Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Το σκηνικό πόλωσης, η διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ και η κεντροαριστερά...!!!



Στη διαχωριστική γραμμή που έχει ήδη τραβήξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τη ΝΔ και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη 

θα επενδύσει το Μέγαρο Μαξίμου όλο το επόμενο διάστημα ευελπιστώντας πως τα κέρδη από τη συγκεκριμένη στρατηγική θα είναι πολλαπλά.
Σε πρώτη φάση επιχειρείται η συσπείρωση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη των διαφορών με τη γαλάζια παράταξη, την οποία από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατηγορούν συνεχώς για τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της. Τα διλήμματα είναι ήδη έτοιμα σχετικά με το ποια δύναμη είναι αυτή που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και ποια θα οδηγήσει τη χώρα εκτός επιτροπείας τον επόμενο Αύγουστο παρά τη δημοσιονομική θηλειά που έχουν βάλει οι δανειστές. 

Μέσω της πόλωσης του κλίματος από το κυβερνητικό στρατόπεδο θα αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο η προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί ο κατάλληλος "χώρος", ώστε η κυβέρνηση να βάλει τη δική της κοινωνική "σφραγίδα" στην πολιτική της ευελπιστώντας πως οι "καρποί" των προσπαθειών της θα φανούν πολύ σύντομα. Από τα εκτιμώμενα  αποτελεσμάτα αναμένουν πως οι αποστάσεις που θα δημιουργηθούν με το νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο θα είναι ορατές δια "γυμνού οφθαλμού" και θα αντιστρέψουν σταδιακά τη δημοσκοπική εικόνα. 
Σε αυτή την "καμπάνια" την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αναλάβει ήδη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος επέλεξε ακόμα και την τελευταία εβδομάδα πριν κλείσει η Βουλή να βάλει τη δική του υπογραφή στα νομοσχέδια για την Υγεία και την Παιδεία, αλλά και να απαντήσει στις βολές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην ίδια γραμμή, επιθυμώντας την ακραία πόλωση, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν κάθε αφορμή που τους δίνει η επικαιρότητα προκειμένου να επιτίθενται στη ΝΔ με κοινό παρανομαστή ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντιπροσωπεύει το παλαιό πολιτικό σύστημα: από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό με τη δικαστική εξουσία και την κόντρα για τη σημαία μέχρι και την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος. Μπορεί να μην ομολογείται και στην κυβέρνηση να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν ενόψει και της γ΄ αξιολόγησης, όμως το συγκεκριμένο θέμα "ανάβει τα αίματα" μιας μερίδας του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια. 
Η δεύτερη στόχευση του Μαξίμου, με βάση τις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται, αφορα τη διείσδυση  στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως ο επικεφαλής του προοδευτικού χώρου καλώντας τους ψηφοφόρους που ανήκουν σε όμορο πολιτικό πεδίο  να μην συμπορευτούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διατήρηση του διπόλου συμφέρει αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ διεμβολίζοντας παράλληλα δυνάμεις από όλους όσοι ανήκουν στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και διαφοροποιούνται από την προοπτική μιας επανάληψης της περιόδου 2012 - 2015 με τη ΝΔ στη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνοδοιπόρο.
Από την Ηρώδου Αττικού παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις με τελευταία αυτής της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη για την ηγεσία της νέας κεντροαριστεράς. Κορυφαία στελέχη βλέπουν πως ο χώρος είναι κατακερματισμένος με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις Πολιτών, το ΠΟΤΑΜΙ, και την Ώρα Αποφάσεων να μοιάζουν αδύνατον να ομογενειοποιηθούν και να αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα.
Όπως είχε δημοσίευσει το newpost.gr οι κινήσεις στον ευρύτερο χώρο παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή από κορυφαία στελέχη ενόψει και των περιφερειακών - δημοτικών εκλογών, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Σε αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιχειρούν διεύρυνση των συμμαχιών σε ευρωπαικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρουν και το εγχώριο σύστημα της κεντροαριστεράς. Καθόλου τυχαία στην πολιτική απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής αναφέρεται πως "είναι αναγκαία η ενίσχυση των πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της πολιτικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μέσω της διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο".
Μέσα σε αυτή την στρατηγική που αναπτύσσεται πρέπει να συνυπολογιστεί και η σκέψη της κυβέρνησης για μεταφορά των δημοτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019. Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους, και να αποσυνδέουν το θέμα από πολιτικές σκοπιμότητες,  ωστόσο δεν αποκλείεται να επιχειρείται ένας "εγκλωβισμός" της Φώφης Γεννηματά, καθώς με τη διεξαγωγή διπλών εκλογών (εθνικές και τοπικής αυτοδιοίκησης)  είναι σαφές πως η κυβέρνηση  θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει τον κόσμο που παραδοσιακά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και ο οποίος λόγω καταβολών προτιμά τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ. 
Από όλη την κινητοποίηση που πραγματοποιετίαι ο προφανής στόχος του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι να σταλεί μήνυμα προς την ηγεσία του κινήματος  ότι ο φυσικός εταίρος είναι το κόμμα της αριστεράς και όχι η παράταξη της δεξιάς.
Παρ΄όλα αυτά από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κυρίως από την πλευρά της Δημορκατικής Συμπαράταξης, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να "κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι", προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου