Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

«Ναι» στο σχέδιο Σόιμπλε - Τόμσεν, εάν ανοίγει την πόρτα του QE ...!!!

Kατ’ αρχήν συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και με stand by agreement χωρίς άμεση χρηματοδότηση, 

και μια ενισχυμένη δέσμευση του Eurogroup για το χρέος που θα αφήνει περιθώρια πολιτικής ευελιξίας στην ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι: Πρόκειται για το μέγιστο που διεκδικεί πλέον η Αθήνα στην – άνιση – μάχη με ΔΝΤ και Σόιμπλε, με στόχο μια συμφωνία που θα είναι έστω και οριακά πολιτικά διαχειρίσιμη και θα κρατά ζωντανό το σχέδιο της εξόδου στις αγορές.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, που έχει πάντοτε ως τελικό ζητούμενο το «ιερό δισκοπότηρο» της ποσοτικής χαλάρωσης, δείχνουν τα παράλληλα – καίτοι διαφορετικής ρητορικής - μηνύματα που εξέπεμψαν χθες τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την συνέντευξή του στην Handelsblatt, όσο και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύωρη, και αρκούντως φορτισμένη, συνεδρίασή της.

«Σαφήνεια» ζητά ο Τσακαλώτος
«Σαφήνεια» για το χρέος προκειμένου «να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις αγορές» ήταν το αίτημα που έθεσε στην Handelsblatt ο υπουργός Οικονομικών – ένα αίτημα ταυτόσημο με εκείνο που είχε θέσει στο συνέδριο του Economist την περασμένη εβδομάδα (την λέξη «clarity» είχε χρησιμοποιήσει) ο τραπεζίτης της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ ορίζοντάς το και ως την προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση.
«Καθαρή λύση για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ» ήταν το παράλληλο, και εύγλωττο αίτημα που αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωσή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μια συνεδρίαση με τοποθετήσεις εμφανούς αγωνίας αλλά όχι ανοιχτών αμφισβητήσεων από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Το ίδιο μήνυμα, δε, έκαναν ακόμη πιο ευκρινές μετά το τέλος της συνεδρίασης κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως ακόμη και η πρόταση Σόιμπλε – Τόμσεν που απορρίφθηκε στις 22 Μαίου θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή ως βάση της συμφωνίας εάν υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις: «Εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση, με τις ίδιες πηγές να προσθέτουν ότι «με καλή διάθεση απ' όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου».
Επιδίωξη για συμφωνία στο Eurogroup
Το κατά πόσο αυτές οι βελτιώσεις είναι εφικτές θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού εξαντληθεί το διαπραγματευτικό πόκερ  των – σκόπιμων – διαρροών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η διαπίστωση, ωστόσο, που καταγράφηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν πως η καλύτερη διέξοδος θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup και όχι μετάθεση του θέματος στην σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου, όπου πλέον οι όποιες προτάσεις των δανειστών μπορούν να αποκτήσουν έως και τελεσιγραφικό χαρακτήρα.
Πέραν τούτου, οι παρεμβάσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών κατέδειξαν υψηλό βαθμό προβληματισμού, αλλά και πανσπερμία εκτιμήσεων και προτάσεων. Ενδεικτική είναι η απουσία ενιαίας θέσης από την πλευρά των «53» με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να ζητά «να μην υποκύψουμε σε νέα απαιτήσεις», και άλλα στελέχη της ομάδας να λένε «ναι» στην «όποια λύση, αρκεί να περιλαμβάνει την ποσοτική χαλάρωση».
«Σε τι άλλο θα πούμε ναι;»
«Τι άλλο θα μας ζητήσουν; Σε τι άλλο θα πούμε ναι;» φέρεται να ρώτησε από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει έδαφος για πρωτοβουλίες αναζήτησης συναινέσεων και «εθνικής γραμμής» για το χρέος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο τραπέζι μπήκε από τον Νίκο Βούτση πρόταση για πιθανή συζήτηση στη Βουλή για το χρέος, προκειμένου όλα τα κόμματα να αναγκαστούν να πάρουν δημόσια θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες του – πέραν τούτου, ωστόσο, δεν διαφάνηκε προοπτική για πιο προωθημένες κινήσεις, όσο τουλάχιστον δεν το επιβάλουν οι συνθήκες και οι εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου