Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

«Βαρύς» ο χειμώνας για το Μαξίμου...!!!


Η γ΄ Αξιολόγηση «βαρόμετρο» για το μέλλον της κυβέρνησης - Τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό. Συνεχείς συσκέψεις στην Ηρώδου Αττικού


του Αντώνη Αντζολέτου

Μετά το Σικάγο, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει από σήμερα στη σκληρή εσωτερική πραγματικότητα με τα μέτωπα να είναι πολλά και ανοιχτά. Οι λογαριασμοί που έχουν ανοίξει μετά την εβδομαδιαία απουσία του  δεν είναι λίγοι και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς. Ακόμα και το προσφυγικό με τις ευρωτουρκικές σχέσεις να έρχονται στο προσκήνιο και το Βερολίνο να πιέζει την Άγκυρα δείχνουν πως ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα σταματήσει να «σφυροκοπά»  για τη διαφαινόμενη συμφωνία για τα F16.  Ζητούμενο για το Μαξίμου είναι να παρουσιάσει την καλύτερη δυνατή πρόταση, καθώς ακόμα και η αποπληρωμή της αναβάθμισης του στόλου των αεροσκαφών έχει συνδεθεί από τους ίδιους τους κυβερνητικούς με την έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.  Είναι φανερό πως κάθε κίνηση που γίνεται από εδώ και πέρα από το Μαξίμου αποτελεί έναν «κρίκο» στην αλυσίδα της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα οδηγήσει στις τελικές αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα τον Φεβρουάριο, τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας σε 9 μήνες από τώρα.
Για τα F16 η κόντρα με τη ΝΔ αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή τόσο μεταξύ των βουλευτών όσο και σε ανώτερο επίπεδο. Στην Ηρώδου Αττικού εξακολουθούν να μιλούν για «τη φθηνότερη δυνατή συμφωνία ώστε να μην πάνε χαμένα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δαπανήσει το ελληνικό δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια για την αγορά των συγκεκριμένων αεροσκαφών».
Τα 1,1 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στον τομέα των αμυντικών δαπανών, οι συζητήσεις στο οβάλ γραφείο, αλλά και όσα ειπώθηκαν στην έδρα του ΔΝΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ δεν αφήνουν αδιάφορο τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και την εβδομάδα που έρχεται περιμένουν συγκληθούν τα κομματικά όργανα προκειμένου να λυθούν όλες οι απορίες τους. Υπενθυμίζεται πως οι «53+» εξακολουθούν να ζητούν να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Σε όλα τα επίπεδα οι «ζυμώσεις» και με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ συνεχίζεται προκειμένου το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή και θα φέρει πάλι στο προσκήνιο το «θέμα της ψήφου κατά συνείδηση» να σηκώσει τη λιγότερη δυνατή «σκόνη». Η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο πλευρό του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν και ένα μήνυμα του Μαξίμου προς την αντιπολίτευση, πως οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες. Ήταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, άλλωστε που έσπευσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους στο Blair House για την «οροφή» των 1,1 δισ. ευρώ, ενώ και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης ήταν παρών σε ένα μεγάλο μέρος της.
Για άλλη μια φορά το παρών στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τα κυβερνητικά στελέχη να παρακολουθούν παράλληλα τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Αυτό που αποτελεί βασικό ζητούμενο είναι το ιδεολογικό στίγμα που θα δώσει ο νέος αρχηγός, ποια θα είναι η απόσταση που θα κρατηθεί από τη ΝΔ και ποια τα περιθώρια των συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές.

Νούμερο ένα η γ΄ αξιολόγηση

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον από το Μαξίμου γνωρίζουν ότι  και το κοινωνικό μέρισμα του 2017 θα μπει στο στόχαστρο των δανειστών το επόμενο διάστημα για αυτό άλλωστε αναμένουν τα συγκεκριμένα στοιχεία του υπερπλεονάσματος προκειμένου οι ανακοινώσεις να είναι ακριβείς και στοχευμένες.
Στο πεδίο της οικονομίας η αποστολή των κλιμακίων θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα τις συναντήσεις με τους υπουργούς, αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια των επιμέρους υπουργείων. Η προσοχή του Μαξίμου στρέφεται απολύτως στην ολοκλήρωση αυτής της βασικής εκκρεμότητας, καθώς ακόμα και η μακροημέρευση της κυβέρνησης θα βασιστεί στο γρήγορο κλείσιμο των συζητήσεων. Είναι πολλά τα στελέχη που βλέπουν πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αναδείξει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού», θα απομονώσει τη ΝΔ αφαιρώντας το πιο βασικό της επιχείρημα, ενώ θα είναι η «χαριστική βολή» στην αξιωματική αντιπολίτευση και δημοσκοπικά.
Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο από τη Δευτέρα αναμένεται να είναι συνεχείς προκειμένου να χαραχτεί η πολιτική που θα ακολουθηθεί, δίνοντας προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των εύκολων μεταρρυθμίσεων και οργανώνοντας τη συζήτηση για τα πιο δύσκολα θέματα. Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2018, σε κάθε περίπτωση, θα είναι το «κλειδί» των συζητήσεων, ενώ καμία καθυστέρηση δεν νοείται στην ολοκλήρωση των 95 προαπαιτούμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου