Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Διπλό μέτωπο με δικαστές και «Βαρουφακειάδα»...!!!

Επιχείρηση εγκλωβισμού της κυβέρνησης σε διπλό μέτωπο στήνουν εμφανώς αντιπολίτευση και «φίλια» μέσα ενημέρωσης, με αιχμή την ανοιχτή κόντρα στην Δικαιοσύνη και την αναβίωση της «Βαρουφακειάδας».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση κλιμακώνεται την ώρα που το Μαξίμου επιδιώκει την κεφαλαιοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και «ζυγίζει» την προοπτική εξόδου στις αγορές, ως το βήμα που θα σηματοδοτήσεις και την αφετηρία της επιστροφής στην κανονικότητα.
Ενώπιον αυτής της προσπάθειας η Νέα Δημοκρατία αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση εγκαταλείπουν το – μη προνομιακό για εκείνες – πεδίο της οικονομίας και επιχειρούν να διαμορφώσουν αφ΄ενός εικόνα «θεσμικής εκτροπής» της κυβέρνησης με αφορμή την κριτική σε πρόσφατες, επίμαχες δικαστικές αποφάσεις και αφ’ ετέρου να επαναφέρουν το πολιτικό σκηνικό σε τροχιά 2015 καταγγέλλοντας, για πολλοστή φορά, τον Αλέξη Τσίπρα για σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Αρωγοί στην εν λόγω τακτική εμφανίζονται – «είτε συντονισμένα, είτε όχι» - σταθερά ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και συγκεκριμένα τμήματα του δικαστικού χώρου.
Ενδεικτική είναι η νέα χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κάνει λόγο για σχέδιο «χειραγώγησης και υποταγής της Δικαιοσύνης» που υπηρετείται από «τους πιο βρώμικους μηχανισμούς κράτους και παρακράτους» και από τους «ελάχιστους διαθέσιμους «δημοσιογράφους» - έμμισθους κουκουλοφόρους».

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η οξύτητα της αντιπαράθεσης τροφοδοτείται όχι συνολικά αλλά από συγκεκριμένους «θύλακες» στον χώρο της Δικαιοσύνης και δεν την θεωρούν άσχετη με μείζονες θεσμικές πρωτοβουλίες που συζητούνται. Μεταξύ αυτών είναι και η προοπτική να κρίνεται η συνταγματικότητα των νόμων από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα περιορίσει τον ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Χαρακτηριστική του κλίματος είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού που πέραν των αιχμών για την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στοχεύει και στον πρώην υπουργό της ΝΔ, και πρώην ανώτατο δικαστικό Χαράλαμπο Αθανασίου, τονίζοντας: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ.
Η ίδια η ΝΔ και ιδιαίτερα ο κύριος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: Εδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο ηρωϊνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;»
Στα έτερα… χαρακώματα, εκείνα των αλλεπάλληλων «αποκαλύψεων» Βαρουφάκη, κυβερνητικοί κύκλοι αποφεύγουν κάθε επίσημο σχόλιο επισημαίνοντας ότι «ουδέν νεώτερο υπάρχει, πέραν της συνήθους… προσωπικής καμπάνιας του Γιάνη Βαρουφάκη», ταυτόχρονα όμως σημειώνουν την ετοιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εξεταστική επιτροπή σε κάθε νέα συνέντευξη  ή δημοσίευση του πρώην υπουργού Οικονομικών. Και, παράλληλα, δείχνουν με νόημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα έντυπα που στηρίζουν την αντιπολίτευση έσπευσαν συντονισμένα χθες να παρουσιάσουν ως μείζονα αποκάλυψη αποσπάσματα του βιβλίου Βαρουφάκη που κυκλοφορεί από τον Μάιο εμφανίζοντάς τα ως απόδειξη του «σχεδίου Τσίπρα για έξοδο από το ευρώ».
Ενώπιον αυτού του κλίματος, η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική για την αλλαγή ατζέντας και όχι μόνον καθώς, πιθανότατα, είναι και η μέρα που θα κριθεί εάν η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την άμεση έξοδο στις αγορές ή θα παραπέμψει το εγχείρημα στο φθινόπωρο αναζητώντας καλύτερο timing….

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου