Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η Δικαιοσύνη και οι αγορές κυριάρχησαν στις συζητήσεις στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου...!!!



«Άρωμα» αγορών και Δικαιοσύνης είχε η χθεσινή επέτειος στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να εξήγησε στους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο κιόσκι, τη διαδικασία για την έξοδο στις αγορές, ενώ και ο πρόεδρος της ΝΔ φαίνεται να τοποθετήθηκε με βάση την εμπειρία που έχει αποκτήσει λόγω της προϋπηρεσίας του στον τραπεζικό τομέα. 
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε σε σχέση με το επιτόκιο πως «περιμένουμε να είναι γύρω στο 4,9%», συμπληρώνοντας πως βούληση της κυβέρνησης είναι «να μην πέσουμε θύματα μιας εξόδου με χαμηλό επιτόκιο σήμερα, σημασία έχει να είναι πιο χαμηλό στην επόμενη έξοδο στις αγορές».

Η Φώφη Γεννηματά φέρεται να υπογράμμισε  πως «η συνέχεια έχει σημασία, είναι το παν». Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού  σε δημοσιογράφο όταν  τον ρώτησε «τι επιτόκιο βλέπετε κ. πρόεδρε;», με τον κ. Τσίπρα να απαντά γελώντας, «επιτόκιο στρογγυλό και στρουμπουλό».
Η κουβέντα των πολιτικών αρχηγών στο κιόσκι επεκτάθηκε και σε όσα ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Bild για τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βάζοντας τον στο κάδρο εκείνων που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Το λόγο πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά που επεσήμανε πως «αυτό ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε για τον Γκάμπριελ… Και εμείς (οι πολιτικοί αρχηγοί) στο τραπέζι εδώ στο Προεδρικό το 2015 είχαμε την αίσθηση ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε εκτός ευρώ και για αυτό βάλαμε πλάτη για να μη μας πετάξουν έξω». Τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος φέρεται να τόνισε πως «εγώ δεν ήμουν τότε, δεν έχω εικόνα».
Η εικόνα των πολιτικών αρχηγών να συζητούν στο κιόσκι και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος παρατήρησε  πως είναι μια «καλή εικόνα ενότητας». «Αν είναι μόνο για σήμερα δεν κάνουμε τίποτα», συμπλήρωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Βασίλης Λεβέντης.
Διάλογο για την έξοδο στις αγορές είχαν και πηγές της ΝΔ με δημοσιογράφους, οι οποίες τόνιζαν πως «σίγουρα είναι καλύτερο που βγήκαμε στις αγορές. Όμως βγαίνουμε 3 χρόνια μετά, να δούμε με τι επιτόκιο, με ζημιά 100 δισ. ευρώ».  Μάλιστα σημείωσαν πως  «οι πολίτες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα εκκαθαριστικά της εφορίας παρά για την έξοδο στις αγορές».
Όταν  οι δημοσιογράφοι συνάντησαν τον κ. Μητσοτάκη και τον ρώτησαν τι είπαν μεταξύ τους οι πολιτικοί αρχηγοί στο κιόσκι, εκείνος απάντησε πως «υπάρχει τόσο μεγάλη ένταση που είναι καλύτερα να περιοριζόμαστε σε κοινωνικές σχέσεις, να μιλάμε για πιο χαλαρά θέματα»
Όπως είναι φυσικό η παρουσία του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου έστρεψε όλα  τα βλέμματα πάνω του μετά την ηχηρή παρέμβαση που έκανε  για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Σε συζήτηση του με δημοσιογράφους εξήγησε πως «έκανα πολύ μεγάλη υπομονή, αλλά ήθελα να μιλήσω σήμερα που είναι η ημέρα της Δημοκρατίας. Μετά τη σημερινή παρέμβαση εύχομαι να μη χρειαστεί να επανέλθω. Υπήρχαν και άγαρμπες παρεμβάσεις από τη μια πλευρά, αλλά και άκομψες απαντήσεις από την άλλη». Ο ανώτατος Δικαστής συμπλήρωσε πως «δεν χρειάζεται τέτοια επιθετικότητα. Και στο μέλλον θα υπάρξουν και καλές και κακές αποφάσεις».
Ο κ. Σακελλαρίου δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.  «Εμένα το μυαλό μου είναι στη Συνταγματική αναθεώρηση. Δεν έκανα τυχαία σήμερα αυτή την παρέμβαση. Έκανα αυτή την παρέμβαση  για να προλάβω όσα ακούγονται για δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣτΕ  δείχνοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του για τη δημιουργία Συνταγματικού δικαστηρίου.
Κατά τα άλλα δεν έλειψαν και οι χαλαρές συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που έδωσαν ένα τόνο καλοκαιριού στην όλη  βραδιά.  «Σε βλέπω μαυρισμένο», είπε κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ του απάντησε «Κάνω μπάνια το πρωί και έχει πολλά ψάρια». «Έχουμε ανάπτυξη, επί Νέας Δημοκρατίας δεν είχε ούτε ψάρια», ήταν η  απάντηση του πρωθυπουργού.
Από τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν ξέφυγε και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας φορούσε διαφορετικό ποσέτ. «Βλέπω αναβάθμιση, περάσαμε από το λευκό στο πουά», αστειεύτηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού με τον  πρωθυπουργό να μην χάνει την ευκαιρία να αναφερθεί στην έκδοση του ομολόγου. «Λόγω αγορών, είπαμε να αναβαθμιστούμε».
Οι διακοπές αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Βασίλη Λεβέντη με τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν  τον ρώτησε σχετικά ο πρόεδρος της  Ένωσης Κεντρώων, ο πρωθυπουργός  φέρεται να του απάντησε ότι δεν θα πάει διακοπές. «Ούτε και εγώ», του είπε ο κ. Λεβέντης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου