Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Στο ναρκοπέδιο των αγορών η κυβέρνηση...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Πυρετός εν μέσω καύσωνος επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.! Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες και οι διαβουλεύσεις συνεχείς, ενώ κομματικά στελέχη πηγαινοέρχονται από πλατεία Κουμουνδούρου σε Ηρώδου Αττικού και τούμπαλιν.  

Οι στενοί πρωθυπουργικοί επιτελείς χαράσσουν τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης ενόψει ενός πραγματικά καυτού και λίαν καθοριστικού για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, Φθινοπώρου.  Η λαϊκή δυσαρέσκεια φουντώνει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση, το κόμμα γκρινιάζει, η αντιπολίτευση σφυροκοπά, τα ΜΜΕ κήρυξαν πολυμέτωπο, ο εχθρός - χρόνος τρέχει, σπρώχνοντας την κυβέρνηση στο δεύτερο μισό της θητείας της, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά την απειλητική σκιά της μάγισσας κάλπης.

        
Σ αυτό το γενικότερα εχθρικό πολιτικό κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει το πάνω χέρι, να προσεγγίσει την κοινωνική της βάση και να θυμηθεί την αριστερή της νιότη στο εσωτερικό κι επίσης να δείξει πανταχόθεν ότι δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες των ελλήνων πολιτών κι αχνοφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας, έστω και στην άκρη ενός πραγματικά βαθιού τούνελ. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προχθές βράδυ Τετάρτης, ζήτησε να γίνει ένας απολογισμός της τελευταίας διετίας, υπογραμμίζοντας πως παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε έχουμε θετικό έργο να αναδείξουμε και να σταθούμε σε αυτό, έχουμε πάρει παρά πολλές πρωτοβουλίες σε σειρά ζητημάτων. «Με δεδομένο ότι βγαίνουμε από έναν δύσκολο διαπραγματευτικό κύκλο και με την οικονομία να γυρίζει σελίδα έχουμε την δυνατότητα να περιγράψουμε το δρόμο της διεξόδου με μεγαλύτερη σαφήνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Παρόμοιο κλίμα υπήρξε και στο υπουργικό συμβούλιο ενόψει πάντα και της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που συνέρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο. 

                                              Έξοδος στις αγορές
       
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύσει στην πλήρη κι ελεύθερη έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι του 2018. Μέχρι τότε θα επιχειρήσει να βγει δοκιμαστικά πολλές φορές προσμετρώντας ανάλογα το εκάστοτε κλίμα. Η πρώτη δοκιμαστική έξοδο είχε προγραμματιστεί για την εβδομάδα που μόλις διέρρευσε, ωστόσο γεγονότα την έπεισαν ότι πρέπει να αναβάλει το εγχείρημα για την τελευταία εβδομάδα του μήνα.
      
Οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ επικαλούνται 2 βασικούς λόγους που έπεισαν το οικονομικό επιτελείο για την ολιγοήμερη αναβολή :
·       Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την έγκριση του νέου προγράμματος του Ταμείου με την Ελλάδα…,
·       Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor's που αναμενόταν για χθες την Παρασκευή…!
Στο οικονομικό επιτελείο έκρινα πως οι δύο προαναφερθέντες σταθμοί θα έπαιζαν καθοριστικά θετικό ρόλο στο εγχείρημα εξόδου στις αγορές.
    
Πέραν όλων τούτων, σημειώνεται πως οι Θεσμοί είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το εγχείρημα :
·       Το ΔΝΤ θεωρούσε πως το ελληνικό χρέος ήταν σε μη επιτρεπτό όριο για την έξοδο στις αγορές. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει δοκιμαστικά μόνον εάν κι εφόσον πλήρωνε το ομόλογο ύψους 4 δις που έληγε την περασμένη Πέμπτη κι όχι για ποσό μεγαλύτερο αυτού…
·       Η ΕΚΤ ήταν επίσης κατά του εγχειρήματος και ανάλογα είχε εκφραστεί ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κι απηχεί πλήρως τις σκέψεις της Φραγκφούρτης….
·       Υπέρ της δοκιμαστικής εξόδου ήταν μόνον η ευρωπαϊκή επιτροπή…
    
 Ανάλογες διαφορετικές απόψεις, διστακτικότητας εξέφραζαν και κορυφαίοι υπουργοί…
     
Εν προκειμένω, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι, έξοδος στις αγορές κατά τον μήνα Αύγουστο δεν συνίσταται καθώς η ρευστότητα είναι λίαν περιορισμένη. Κατά συνέπεια κι αναλογία, ότι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου. Όπως εξηγούν κορυφαίοι επιτελείς, η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα μέγιστα σ αυτήν την πρώτη έξοδο στις αγορές για δύο κυρίως λόγους : α. Να τονώσει την ψυχολογία της εσωτερικής αγοράς, δίδοντας το σύνθημα ότι η οικονομία αρχίσει να «περπατάει» …, και β. Να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό πως η ζωή στην Ελλάδα βρίσκει τους ρυθμούς της απολεσθείσας από το 2010 «κανονικότητάς»  της. 

                                       Περιφερειακές συνδιασκέψεις
    
Το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου δίδουν μεγάλη πολιτική σημασία στα αναπτυξιακά συνέδρια που θα γίνουν στις 13 περιφέρειες της χώρας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη, την προπερασμένη Τετάρτη, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν το πρώτο από τα 13 περιφερειακά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Τα δύο επόμενα έχουν προγραμματιστεί για την Λαμία και το Ηράκλειο Κρήτης…
    
Οι εν λόγω προγευματισμένες ήδη 13 Περιφερειακές συνδιασκέψεις έχουν διπλή στόχευση :
    1). Να αναδειχθούν οι ανάγκες της κάθε περιφέρειας και να δρομολογηθούν προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης… Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνει την μεγάλη σημασία των 13 αναπτυξιακών συνεδρίων που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα ξεκινώντας από εκείνο που έγινε ήδη στην Κοζάνη, τα οποία όπως λέει χαρακτηριστικά « θα αποτελέσουν ευκαιρία για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να οικοδομηθεί ένα καινούργιο παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο»…
    2).  Να προσεγγιστούν αναγνωρισμένες προσωπικότητες της περιφέρειας και να πειστούν να συμμετέχουν στο άνοιγμα του κόμματος με απώτερο στόχο την δημιουργία της ευρύτερης κεντροαριστεράς με κορμό πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ… Πρέπει να αναζωογονηθεί το στελεχικό δυναμικό του νέου ευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ με  αναγνωρισμένα στελέχη και καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες και τα οποία προέρχονται από τον χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα βρίσκονται στο πολιτικό περιθώριο…,

                     Κυβερνητικό και κομματικό restart
      
Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου συγκλίνουν στην άποψη – θέση πως πρέπει να υπάρξει ένα κυβερνητικό και κομματικό restart. Ερώτημα παραμένει αν κυβέρνηση και κόμμα θεωρούν κατά τον ίδιο τρόπο το restart, ή οι μεν το επιθυμούν δεξιόστροφο και οι δε αριστερόστροφο…!!!
      
Στην ιστοσελίδα Commonality η οποία απηχεί τις απόψεις των «53» υπό τον τίτλο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς restart, αλλά διαφορετικό "λειτουργικό". Αφενός γιατί δεν μπορεί να παράγει απολύτως τίποτα –για όλα χρειάζεται παρέμβαση του πρωθυπουργού, ακόμα και για τα σκουπίδια– και αφετέρου γιατί τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν το κυβερνητικό σχήμα εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και –στη μεγάλη τους πλειονότητα– ευρέθησαν ελλιπή».
       
Το άρθρο υποδεικνύει και την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί ο ανασχηματισμός, αναφέροντας: «Ο αναγκαίος ανασχηματισμός πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις: Αλλαγής προσώπων, έξω από επικοινωνιακή λογική, με βάση τις ικανότητές τους και το έργο που μπορούν να παράγουν… Ο ανασχηματισμός είναι απαραίτητος. Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να το έχει αντιληφθεί, και απομένει να δούμε πόσο οι αλλαγές που θα επιλέξει –αν επιλέξει…– θα είναι πάνω και έξω από φιλίες και ισορροπίες. Κριτήρια πρέπει να είναι η ικανότητα, η γνώση του αντικειμένου, καθώς και η πολιτική ταυτότητα –δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».
    
Πέραν των όποιων διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, είναι σαφές πως ανασχηματισμός θα γίνει το Φθινόπωρο. Ερώτημα παραμένει αν το νέο σχήμα θα προκύψει κατά το πρώτο δεκαήμερο το Σεπτέμβρη για να συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην άνοδό του στην Θεσσαλονίκη για να δώσει το έναυσμα του νέου ξεκινήματος από το βήμα της ΔΕΘ…, ή θα γίνει αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στην Καγκελαρία και στην Ευρώπη γενικότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου