Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

«Συννεφιασμένη» εβδομάδα για την κυβέρνηση - Αντεπίθεση ετοιμάζει το Μαξίμου μετά την «κρίση Κουρουμπλή»...!!!



Στη σκιά των όχι ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων από τη Γερμανία, η κυβέρνηση κάνει «βουτιά» και πάλι  στα δύσκολα.  

Η πολυαναμενόμενη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε σχέση με την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του  «Noor 1», αναμένεται να προκαλέσει έναν νέο γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο υπουργικό συμβούλιο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  το κλίμα είναι ήδη «βαρύ» για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναμένεται  πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα χάσει την ευκαιρία να επιτεθεί και για αυτό το θέμα στον Αλέξη Τσίπρα. Στη  ΝΔ θεωρούν πως το Μαξίμου δρα αμυνόμενο όλες τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώντας αμήχανα τον υπουργό Ναυτιλίας να κάνει δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η χρονική συγκυρία που έρχεται αυτή η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι η χειρότερη δυνατή με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις. Πέρα από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, η απόσυρση της τροπολογίας Κοντονή για την  «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», αλλά και η επικείμενη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου θα αποτελέσουν πεδία στα οποία θα στηριχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για να αναδείξει τις ιδεολογικές αποστάσεις που χωρίζουν τους δυο κυβερνητικούς εταίρους.
Στον αντίποδα, μέσω και του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται εκτός απροόπτου  να «σηκώσει το γάντι» και να τοποθετηθεί στη σημερινή συζήτηση, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ενωμένη και να κατηγορήσει την ΝΔ για την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, πέρα από την γραμμή υπεράσπισης του Πάνου Καμμένου, θα προσπαθήσει να αναδείξει ζητήματα όπως η ανάκαμψη της οικονομίας και οι  προοπτικές που έχει μπροστά της η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Τα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr  τονίζουν πως αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και ότι η αντεπίθεση του Μαξίμου  όλο το επόμενο διάστημα θα  περνά μέσα από επί μέρους πρωτοβουλίες και ανακοινώσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα και θα λύνουν μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναμένεται να συνεχίσει σήμερα την προεργασία που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων σε μια ακόμα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους συναρμόδιων υπουργείων.

Ο ανασχηματισμός, η αξιολόγηση και ο Π. Κουρουμπλής

Η «κρίση Κουρουμπλή»  έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού, ωστόσο τα πράγματα για άλλη μια φορά δεν είναι τόσο απλά για τον πρωθυπουργό. Όσοι έβαζαν στοίχημα πως ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν η καλύτερη αφορμή για τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στις 4-5 διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να κάνει στο υπουργικό σχήμα, μάλλον θα πρέπει να μην υπολογίζουν στα λεφτά τους.
Μπορεί σκέψεις για αντικατάστασή του κ. Κουρουμπλή να έχουν πέσει στο τραπέζι και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ωστόσο δύο φαίνεται πως είναι οι βασικοί παράγοντες για τους οποίους ο ανασχηματισμός παραμένει στο  «ψυγείο».
- Το γεγονός πως με όλη αυτή τη θύελλα που έχει ξεσηκωθεί, ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνε ακάλυπτο έναν υπουργό του κάνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο «δώρο» στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Ο παράγοντας γ΄ αξιολόγηση φαίνεται πως παίζει ακόμα καταλυτικό ρόλο, καθώς η προσοχή του Αλέξη Τσίπρα στρέφεται  στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος μέσα στο οποίο  θα ξεκινήσουν οι πρώτες επαφές με τους Θεσμούς.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξακολουθούν να πιστεύουν πως παρά  το μη φιλικό τοπίο που διαμορφώνεται  από τις γερμανικές εκλογές, αλλά και τη σκληρή στάση που ήδη κρατά το ΔΝΤ, ζητώντας ακόμα και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει στην ώρα της. Με βάση αυτή τη λογική φαίνεται πως έχει επικρατήσει η σκέψη οι όποιες  αλλαγές στο υπουργικό σχήμα να γίνουν μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους Θεσμούς και πριν από τον νέο κύκλο διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσουν για το χρέος, αλλά και την έξοδο από το πρόγραμμα.
Από τη στιγμή που επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια και ο πρωθυπουργός δεν «αιφνιδιάσει» τους πάντες, ο ανασχηματισμός τοποθετείται λίγο πριν ή  μετά τον καινούργιο χρόνο.  Δεν αποκλείεται να είναι διευρυμένος, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συντονισμού, αλλά το νέο σχήμα να οδηγήσει την κυβέρνηση μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα προγράμματα επιτροπείας με έναν άλλο «αέρα».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου