Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Ποιος ήταν ο Μίνως Κυριακού - Η πολυτάραχη ζωή του [εικόνες]...!!!

Το πραγματικό του όνομα ήταν Μηνάς Κυριακού. Γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1942 και πέθανε την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017.

Ιδρυτής δεκάδων επιχειρήσεων, με ενεργή δραστηριότητα στις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται η ιδιοκτησία του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και των εκδόσεων ΔΑΦΝΗ Επικοινωνίες. Είναι επίσης ιδιοκτήτης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009).

Σε ηλικία μόλις 17 ετών αναλαμβάνει την επιχειρηματική σκυτάλη μιας ναυτιλιακής εταιρείας που ιδρύθηκε με μόνο περιουσιακό στοιχείο μια λάντζα, τις πρώτες δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821. Μετά τις σπουδές του σε Γαλλία και Ελβετία, επιστρέφει στην Ελλάδα το 1965 και σε ηλικία 23 ετών ιδρύει  τη ναυτιλιακή εταιρεία Athenian Tankers Inc με έναν στόλο 4 υπερδεξαμενόπλοιων. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Μέθανα από οικογένεια με βενιζελικές καταβολές. Η υδραίικης καταγωγής μητέρα του Αθηνά Ρεβίδου ήταν από τον Πόρο και από το δικό της σόι ο Μίνωας αντλεί την καταγωγή του από ιστορικά σπουδαίους πολιτικούς προγόνους. Ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του '21 και πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει οκτώ φορές πρωθυπουργός της χώρας. Πρόγονος του ήταν και ο γεννημένος στον Πόρο Αλέξανδρος Κορυζής, ο πρωθυπουργός του δεύτερου έμμεσου «Όχι» στους κατακτητές κατά την περίοδο 1940-1941, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα. 
Έχει δύο γιους και μία κόρη από τον πρώτο γάμο του. Τον Δεκέμβριο του 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με την Ελληνίδα ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου. Το Μάρτιο του 2017 το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του λόγω οικονομικών ζητημάτων.
Επαγγελματικές Δραστηριότητες
Το 1976, δημιουργεί  δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc. ενώ από το 1981 ο στόλος του αριθμεί 16 πλοία που μεταφέρουν ειδικά χημικά φορτία και βρώσιμα έλαια. Παράλληλα  με τις θαλάσσιες μεταφορές με τα πλοία του, που φέρουν σημαία των νησιών Marshall, ο Μίνωας Κυριακού επενδύει στην εμπορία με την συμμετοχή του σε φυτείες καρύδας και φοίνικες στην Ινδία και τις Φιλιππίνες. Από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και την αρχή του νέου αιώνα οι εταιρείες του Athean Sea Carries και Athenian Tankers συμμετέχουν σε μεγάλα επιχειρηματικά ντιλς αγορών, προσοδοφόρων μεταπωλήσεων και χτισίματος νέων πλοίων άξιας δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Το 2004 μετά από αλλεπάλληλες εκποιήσεις ιδιόκτητων πλοίων θεωρείται ότι αποσύρεται από τη ναυτιλία, ωστόσο, δυο χρόνια αργότερα, με μια εντυπωσιακή κίνηση επανέρχεται με τη ναυπήγηση στα ναυπηγεία Hyundai τεσσάρων σούπερ τάνκερ καθένα από τα οποία κοστίζει 127 εκατ. δολάρια. Οταν το 2011 ολοκληρώνονται οι παραδόσεις των τεσσάρων δεξαμενόπλοιων, στη παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα γίνεται λόγος για «ολική επαναφορά» του Μίνωα Κυριακού στη ναυπήγηση πλοίων. 
ΜΜΕ
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Μίνωας Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωση με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2) στην Αθήνα.
Το 1989, ένα έτος μετά την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάστηκε η τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο αντίπαλο δέος του καναλιού Mega, το οποίο  είχε ξεκινήσει 40 ημέρες νωρίτερα. 
Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αν η επιτυχία του καναλιού μετριέται πέραν της επιρροής με ώρες και παραγωγές, τότε στα 27 χρόνια της λειτουργίας του έχει συνολικά  παράξει πάνω από 220 τηλεοπτικές σειρές, περισσότερες από 150.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων και δουλειές  για χιλιάδες εργαζόμενους.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2016, ο Θεόδωρος Κυριακού κέρδισε μέσω του ANT1, σε μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη δημοπρασία που διήρκεσε 65 ώρες και έλαβε χώρα στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μία από τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν στην Ελλάδα, με το τίμημα να ανέρχεται στα 75,9 εκατομμύρια Ευρώ.
Ωστόσο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στις 26 Οκτωβρίου του 2016.
Αθλητισμός
Το 1997 ανέλαβε τη διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρια» το οποίο, το 2002, εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.
Η δραστηριότητά του παραμένει αμιγώς στα ΜΜΕ και στη ναυτιλία και ποτέ δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στη διεκδίκηση ή ανάληψη δημόσιου έργου. Το προσωπικό του πάθος με τον αθλητισμό δεν γίνεται για προσωπική προβολή. Βάζει από τη τσέπη του και με το παραπάνω για να εκπροσωπήσει  την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου και για να διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2004 έως το 2009. Η δε ενεργή συμμετοχή του στη διοίκηση του ιστορικού Πανελληνίου ΓΣ γίνεται με ανιδιοτελή στόχο την οικονομική βοήθεια του  αθλητικού συλλόγου στον οποίο υπήρξε στο παρελθόν αθλητής. 
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου