Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Mητσοτάκης στο Politico: Προτεραιότητα oι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις...!!!

Η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα είναι η πρώτη προτεραιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη, σημειώνει η ιστοσελίδα Politico,

 στην οποία ο αρχηγός της ΝΔ παραχώρησε συνέντευξη. Όπως αναφέρεται, η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη παραχωρήθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, και φιλοξενείται στο καθημερινό ενημερωτικό δελτίο (Brussels playbook) του Politico.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η Ελλάδα δεν είναι ανεπίδεκτη διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση υπονομεύει το κράτος δικαίου, εμπορευόμενη θέσεις εργασίας και ρουσφέτια με συμμάχους, ολιγάρχες και ανήθικα καθεστώτα.

Ο ίδιος, επισημαίνει το δημοσίευμα, παρουσιάζεται ως μεταλαϊκιστής και ως insider-outsider, αφού είχε προκαλέσει σάλο ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περίοδο 2011-2015.
Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αναφορικά με την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αθήνα από πλευράς της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων, με την ελπίδα να άρει η Ελλάδα την εδώ και μία δεκαετία αντίθεσή της στην ένταξη της εν λόγω βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αν και εκφράζει αισιοδοξία ότι ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάγεφ, θα είναι εποικοδομητικός.
Σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα, αναφέρεται πως σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει πρόβλημα με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά με τις περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις φόρων μετά το τέλος του προγράμματος.

«Το πακέτο πολιτικής ήταν βασικό, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Προσπαθώ να πείσω τον κόσμο ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί», δηλώνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εάν ήταν στο χέρι του θα συνέχιζε να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ και θα διατηρούσε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, μικρότερο όμως του 3,5%, ποσοστό στο οποίο συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις 15 Ιουνίου και το οποίο ο ίδιος θεωρεί υπερβολικό. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι αναγνωρίζει πως χρειάζεται υπεραπόδοση, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη, αλλά το ερώτημα είναι σε τι βαθμό, ενώ διατυπώνει την άποψη ότι είναι απολύτως αναγκαίες οι φορολογικές περικοπές.
Ως προς τις προτεραιότητές του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει, σύμφωνα με το Politico, ότι αυτές θα είναι:

1) Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως υποστηρίζει, ο κ. Τσίπρας δεν έχει δεσμευθεί σε καμία σημαντική μεταρρύθμιση, ανατρέποντας μάλιστα μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, με λαμπρότερο παράδειγμα αυτό της εκπαίδευσης. 2) Η αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 3) Λίγο περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρχηγός της ΝΔ υπογραμμίζει, επίσης, ότι εξακολουθεί να υπάρχει «λίπος» στον ελληνικό δημόσιο τομέα, παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας, γεγονός που οφείλεται στο ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει επανέλθει σε μία μακρά ελληνική παράδοση πελατειακών πρακτικών, παραχωρώντας θέσεις εργασίας σε πολιτικούς συμμάχους.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης περιλαμβάνει στις άμεσες προτεραιότητές του τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, ούτως ώστε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η Άγκυρα φανεί ότι επιτρέπει τη διέλευση περισσοτέρων μεταναστών, καθώς πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές. Επίσης, δηλώνει απαισιόδοξος σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της εγχώριας τρομοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι υπάρχουν μέρη της Αθήνας όπου το κράτος έχει χάσει τον έλεγχο και ότι ο ίδιος δεν έχει δει τίποτα που να τον πείθει ότι υπάρχει πραγματική βούληση να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.

(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου