Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

«Ποτέ τον Αύγουστο» στις αγορές λένε από την κυβέρνηση και ψάχνουν το κατάλληλο timing...!!!



Με ένα μπαράζ συνεδριάσεων που θα καταλήξει στην Κεντρική Επιτροπή της Παρασκευής, Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν βήμα – βήμα το αφήγημα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα.

Το τρίπτυχο έξοδος στις αγορές, επιτάχυνση κυβερνητικού έργου και κοινωνικό κράτος θα επιχειρήσει να αναπτύξει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο προϋποθέτει μεταξύ άλλων την εξάντληση της τετραετίας και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα που θέλει να δώσει το Μαξίμου όχι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα σε μια προσπάθεια να απλώσει, σε αντίθεση με το παρελθόν, ένα «δίχτυ» ασφάλειας και σταθερότητας γύρω από την ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κορυφαίο κομματικό και κυβερνητικό στέλεχος χώριζε σε «1+1» έτη την υπόλοιπη κυβερνητική θητεία. Από σήμερα έως τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και από εκεί και πέρα έως το τέλος της τετραετίας, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως εκτός επιτροπείας θα μπορέσει να εφαρμόσει σημαντικά κομμάτια του προγράμματος της.
Ο στόχος του πρωθυπουργού και των συνεργατών του είναι η αλλαγή όχι μόνο του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, αλλά και του δημοσκοπικού, που θα δώσει άλλο αέρα στο Μαξίμου μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019. Από τις συζητήσεις και τους σχεδιασμούς που μπήκαν στο τραπέζι στη χθεσινή 4ωρη συνεδρίαση, επιβεβαιώθηκε η βούληση του Αλέξη Τσίπρα να εξαντλήσει την τετραετία και οι αποστάσεις που κρατάει από εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2018 ή ακόμα και το 2019 σε μια τριπλή εκλογική αναμέτρηση.
Η επικαιροποίηση του μηνύματος που εκπέμπει η κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά και το αντικείμενο των σημερινών συνεδριάσεων, στις οποίες θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός, πρώτα με το υπουργικό συμβούλιο στις 10.30 κι ύστερα με την Πολιτική Γραμματεία στις 5 το απόγευμα. Στην πρωινή συνεδρίαση στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει στους υπουργούς την ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ενώ έμφαση θα δοθεί στα δυο επόμενα μεγάλα νομοσχέδια, που θα έρθουν για συζήτηση και για ψήφιση τις επόμενες ημέρες:
Οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση του Πάνου Σκουρλέτη και οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται στην παιδεία από τον Κώστα Γαβρόγλου. Στην Κουμουνδούρου θα γίνει και σήμερα επεξεργασία του κυβερνητικού σχεδίου που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Πάνος Καμμένος και η εξεταστική

Το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο και στη συζήτηση που έχει προκαλέσει η ΝΔ στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή. Όπως είχε δημοσιεύσει το newpost.gr η κομματική γραμμή που θα ακολουθηθεί συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ νέα συνεδρίαση του οργάνου θα πραγματοποιηθεί και την Πέμπτη.
Χωρίς να επιβεβαιώνεται, το θέμα θεωρείται πως απασχόλησε ή θα απασχολήσει και τα κομματικά όργανα. Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newpost.gr εκτιμούσαν ότι θα είναι μια ψηφοφορία χωρίς εκπλήξεις και διαρροές.

Προτεραιότητα η έξοδος στις αγορές

Η καθυστέρηση εξόδου στις αγορές σε σχέση με τις προσδοκίες και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, πως «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε για το κατάλληλο timing». Ο χρόνος φαίνεται να πιέζει πλέον το Μαξίμου και από τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό για άμεση έξοδο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη εβδομάδα που είναι η τελευταία του Ιουλίου.
«Έξοδος στις αγορές δεν γίνεται τον Αύγουστο, γιατί η ρευστότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κινήσεις στις δευτερογενείς αγορές, αλλά έξοδος όχι», τόνιζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αποκαλύπτοντας μέρος των προθέσεων της κυβέρνησης και απαντώντας στη φημολογία των τελευταίων ημερών που ήθελαν την έκδοση του ομολόγου να πηγαίνει «βαθιά» μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου