρος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σε εξόφληση χρεών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
Εκτός των παραπάνω ορισμένα από τα βασικά προαπαιτούμενα και η εφαρμογή τους που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις θεσμών κυβερνητικών κλιμακίων είναι:
* ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ..Αιχμή των συζητήσεων θα αποτελέσει η συμφωνηθείσα πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες,η σύσταση του Υπερταμείου (όπου θα μεταφερθεί η προς πώληση η αξιοποίηση κινητή και ακίνητη περιουσία του δημοσίου,η υποχρέωση είσπραξης φέτος 800εκ,.ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων..
*ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ..Εφαρμογή της αξιολόγησης των υπαλλήλων και κινητικότητα του προσωπικού (μετατάξεις και αποσπάσεις),μείωση συμβασιούχων από 51.000 σε 47.000
*ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ Αύξηση της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων για το 2018 και 2019 μέσω πώλησης πακέτων επισφαλών δανείων σε fands και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αντί διαγραφής οφειλών όπως έγινε κυρίως φέτος από τις Τράπεζες .Στόχος τα ανοίγματα δανείων να μειωθούν κατά 40% έως το τέλος του 2019(από 105 δις ευρώ ).Εφαρμογή του εξωδικαστικής ρύθμισης για χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από 20.000-50.000 ευρώ.
*ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ.. Μείωση του κόστους των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρικά, οικογενειακά, εκπαιδευτικά, μεταφορικά) κατά 265 εκ. ευρώ μέσω περικοπών ή καταργήσεων ενώ απεργίες θα εξαγγέλονται από πρωτοβάθμια σωματεία με συμμετοχή σε γενική συνέλευση του 50 συν 1 των εργαζομένων μιας επιχείρησης.Επανυπολογισμός έως το τέλος του χρόνου του 30% όλων των παλαιών συντάξεων που χορηγήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (ολοκλήρωση του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων μέχρι το Μάιο του 2018).
Ενιαιοποίηση εισφορών και φόρων και είσπραξή τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(θα δοθεί παράταση στην εφαρμογή του).
Επαναφορά μετά το τέλος του μνημονίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, της μετενέργειας και της ευνοικής ρύθμισης (αναμένονται αντιρρήσεις από πλευράς ΔΝΤ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου