Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

WSJ: Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΔΝΤ για επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα...!!!


Στη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους δανειστές της αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal μετά τη συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

«Το ΔΝΤ ρισκάρει να υπονομεύσει την αξιοπιστία του με την ανάσταση μιας… αστείας διαδικασίας, για ακόμη ένα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας», σχολιάζει η WSJ αναφερόμενη στο συμβιβασμό που θα επιτρέψει στο Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα. «Η απόφαση για επί της αρχής έγκριση της συμφωνίας άνοιξε το πολιτικό μονοπάτι για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να ξεκλειδώσουν νέα κονδύλια βοήθειας προς την Ελλάδα πριν η Αθήνα αντιμετωπίσει νέα κρίση πληρωμών τον Ιούλιο», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Πρόκειται για έναν συμβιβασμό κατά τη WSJ: Από τη μία η γερμανική κυβέρνηση λέει στους ψηφοφόρους της ότι το ΔΝΤ είναι εντός του προγράμματος ακόμη και εάν δεν θα συνδράμει οικονομικά στο απώτερο μέλλον. Από την άλλη το Ταμείο επιμένει στη στάση του, δηλαδή στην ανάγκη να δεσμευτούν οι ευρωπαίοι σε μια ελάφρυνση χρέους πριν εκταμιεύσει το οποιοδήποτε ποσό. Και η Αθήνα μπορεί να αποφύγει ακόμη ένα οικονομικό χάος, την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει επιβεβαιώσεις για τις οικονομικές και δημοσιονομικές της προσπάθειες.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη στάση του Ταμείου. Το ΔΝΤ, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία το χρειάζεται στο πρόγραμμα, αλλά και το ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω πολιτική και οικονομική αναταραχή στην περιοχή, χρησιμοποίησε την προθεσμία του Ιουλίου ώστε να πιέσει το Βερολίνο να δώσει στην Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων διάσωσης –που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 80- η επί της αρχής έγκριση συνοδεύεται από μια προθεσμία 30 ημερών ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους της ενδιαφερόμενης χώρας, όταν αυτές πήγαιναν με αργό ρυθμό. Αφότου το ΔΣ του Ταμείου ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές το 1984, μόνο το 1987 στο πρόγραμμα της Αργεντινής το ΔΣ αποφάσισε ενάντια στο να επιβληθεί μια προθεσμία. Και αυτή η απόφαση, σύμφωνα με τον επίσημο ιστορικό του ΔΝΤ, ήταν ένας από τους λόγους της αποτυχίας εκείνου του προγράμματος, αναφέρει η WSJ.
Η διατήρηση της αξιοπιστίας του ΔΝΤ είναι κρίσιμη ώστε να καθησυχάζονται οι αγορές και οι χώρες – μέλη που χρειάζονται τα δάνεια του Ταμείου. Οικονομολόγοι αναφέρουν πως απώλεια αξιοπιστίας του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2010 συνέβαλε στη δημιουργία περιφερειακών οικονομικών συμφωνιών, ιδίως από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Το ΔΝΤ όμως ισχυρίζεται –συνεχίζει το δημοσίευμα- πως οι κατευθυντήριες γραμμές της δεκαετίας του 80, πλέον δεν έχουν εφαρμογή. «Το σημείο της επί της αρχής έγκρισης (…) είχε σκοπό να παράσχει στους δανειστές τον αναγκαίο χρόνο ώστε να καθορίσουν την ελάφρυνση χρέους, ενώ η Αθήνα θα απέφευγε μια κρίση ρευστότητας εντός του καλοκαιριού», ανέφερε ένας αξιωματούχος του Ταμείου στη WSJ.
Στην πραγματικότητα όμως, συνεχίζει το δημοσίευμα, το Ταμείο δεν πιστεύει πως μια ελάφρυνση χρέους θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, μια άποψη που συγκλίνει με αυτή πολλών οικονομολόγων που εκτιμούν πως το κρίσιμο εμπόδιο για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι γερμανικές εκλογές. «Υπάρχουν ζητήματα που παίρνουν χρόνο για να λυθούν, θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε η WSJ, ενδεχόμενη προθεσμία από το ΔΝΤ για μια ελάφρυνση χρέους – στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της επί της αρχής έγκρισης- ίσως να μην βοηθούσε στη επίτευξη λύσης.
Όπως εκτιμά ο Τζέικομπ Κίρκενγκαρντ, μέλος του think tank Peterson Institute, το ΔΝΤ αυτή τη φορά ενδεχομένως να θέλει οι δανειστές να συνεχίσουν να χρονοτριβούν λίγο ακόμα αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Εκτιμά πως το Βερολίνο δεν προχωρά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρις ότου η κυβέρνηση της Ελλάδας να τελειώσει με τη «δύσκολη δουλειά», των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις έπειτα από ένα νέο γύρο περικοπών.
Ενδεχομένως, συνεχίζει ο αναλυτής, το Βερολίνο να περιμένει μέχρι ο κ. Τσίπρας να εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και μια νέα κυβέρνηση να εκλεγεί.
Όπως εξηγεί ο αναλυτής, το ΔΝΤ χάνει σε αξιοπιστία με το να αφήνει τη Γερμανία να μεταθέσει εκ νέου την ελάφρυνση χρέους. «Αλλά με το να αποχωρεί από μια χώρα μέλος, στα μάτια των αναδυόμενων αγορών, αυτό θα ήταν πολύ ανησυχητική προοπτική», ανέφερε.
Και πάλι όμως, η κίνηση του ΔΝΤ παραμένει ένα στοίχημα. Εάν η Γερμανία αποτύχει να παράσχει στην Ελλάδα μια ελάφρυνση χρέους και το τρίτο μνημόνιο αποτύχει εκ νέου, η αξιοπιστία του ΔΝΤ θα δεχτεί ακόμη ένα τεράστιο χτύπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου