Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τα τρία σενάρια που μελετά το Μέγαρο Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες...!!!



Tο «πράσινο φως» για την αποσυσχέτιση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, που έδωσε ο Πάνος Σκουρλέτης 

 μιλώντας στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια των εκλογών.
Ο υπουργός των Εσωτερικών, παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει στόχο να εξαντλήσει την τετραετία μέχρι και την τελευταία μέρα και διευκρίνισε πως «από τη στιγμή που συμπίπτουν αυτές οι δυο ημερομηνίες, λειτουργεί παραμορφωτικά για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να είναι ξεχωριστές οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές».

Πληροφορίες του newpost.gr αναφέρουν πως, αν προχωρήσει η εισήγηση για μετάθεση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, από τον Μάιο του 2019 στο φθινόπωρο του 2019, αυτό θα γίνει μέσα από διάταξη που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο στη Βουλή.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τόσο για τους υποψήφιους όσο και τις συνεργασίες, δημιουργούν εύλογους συνειρμούς για τις σκέψεις που κάνουν οι επιτελείς του Μαξίμου σε σχέση με τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών.
Πόσο μάλιστα όταν τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στις δημοτικές εκλογές του 2014, δεν ήταν τα αναμενόμενα για ένα κόμμα, το οποίο εκείνη την περίοδο είχε τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη φθορά της κυβέρνησης Σαμαρά.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εκλογές
Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο υποστηρίζουν πως η τοποθέτηση της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης χρονικά δεν μπορεί να γίνει πριν από το φθινόπωρο του 2018. Τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις τελικές αποφάσεις εκείνη την περίοδο έχουν να κάνουν με:

  • Την έξοδο από το πρόγραμμα επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.
  • Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2019 που θα έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός.
  • Τη σαφή εικόνα που θα έχει το Μαξίμου σε σχέση με τα αντίμετρα και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν ή όχι από το 2019.
  • Τις «βολιδοσκοπήσεις» που θα έχουν γίνει για πιθανές συνεργασίες κυρίως με το χώρο της κεντροαριστεράς.

Πότε θα γίνουν οι  εκλογές - Τα τρία σενάρια

Η έξοδος στις αγορές δίνει ένα νέο αέρα στο Μαξίμου προκειμένου να προχωρήσει και να εργαστεί απρόσκοπτα στους τομείς που έχει σχεδιάσει με έμφαση στο κοινωνικό κράτος. Στόχος η επανεκκίνηση του δεύτερου μισού της κυβερνητικής θητείας να εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Κορυφαία στελέχη γνωρίζουν καλά πως το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και τα ποσοστά του SPD, αλλά και η σύντομη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης είναι δύο από τους καθοριστικούς  παράγοντες  που θα κρίνουν την πορεία της  κυβέρνησης.
  • Το βασικό σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας και η διενέργεια εκλογών στο τέλος της τετραετίας τον Σεπτέμβριο του 2019. Τα ερώτημα που προκύπτει είναι αν στην περίπτωση μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μαξίμου δει θετικά τη πιθανότητα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να συμπέσουν με τις εθνικές. Αν γινόταν κάτι τέτοιο αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν πως πιθανές συνεργασίες με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, σε επίπεδο δήμων ή περιφερειών, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν ένα ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα μια σύμπραξη των δυο κομμάτων σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, έστω και σε περιορισμένο ποσοστό, είναι πιθανό να «εγκλωβίσει» και ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων από το κομμάτι της κεντροαριστεράς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την άνοιξη του 2019. Σε συζητήσεις που έκανε το newpost.gr με βουλευτές της πλειοψηφίας δεν ήταν λίγοι όσοι τόνιζαν πως μια ήττα, ακόμα και αν δεν είναι στρατηγική,  στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 θα ήταν το «τελειωτικό χτύπημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσα σε μόλις τρεις μήνες η ετυμηγορία της κάλπης  θα ήταν μη  αναστρέψιμη.   
  • Όσοι «φοβούνται» τα αποτελέσματα των δημοτικών – περιφερειακών εκλογών είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να στήσει τελικά τριπλές κάλπες τον Μάιο του 2019 για εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές πολώνοντας το κλίμα ακόμη και για τη «χαλαρή» ψήφο της ευρωκάλπης.
  • Πιθανό «ατύχημα», που θα έφερνε τις εκλογές πιο νωρίς ακόμα και πριν από το καλοκαίρι του 2018, θα προέκυπτε από την πιθανότητα το ΔΝΤ, μετά τις αξιολογήσεις που  θα πραγματοποιήσει, να προσανατολιστεί στην επιβολή  επιπλέον μέτρων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση με «σημαία» την απεξάρτηση από τα μνημόνια θα προσέφευγε στις κάλπες βάζοντας απέναντι τόσο τους θεσμούς όσο και  την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία θα καλούσε να τοποθετηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου