Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Τα στοιχήματα του Αλέξη Τσίπρα : Νέα κυβέρνηση και ευρύτερη κεντροαριστερά… !!!


          
       Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός         
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε για τα καλά την συζήτηση για την επόμενη ημέρα, σε κυβέρνηση και κόμμα.  

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως η συμφωνία του Eurogroup 15ης Ιουνίου του προσφέρει την δυνατότητα να χαράξει έναν οδικό χάρτη που θα έχει πολιτικό ορίζοντα τις Ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019. Προς τούτο, κρίνει πως πρέπει να έχει με το μέρος του τόσο την κυβέρνηση, όσο και το κόμμα, με στόχευση πάντα να καλύψει τον χαμένο πολιτικό χρόνο.

      
Σ αυτό το πολιτικό πνεύμα είναι εύλογο να αναμένονται εξελίξεις στην κυβέρνηση και στην δομή του κόμματος. Το μεν πρώτο θα επιτευχθεί με έναν ριζικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, το δε δεύτερο με ένα άνοιγμα του κόμματος στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
     
Το ερώτημα που αυτόματα γεννάται είναι πότε θα γίνουν οι εν λόγω κινήσεις, μεγίστης και καθοριστικής στρατηγικής σημασίας για την πολιτική ευστάθεια της κυβέρνησης και την ιδεολογική συνοχή της κυβερνώσας παράταξης. Οι φήμες που κυκλοφορούν για άμεσο ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι δείχνουν πολιτικά ανεδαφικές. Όλα θα δρομολογηθούν από τον Οκτώβριο και μετά, καθώς θα έχουν γίνει και οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία και το Μέγαρο Μαξίμου θα γνωρίζει και τις στοχεύσεις της νέας καγκελαρίας, - είτε με Σόιμπλε, είτε με άλλον στο τιμόνι γερμανικής οικονομίας - , κι επιπλέον θα έχει ανοίξει η συζήτηση για την όποια απομείωση του ελληνικού χρέους κατά τις βουλές του ΔΝΤ. …
     
Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει χρόνο στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, να τρέξει τους επόμενους μήνες συγκεκριμένες δράσεις, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, και σε ζητήματα κοινωνικού αποτυπώματος, που εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επανεύρει τους δεσμούς του με την κοινωνία. Σε επόμενη πολιτική φάση, θα γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε η νέα κυβέρνηση μάχης να σύρει τον χορό μέχρι το 2019, οπότε και θα ξεκινήσουν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές, βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, θα ανοίγουν και οι «ντουλάπες»…, για να βγαίνουν στη δημοσιότητα σκανδαλώδεις υποθέσεις των χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με στόχευση πάντα να υπενθυμίζουν στο εκλογικό σώμα τον τρόπο διακυβέρνησης από την σημερινή αντιπολίτευση…
      
Τούτων όλων δοθέντων, οι Φθινοπωρινές στοχεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι εξής :
·       Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές…
·       Η σύντομη και επιτυχής ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης…
·       Να κερδηθεί σύντομα το στοίχημα της ανάπτυξης…
·       Να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική έξοδος στις αγορές…
·       Να προχωρήσει η υλοποίηση της κοινωνικής ατζέντας της κυβέρνησης για να ηρεμήσουν τα ταραγμένα πνεύματα στην Κουμουνδούρου...

                                 Άνοιγμα στο κόμμα
       
Η Ελληνική κεντροαριστερά όπως Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες, είναι η νέα στόχευση του πρωθυπουργού. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερέψει αν δεν είναι προοδευτική, αν δεν γίνει κοινωνική» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη. «Η Προοδευτική Συμμαχία είναι σημείο αναφοράς για όλους μας. Για μια ακόμη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη στην Ελλάδα από τους προοδευτικούς, σοσιαλιστές και οικολόγους», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας, την περασμένη Τετάρτη σε ανοιχτή εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες.
     
Δείχνοντας, δε, προς την πλευρά της Αθήνας, έχοντας νωπές τις ατάκες της Φώφης Γεννηματά, περί «θηλιάς που μας φόρεσε με την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε», κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός  επισήμανε, «Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση». Παρά ταύτα, οι σχέσεις μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη είναι τεταμένες : «Ο κ. Τσίπρας μας κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε, όμως, σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του. Η πραγματικότητα για τη συμφωνία δεν κρύβεται. Είναι αποτυχία» δήλωσε η κ. Γεννηματά, αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό….
     
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις αντιστάσεις που συναντά στην πολιτική προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, εμμένει μέσω της ευρωπαϊκής οδού…  Στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στις Βρυξέλλες είχε συναντήσεις με τον Τζιάνι Πιτέλα, της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, τον Μπενουά Αμόν, του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και την συμπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλλερ. Ο κ. Τσίπρας συμμετέχει μεν σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για το μέλλον της Ευρώπης…, σε δεύτερη «ανάγνωση», όμως, επιχειρεί μέσω… Ευρώπης να ανιχνεύσει τις δυνατότητες εναλλακτικών συμμαχιών, σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέρχονται μια αφανή μεν πλην όμως υπαρκτή κρίση, με αφορμή τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και τα όσα βλέπουν εσχάτως το φως της δημοσιότητας…
      
Είναι σαφές πως η συζήτηση για μια ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι πολύ παλιά και συνεχίζει να διεξάγεται στο εσωτερικό των δύο κομμάτων. Ωστόσο, μέχρι τώρα «σκοντάφτει» στα εξής 3 τινά :
     α. Εσωτερικές αντιδράσεις  στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί πιστεύουν ότι θα χάσουν την πρωτοκαθεδρία  των πολιτικών κινήσεων από τα έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
    β. Εσωτερικές αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί δεν δέχονται να συνομιλήσουν με τις δυνάμεις που «άλωσαν» στην κυριολεξία την κομματική τους επικράτεια.
     γ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει «δέσει» κοινωνικά και πολιτικά με τον Πάνο Καμμένο, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές, και θεωρεί προδοσία την εγκατάλειψη του εταίρου που τον ανέδειξε στην πρωθυπουργία. 
      
Ωστόσο, τα έσχατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον υπουργό άμυνας σε «περίεργες» υποθέσεις καθώς και οι εμμονές των ευρωπαίων για αλλαγή κυβερνητικού εταίρου επανακαθορίζουν την ατζέντα των πολιτικών συμμαχιών στην Αθήνα. Τόσο στην Αθήνα, - η παρέα του Αντώνη Λιβάνη, δεν είναι τυχαία η έκδοση νέας εφημερίδας και δη σε περίοδο ισχνών αγελάδων για τον τύπο - , όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ακόμα δυνάμεις που δείχνουν διατεθειμένες να «μεσολαβήσουν» για μια ενδεχόμενη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Θιασώτης μιας τέτοιας προσπάθειας είναι και ο ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα… Προς τούτο, σημειώνεται πως η «Ευρωπαϊκή Προοδευτική Συμμαχία» είναι μια σύμπραξη ευρωβουλευτών από τις ευρωομάδες της Ενωμένης Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων…, και μια παρόμοια συμμαχία πολλοί επιδιώκουν να δημιουργήσουν και στην Αθήνα.
/////////////////////////////////////////////////

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου