Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Τοξική πολιτική μάχη για Καμμένο – Βαρουφάκη ...!!!


Η υπόθεση Καμμένου γίνεται το όχημα στην – εμφανή – προσπάθεια της ΝΔ να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό,  

η επιστροφή της «Βαρουφακειάδας» με την πολλοστή αφήγηση και εκδοχή του περίφημου Plan B δίνει άλλοθι για ένα ακόμη αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, και η Βουλή καταδικάζεται αυτό το καλοκαίρι να μετατραπεί σε πεδίο τοξικής πολιτικής αναμέτρησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πλέον σαφή επιλογή να φθάσει την πόλωση στα άκρα και, ουσιαστικά, σύσσωμη η αντιπολίτευση τον ακολουθεί σε ενιαίο μέτωπο με αιχμή τις δύο υποθέσεις – την εμπλοκή του υπουργού Αμυνας στην υπόθεση του Noor 1 μέσα από τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη,
αλλά και το γνωστό Plan B του 2015 για το παράλληλο νόμισμα που επανέφερε σε πρώτο πλάνο ο κορεάτης Γκλεν Κιμ, σύμβουλος τότε του Γιάνη Βαρουφάκη και σήμερα του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Το αίτημα για Εξεταστική
Η κατάθεση του αιτήματος της ΝΔ για Εξεταστική για το θέμα Καμμένου καταδεικνύει και την πρόθεσή της να κλιμακώσει την πίεση στον μέγιστο βαθμό και να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, η απόφαση για Εξεταστική προκρίθηκε έναντι της εισήγησης για πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμυνας ακριβώς για να συντηρηθεί το θέμα στο προσκήνιο για μεγαλύτερο διάστημα και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από τον πόλεμο φθοράς προς την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, η τακτική της ΝΔ προβλέπει διαρκή και παράλληλη στόχευση και του πρωθυπουργού για το ίδιο θέμα, με το ερώτημα εάν γνώριζε και ενέκρινε τις κινήσεις του υπουργού του, ενώ δεν είναι τυχαίο και το παράλληλο μπαράζ της πίεσης και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το διακομματικό μεν, με πρωτοβουλία Λυκούδη δε, αίτημα κλήσης του Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών – ένα αίτημα, που απορρίφθηκε μεν εν μέσω θυέλλης στην Βουλή, αλλά το κλίμα στο οποίο συζητήθηκε ίσως είναι ενδεικτικό και για τα όσα έπονται.
«Είναι παρακράτος», «ο  κ. Καμμένος είναι υποθαλπτόμενος από τον πρωθυπουργό», «αναλογιστείτε τι εγκλήματα συγκαλύπτετε», είναι μερικές μόνον από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κόντρα του με την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, δίνοντας πέραν των άλλων και το στίγμα των πολιτικών του συγγενειών.
Η επιστροφή της «Βαρουφακειάδας»
Την ίδια ώρα ξανανοίγει και το μέτωπο Βαρουφάκη, με τον πρώην υπουργό να παίρνει αφορμή από τις δηλώσεις του συμβούλου του Γκλεν Κιμ για να «προμοτάρει» το νέο του βιβλίο και να δώσει νέες λεπτομέρειες για το σχέδιο του παράλληλου νομίσματος το 2015.
Ο ισχυρισμός Βαρουφάκη ότι το σχέδιό του είχε εγκριθεί μετ’ επαίνων από τον Αλέξη Τσίπρα έφερε την απειλή της ΝΔ για αίτημα έτερης εξεταστικής, για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015, με τον ίδιο τον πρώην υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να τον στείλει στο ειδικό δικαστήριο.
Η απάντηση του Μαξίμου
Απέναντι σ’ αυτό το κλίμα το Μαξίμου αντιστρέφει τα πυρά, καταλογίζει στη ΝΔ «απεγνωσμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού» και καλύπτει σταθερά τον Πάνο Καμμένο διαμηνύοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «στοχοποιεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, κατ’ εντολή φίλων του επιχειρηματιών».
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος φρόντισε να ενισχύσει αυτή την επιχειρηματολογία ερωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ποιος συγγενής του συστεγάζεται και συνεργάζεται» με συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επανάλαμβαναν ότι ο υπουργός Αμυνας κινήθηκε απολύτως εντός θεσμικών πλαισίων. Οι ίδιες πηγές, δε, σημείωναν με νόημα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση «να αφεθεί η ΝΑ να παίζει με την κυβερνητική ευστάθεια».
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Βαρουφάκη η απάντηση είναι επίσης ότι μετά την αποτυχία της «καταστροφολογίας», η ΝΔ αναζητά νέα «πεδία ανέξοδων πυρών». Μαζί με την επισήμανση πως όταν, σε πιο νηφάλιες εποχές, μιλήσουν οι γνωρίζοντες για την τύχη που είχαν το 2015 οι προτάσεις Βαρουφάκη ίσως χρειαστεί να ξαναγραφτούν πολλά βιβλία…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου