Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Το δίλημμα του Αλέξη ενόψει Eurogroup...!!!

Σε εξαιρετικά δεινή θέση είναι ο Αλέξης Τσίπρας ως προς την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο επικείμενο Eurogroup  

και για το λόγο αυτό έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Η παρουσία Λεμέρ στην Αθήνα και η ευφορία για την πρόταση που κόμισε εξανεμίστηκε καθώς το Βερολίνο εξέφρασε την αντίθεσή του με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  η κυβέρνηση καλείται να πάρει μία δύσκολη απόφαση για την πορεία της διαπραγμάτευσης επί της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του ζητήματος του χρέους:
Η μία επιλογή είναι να συμβιβαστεί με ό,τι της παρουσιαστεί από την πλευρά των δανειστών την Πέμπτη στο κρίσιμο και καθοριστικό Eurogroup ή να κάνει ακόμη έναν ελιγμό, ευελπιστώντας ότι η «απειλή» μίας «ελληνικής κρίσης» αυτή την περίοδο θα οδηγήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό και όχι σε μία νέα οδυνηρή ήττα. Βέβαια στο παρελθόν αυτοί οι ελιγμοί έχουν αποδειχθεί ότι επιφέρουν μεγάλο κόστος το οποίο το πληρώνει φυσικά ο ελληνικός λαός με την επιβολή δυσβάστακτων μέτρων.
Αν και η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο δεν αποκλείει έστω και την τελευταία στιγμή να υπάρξει μια λύση που θα της επιτρέψει να υποστηρίξει ότι συνιστά θετική εξέλιξη για την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση ρήξης στο Eurogroup,  δεν ισχύει το χαρτί της συνόδου κορυφής της 22ας Ιουνίου. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού στον απεσταλμένο του Μακρόν ότι πρέπει όλα να τελειώνουν την Πέμπτη.  Αλλά και ο κ. Λε Μερ από την πλευρά του διαμήνυσε ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε στις 15 Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία».
Η νέα γραμμή υποχώρησης, που μελετά η κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση μίας θετικής διατύπωσης, ώστε να μένει ανοιχτό το θέμα για την μελλοντική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τίποτα ιδιαίτερο για το χρέος, ούτε φυσικά προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνσή του το 2018.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία – πριν από το eurogroup- τόσο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου