Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Θρίλερ στο Eurogroup: Ο Τσίπρας παίζει τα… ρέστα του και ο Σόιμπλε δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση...!!!

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ – ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ


Τη στιγμή που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στα διαπραγμάτευση Αθήνας – Θεσμών διατυπώνουν την πρόθεσή τους να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εν όψει του αυριανού Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ξανά έτοιμος να παίξει το «χαρτί» της πολιτικής λύσης, σηκώνοντας όψιμα παντιέρα κατά των δανειστών, βλέποντας ότι η πολιτική του Βερολίνου παραμένει στην ίδια αδιάλλακτη και σκληρή γραμμή.

«Αν δεν επιτευχθεί λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου να μην την δεχθούμε και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες, Τρίτη (13/06/2017) ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιδίδεται στην αγαπημένη τακτική του «διαίρει και βασίλευε», επιχειρώντας να τορπιλίσει ξανά τη διαπραγμάτευση στο «παρά ένα» του Eurogroup. Από τη μια, μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ από την άλλη έσπευσε να επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι θα έπρεπε να εμπιστεύεται περισσότερο τον υπουργό του. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Βεβαίως, η απάντηση του Μαξίμου υπήρξε άμεση, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Τσακαλώτο και να αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Στο Λουξεμβούργο Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης αναχωρούν από σήμερα, Τετάρτη (14/06/2017) για το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πλευρά φαίνεται πως επικρατεί κατήφεια και έντονος προβληματισμός, καθώς οι εταίροι, αν και επαινούν την Αθήνα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν συζήτηση για το χρέος.
Όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει σε κάτι περισσότερο στο Eurogroup που διεξάγεται την Πέμπτη και σίγουρα αυτό δεν είναι άλλη μια επανάληψη της πρότασης που είχε πέσει στο τραπέζι κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 22 Μαΐου.

Τι περιμένει η ελληνική πλευρά

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση προσβλέπει σε τρία βασικά πράγματα από την απόφαση που θα λάβει το Eurogroup.
  • Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ μετά το 2022
  • Επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους έως και 15 ή 20 χρόνια, αντί 0 έως 15 που προέβλεπε η σχετική διατύπωση στο προηγούμενο Eurogroup.
  • Εφαρμογή αναπτυξιακών πακέτων με μέτρα στο πρότυπο του σχεδίου Γιούνκερ ή ακόμη και με χρήση αδιάθετων κονδυλίων όπως τα 19 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Δεν θα δεχτούμε τη λύση του Μαΐου – Θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Δεν θα δεχτούμε τη λύση του Μαΐου – Θα πάμε στη Σύνοδο Κορυφής

«Το μόνο σίγουρο είναι η έγκριση της δόσης»

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε την Τρίτη (13/06/2017) πως «η έγκριση της δόσης είναι το μόνο βέβαιο» κι ότι «υπάρχει κοινή βούληση να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα».
Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της δόσης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυμανθεί μεταξύ 7 και 11 δισ. ευρώ, πιθανότατα όμως κάτω και από τα 9 δισ. ευρώ.

Γερμανικός Τύπος: Μόνη λύση για τον Τσίπρα το κούρεμα του χρέους

 Στις οικονομικές της σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει άρθρο της: «Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους για την πολιτική του σωτηρία». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η διένεξη για το ελληνικό χρέος ενορχηστρώνεται για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Ο Σύριζα θέλει από τους δανειστές μια παραδοχή για το χρέος και το ΔΝΤ εκβιάζει τον Β. Σόιμπλε».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά νέος γύρος για μια διαγραφή χρέους. Το ζήτημα της εκταμίευσης των περίπου 7 δις έχει περάσει ωστόσο σε δεύτερη μοίρα, ενώ προσκήνιο βρίσκεται η συζήτηση για το χρέος. Κι ας έχει η Ελλάδα δυσκολία να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο.
Όμως για την κυβέρνηση Τσίπρα οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση είναι απλά δυσάρεστη ρουτίνα. Μια μείωση του χρέους ωστόσο θα ήταν ένα πολιτικό τρόπαιο με διπλή σημασία: Στους ψηφοφόρους τους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υπόσχονται ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν εν τέλει σε ένα κούρεμα του χρέους. Χωρίς αυτό δεν δικαιολογείται ότι επί δύο χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα, υπό την πίεση των δανειστών, έκανε πάντα το αντίθετο από ότι υπόσχονταν σε δύο προεκλογικούς αγώνες. Εκτός αυτού ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του μπορούν να "πουλήσουν" το κούρεμα χρέους ως παραδοχή των δανειστών και κυρίως τη Γερμανίας, ότι έχουν ευθύνη στην ελληνική κρίση χρέους και την απώλεια του 25% του ελληνικού ΑΕΠ».
Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η FAZ σημειώνει ενόψει του Eurogroup: «Σχεδόν όλα τα κύρια ζητήματα παραμένουν αναπάντητα. Λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο αναβολές. Στους δανειστές δεν υπάρχει ομοφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτε είναι σίγουρο αν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ή αν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να βοηθήσουν την Ελλάδα για τέταρτη φορά με σκοπό να αποτρέψουν ξανά ένα Grexit».
Σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης ο αρθρογράφος διερωτάται αν «η Ελλάδα θα είναι του χρόνου καλύτερα θωρακισμένη από ότι στο παρελθόν για να βγει στις αγορές. Τι θα γίνει για παράδειγμα αν λόγω των επικείμενων εκλογών του 2019 οι αγορές αντιδράσουν νευρικά και αποδέχονται ελληνικά ομόλογα μόνο με επιτόκιο 7%; Η προειδοποίηση για την απουσία ενός σχεδίου Β΄, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί το 2019 είναι σημαντικές, διότι ενδέχεται ακόμα και μια πετυχημένη έξοδος του χρόνου να εξελιχθεί την μεθεπόμενη χρονιά σε πραγματική δοκιμασία για την Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους περίπου 12 δις ευρώ. (...) Θα καταφέρει η Ελλάδα να μαζέψει τόσα χρήματα; (...) Είναι πάντως παράδοξο: Ο αριστερός Τσίπρα που μιλούσε για "βάρβαρες" αγορές το 2014 επιδιώκει τώρα την όσο ταχύτερη επιστροφή της χώρας σε αυτές για να ξεφύγει από την εποπτεία του ενδεχομένως επίσης "βάρβαρου" ΔΝΤ».

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου