Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Tα «σημάδια» οδηγούν στην έξοδο στις αγορές - Χαμηλούς τόνους κρατά το Μέγαρο Μαξίμου ...!!!



Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να τηρούν «σιγή ιχθύος», όμως όλες οι πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, 

και όχι μόνο, μιλούν για πυρετώδεις προετοιμασίες για άμεση έξοδο στις αγορές ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.
Είναι ένα «χαρτί» το οποίο κρατά στο συρτάρι του ο Αλέξης Τσίπρας και θα έρθει να συμπληρώσει το ήδη καλό κλίμα που υπήρχε χθες στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Η ανακοίνωση της Κομισιόν, πως μετά τις τελευταίες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εξασφαλίζεται η διατήρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων κάτω από το όριο του 3% και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ενίσχυσε το «οπλοστάσιο» του Μαξίμου και του πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στην Κοζάνη από αυτό το γεγονός.

Τη στιγμή που και οι NYT ανέφεραν πως η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το εγχείρημα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές που σχεδιάζει η κυβέρνηση τα σενάρια φούντωσαν ακόμα πιο πολύ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στόχος είναι να επανεκδοθεί το 5ετές ομόλογο του 2014 με ένα ποσό από 2 έως 4 δισ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις στις αγορές και επιτόκιο από 4,4% - 4,6%. «Κλειδί» για να επιτευχθεί αυτό και να καταγραφεί υπερκάλυψη της έκδοσης θα είναι η αυξημένη συμμετοχή τόσο των ελληνικών τραπεζών όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Από τη στιγμή που και οι αγορές εμφανίζονται θετικές, αλλά και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές φαίνεται πως όλα πλέον κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Θετικά αποτιμούν στην ελληνική κυβέρνηση πως και οι θεσμοί όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως για το επόμενο 18μηνο οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων δεν είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει απόλυτη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων από το μηχανισμό στήριξης, ενώ το καλό κλίμα βοηθούν ο πλεονασματικός προϋπολογισμός και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αν και ακόμα εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα από την Ηρώδου Αττικού είναι σαφές πως η μεγάλη ανησυχία που υπάρχει είναι να μη χαθεί το μομέντουμ.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας «περίεργος» μήνας με δεδομένο ότι στις αρχές του η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αποφασίσει περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στις 24 διεξάγονται και οι γερμανικές εκλογές. Η επόμενη ευκαιρία για την ελληνική πλευρά θα είναι τον Οκτώβριο με την γ΄ αξιολόγηση, ωστόσο να δυσκολεύει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση το «τρένο» των αγορών μεταφέρεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που με μετριοπαθείς υπολογισμούς τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους. Με την πιθανολογούμενη έκδοση του ομολόγου να προγραμματίζεται μέχρι τις 20 του μήνα, θα ήταν το «καλύτερο δώρο» για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα απευθυνθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 21-22 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός θα έχει ένα «μαξιλάρι» πάνω στο οποίο θα μπορέσει να πατήσει προκειμένου να επιχειρηματολογήσει απέναντι σε όλους όσοι το τελευταίο διάστημα είχαν αμφισβητήσει σημαντικές παραμέτρους της συμφωνίας.
Την άλλη εβδομάδα δεν αποκλείεται να συγκληθεί και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Μέσα σε όλα αυτά στις 20 Ιουλίου η ελληνική πλευρά θα περιμένει και την ετυμηγορία του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου