Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Το μήνυμα του Μπακογιάννη στον Κυριάκο ...!!!

Το μήνυμα ήταν ασυνήθιστο και διπλό και οδήγησε σε εμφανή πολιτική αμηχανία την ηγεσία της ΝΔ: Ο Κώστας Μπακογιάννης αφ’ενός αγνόησε το «εμπάργκο» του αρχηγού και θείου του

 και έδωσε ηχηρό πολιτικό παρών στο αναπτυξιακό συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Αφ’ ετέρου δεν περιόρισε την παρουσία του στο πλαίσιο της θεσμικής υποχρέωσης αλλά φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι οι πολιτικές διαφωνίες δεν αποκλείουν τις δημιουργικές και στοχευμένες συναινέσεις.
«Επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε», είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στην ομιλία του από τη Λαμία στέλνοντας μήνυμα πρωτίστως στην Πειραιώς και δευτερευόντως στην κυβέρνηση. Και για να γίνει ακόμη πιο εύγλωττος πρόσθεσε: «Μπορεί να έχουμε τις προσωπικές μας απόψεις αλλά η αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να γίνεται νεροκουβαλητής κανενός κόμματος».

Τσίπρας: Όχι σε μικροκομματικές προσεγγίσεις
Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε στην δική του ομιλία και ο Αλέξης Τσίπρας, φροντίζοντας επίσης να επισημάνει ότι οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτεί ο εθνικός στόχος της ανάπτυξης «δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις». «Θα μπορούσαμε», είπε ο πρωθυπουργός, «να κάνουμε κομματική εκδήλωση, δεν χρειαζόμασταν τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους. Θέλουμε όμως να συνθέσουμε γιατί βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στο ίδιο κλαδί, που πρέπει να σταματήσουμε να το πριονίζουμε».
Η κοινή αυτή προσέγγιση Τσίπρα – Μπακογιάννη δεν προέκυψε τυχαία, είναι άλλωστε γνωστές οι συνεννοήσεις που είχαν προηγηθεί μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας για την διοργάνωση του συνεδρίου. Πηγές με γνώση του παρασκηνίου σημειώνουν επίσης πως δεν είναι τυχαίο ούτε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στην ομιλία του απέφυγε τις σκληρές, και κυρίως τις προσωπικές επιθέσεις προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Κώστα Μπακογιάννη και να μην τον αναγκάσει να απαντήσει.
Εσωκομματικό τραύμα στη ΝΔ
Εν κατακλείδι, και κατόπιν και της κατ΄ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από την κεντρική εκδήλωση του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Μπακογιάννης, το συνέδριο της Λαμίας καταγράφεται ως εσωτερικό πολιτικό τραύμα για την ΝΔ. Την εντολή της ηγεσίας για γαλάζιο εμπάργκο στο συνέδριο δεν αγνόησε μόνον ο Κώστας Μπακογιάννης αλλά και αρκετά τοπικά και αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πλέον να βρίσκεται σε ανοιχτή – αν μη τι άλλο – απόσταση με τον περιφερειάρχη και η ενδοοικογενειακή κόντρα φαίνεται να αποκτά πλέον και εσωκομματικές διαστάσεις.
Στον αντίποδα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο το πολιτικό ταμείο κρίνεται ως άκρως θετικό, καθώς «κόντρα στους θιασώτες της όξυνσης αναδεικνύεται η εθνική αναγκαιότητα των συναινέσεων». Επίσης, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η υψηλή και διακομματική συμμετοχή, τόσο χθες στην Λαμία όσο και στο πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Κοζάνης αναδεικνύει την δυναμική του σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προωθεί η κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές, διακριτικά μεν αλλά με προφανές νόημα και σημειολογία, τόνιζαν και την πολιτική σημασία του γεγονότος ότι «παρά τις αντίθετες φωνές, στις εργασίες του συνεδρίου της Λαμίας μετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Μια κόντρα που θα έχει συνέχεια
Οσο για την επίσημη αντίδραση της Πειραιώς, στην δημόσια ανακοίνωση – απάντησή της στην ομιλία Τσίπρα, η ΝΔ μάλλον περιορίστηκε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα: «Ο κ. Τσίπρας, αφού ξεμπέρδεψε με "επιτυχία" με τα παλιά του αφηγήματα, ανακάλυψε ένα καινούργιο για την ανάπτυξη που δήθεν έρχεται» ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Ακόμα και τα λίγα δείγματα ανάπτυξης που υπάρχουν οφείλονται σε έργα και πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά πολέμησε λυσσαλέα».
Τα υπόλοιπα, και δη τα πολιτικά απόνερα του μηνύματος Μπακογιαννη, δεν είναι προς δημόσιες ανακοινώσεις αλλά ήδη τροφοδοτούν περαιτέρω και με θερμό τρόπο τους εσωτερικούς και ενδοοικογενειακούς ηγετικούς ανταγωνισμούς στο γαλάζιο μέτωπο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου