Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Αγωνία για το Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου - Τι προσδοκά η κυβέρνηση και τι φοβάται...!!!



Μία λύση που θα της επιτρέψει να υποστηρίξει  ότι δεν χάθηκε άδικα τόσος χρόνος αναζητά η  κυβέρνηση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου  

καθώς είναι βέβαιο ότι έχει χαθεί το τρένο της συνολικής συμφωνίας για το χρέος και το QE. Στο πλαίσιο αυτή της προσπάθειας εντάσσεται και η παρουσία σήμερα στην Αθήνα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ο Λεμέρ προωθεί συμβιβαστική πλατφόρμα για το χρέος με βάση πρόταση να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης στη συμφωνία για το χρέος.

Η πρόταση αυτή όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τη συναίνεση της Γερμανίας ενώ απίθανο φαίνεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να εντάξει την Ελλάδα στο QE με βάση ενέχυρα που θα μπορούσε να του δώσει το Eurogroup από τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου μνημονίου.
Το στοίχημα το οποίο θέλει να κερδίσει ο υπουργός Οικονομικών. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι μια λεκτική διατύπωση που θα λέει ότι το χρέος θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον, δηλαδή μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλά όχι «εφόσον χρειαστεί» όπως ανέφερε η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Όλα αυτά  ενώ στις Βρυξέλλες βλέπουν εκλογές μέσα στο 2018 καθώς θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα,  το ΔΝΤ θα επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο (κι από κοντά εμμέσως η ΕΚΤ), ενώ η ελληνική οικονομία θα συνεχίζει να πορεύεται με capital controls, ανύπαρκτη ρευστότητα και αγωνία για τη διαχείριση της βόμβας των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.
Το χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι επίσης η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση και το σοβαρό ενδεχόμενο για ένα νέο μνημόνιο από το Σεπτέμβριο του 2018 χωρίς να χρειάζονται καν καινούργια λεφτά από τους Ευρωπαίους -αρκούν αυτά που θα περισσέψουν από το υπάρχον που υπολογίζονται σε 30 δισ. ευρώ…
Το Μαξίμου κρατάει  ως «χαρτί» τα τελευταία προαπαιτούμενα τα οποία ήρθαν άρον – άρον στη Βουλή και τα οποία δείχνουν την αγωνία και την απελπισία της κυβέρνησης  μαζί με τη ρητορική ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Εκτός των άλλων η δόση, εάν εγκριθεί, θα είναι χαμηλότερη από αυτή που δικαιούται η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα. Το Compliance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιούνιος 2016) αναφέρει ότι η Ελλάδα δικαιούται ως το πρώτο τρίμηνο του 2017 δόσεις από το μνημόνιο ύψους 13,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,1 δισ. ευρώ αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς την αγορά.
Το σύνολο θα είναι 9 δισ. ευρώ, 13,4 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που θα μπορούσαν να απορροφηθούν με βάση το επίσημο χρονοδιάγραμμα του μνημονίου 3. Αυτή είναι μια ακόμη επίπτωση από το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη «στη δεύτερη αντί για την 8η αξιολόγηση αξιολόγηση του προγράμματος» όπως δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου