Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Βρυξέλλες: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος στο Eurogroup – Εκταμίευση της δόσης και τίποτα περισσότερο...!!!

Κλίμα συμφωνίας ως προς την εκταμίευση της δόσης αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ –σε πρώτη φάση χωρίς χρηματοδότηση, επικρατεί και στις Βρυξέλλες, 

όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ευρωπαίος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης.
Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος αναφορικά με τις πιθανότητες συμφωνίας, τονίζοντας πως αυτές πλησιάζουν το 100%. «Οι θεσμοί θα υποβάλλουν την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup με τα 140 προαπαιτούμενα», υποστήριξε. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης – ύψους έως 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters- αφού πρώτα υπάρξει η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του είχε εμφανιστεί πεπεισμένος ότι θα υπάρξει λύση στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τη συμμετοχή του, χωρίς χρηματοδοτική εκταμίευση σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσον αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Οι συνεχίσεις θα συνεχιστούν ώστε οι εκθέσεις βιωσιμότητας [των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ] σε μεγάλο βαθμό να υπερκαλύπτονται. Αλλά ακόμη δεν είμαστε σε αυτό το σημείο», υποστήριξε.
Αξίζει να σημειωθεί πως λύση για α λα καρτ συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «έδειξε» και η ίδια η Λαγκάρντ, αλλά και ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος είχε πει την περασμένη εβδομάδα πως αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα, με δεδομένες τις διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις.
Στη συνέχεια ο αξιωματούχος εξέφρασε την απορία του για τη διάσταση που έλαβε το θέμα του χρέους στον Τύπο, καθώς όπως είπε, είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει θέμα λήψης των αποφάσεων τώρα, αλλά το 2018 όταν και λήγει το πρόγραμμα.
Ως προς τις συζητήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη, αυτές θα αφορούν στην εξειδίκευση των μέτρων που καταγράφονται στην απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016, αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες όπως είπε, ώστε να μην προκαταβάλλονται οι οριστικές αποφάσεις.
Τέλος, επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση της Γαλλίας για σύνδεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν τα συμπεράσματα της συνεδρίασης θα έχουν αναφορά σε αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου