Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Τα «συν» και τα «πλην» της συμφωνίας του Eurogroup και οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών ...!!!


Εναλλαγή συναισθημάτων με τα χαμόγελα να επικρατούν τελικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Το κλίμα, οι δηλώσεις και οι διαρροές είχαν σχηματίσει ένα τεράστιο «σύννεφο», αφού ακόμα και λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης  κανείς δεν μπορούσε να προκαταβάλει  το αποτέλεσμά της. Τόσο τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα που πραγματοποιήθηκαν όσο και το «καμπανάκι» από τους εταίρους πως το μέλλον της συμφωνίας θα είναι αβέβαιο, αν οδηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δημιούργησαν ένα νέο περιβάλλον που οδήγησε σε μια λύση και μια επί της αρχής
δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα
Από την Ηρώδου Αττικού αναμένεται τις επόμενες ώρες να επικεντρώσουν στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας τόσο προς τη κοινωνία, όσο και προς  το κόμμα και τους βουλευτές γνωρίζοντας πως το «σφυροκόπημα» από την αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι συνεχές.
Η αρχή θα γίνει στις 11 το πρωί όπου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία.

Οι βουλευτές και η συμφωνία

Όλο το βράδυ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους επικοινώνησε το newpost.gr, παρακολουθούσαν με αγωνία τις διαβουλεύσεις, αλλά και τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των θεσμών.
«Μικρή νίκη. Καλή συμφωνία, καθαρή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα. Έως 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 που σημαίνει ότι μπορεί να μειωθούν ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μετά το τέλος του προγράμματος. Πολύ απλά χώρος για ανάσα. Έμφαση από εδώ και πέρα στην καθημερινότητα», τόνιζε σχεδόν τηλεγραφικά βουλευτής της περιφέρειας στο newpost.gr ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είχε στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης ασκώντας, ωστόσο κριτική στις επικοινωνιακές «τυμπανοκρουσίες» στις οποίες είχε προχωρήσει κατά καιρούς το Μαξίμου. Πιο «παγωμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευση των «53+», που μιλούσαν για μια ελαφρώς καλύτερη συμφωνία σε σχέση με την προηγούμενη.
Στα «πλην» της συμφωνίας, την οποία καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός, είναι πως παρά την αρχική βούληση της κυβέρνησης δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή χειροπιαστά αποτελέσματα για το ζήτημα του χρέους, ενώ θολό είναι το τοπίο και σε σχέση με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στα κέρδη, τα οποία προβάλουν ήδη από το Μαξίμου, είναι τόσο ο μηχανισμός προσαρμογής της ανάπτυξης όσο και το αφήγημα για έξοδο στις αγορές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε επίσης για μεγαλύτερη σαφήνεια σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. Τα 8 σημεία – κέρδη της συμφωνίας ήταν άλλωστε η πρώτη κίνηση του Μαξίμου σχεδόν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες να συζητήσει, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όλα τα «καυτά» σημεία της συμφωνίας και να αναλύσει στους ομολόγους του τις στοχεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Επίθεση στη ΝΔ από το Μαξίμου

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας με τους εταίρους και της απόφασης του Eurogroup από την Ηρώδου Αττικού πέρασαν ήδη στην αντεπίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για αμηχανία της ΝΔ μετά την ανακοίνωσή της πως η κυβέρνηση ψήφισε ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς να πάρει καμία ουσιαστική απόφαση για το χρέος.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με μια μεταμεσονύχτια  ανακοίνωση επεσήμανε προς την αξιωματική αντιπολίτευση τα σημεία τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί κέδρος μετά τη διαπραγμάτευση που πραγματοποίησε:
«1. Ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του χρέους
2. Δέσμευση για επέκταση ωριμάνσεων και πάγωμα επιτοκίων μέχρι 15 χρόνια
3. Δέσμευση του Eurogroup ότι θα στηρίξει τη χώρα για την έξοδο στις αγορές
4. Συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.»

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «με τη σημερινή συμφωνία αίρεται η αβεβαιότητα, εξασφαλίζεται ο καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία και η ολοκλήρωση του προγράμματος. Δικαιώνεται επομένως η επιλογή της κυβέρνησης να μην πάρει ό,τι της έδωσαν στις 22 Μαΐου και να διεκδικήσει μία συνολική συμφωνία.
Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης κάνει λόγο για  «ντροπιαστική στάση της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης»,  συμπληρώνοντας πως «τα  παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα».

Το tweet του Τσίπρα

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter υπογραμμίζοντας πως «σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου