Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές παραμένει στόχος του Μαξίμου ...!!!



Παρά τη μάχη των σκουπιδιών, που είναι ο νέος μεγάλος “πονοκέφαλος” του Μεγάρου Μαξίμου, το πεδίο της οικονομίας  

και η επόμενη ημέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης εξακολουθεί να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ηρώδου Αττικού. Περιμένοντας την εκταμίευση της δόσης το βλέμμα του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να βρίσκεται στην έξοδο στις αγορές.
Κορυφαία στελέχη θεωρούν πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας αποτελούν τη βάση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το ταχύτερο δυνατό. Παρά το “φρένο” που έβαλε ο Μάριο Ντράγκι για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα
ποσοτικής χαλάρωσης κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν πως αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές, ενώ το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με την κυβέρνηση και στελέχη της Rothschild και με βάση τις συνθήκες που θα υπάρχουν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο θα οργανώσουν μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.
Χρονικό προσδιορισμό αυτής της κίνησης δεν μπόρεσε να καθορίσει κανένα από τα στελέχη με τα οποία συνομίλησε το newpost.gr, καθώς φαίνεται να εξαρτάται από πολλούς τεχνικούς παράγοντες.
Χωρίς να αποκλείεται και το καλοκαίρι ως πιθανό σενάριο φαίνεται η πρωτοβουλία να είναι περισσότερο δυνατόν να εκδηλωθεί λίγο μετά τις Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με το πεδίο της οικονομίας για την Ελλάδα να είναι πλέον πιο καθαρό, καθώς τα πρώτα επενδυτικά βήματα αναμένεται να έχουν φανεί στον ορίζοντα. 
Είναι σαφές πως οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι προσεκτικές και για αυτό το λόγο θεωρείται πιο απίθανη η δοκιμαστική έξοδος να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, με τον κίνδυνο η όλη προσπάθεια να μην καταγραφεί ως επιτυχής. Παράλληλα τα μηνύματα που έρχονται και από την πλευρά του Ρέγκλινγκ μιλούν για επιστροφή στις αγορές ή το 2017 ή και το 2018 από τη στιγμή που το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων υλοποιηθεί με επιτυχία.
Οι συναντήσεις και οι επαφές τόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και του πρωθυπουργού σε αυτή την κατεύθυνση δεν πρόκειται να σταματήσουν και αυτό φάνηκε από το χθεσινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη θετική αντίδραση των διεθνών χρηματαγορών και τη διαμόρφωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, εξελίξεις που φέρνουν εγγύτερα την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ο στόχος αυτός είναι κρίσιμος, αλλά όχι ο απώτατος, διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς τελικό στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η πλήρης επαναφορά της οικονομίας σε συνθήκες ομαλότητας, η αναπλήρωση των απωλειών σε κοινωνικά δικαιώματα και ανάγκες που προκάλεσε η κρίση, με προτεραιότητα σε όσους επλήγησαν περισσότερο από αυτή, και βεβαίως η ανάκτηση της απασχόλησης. Επιπλέον, η πρόσβαση στις αγορές θα αποτελέσει σήμα για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα φέρεται να εστιάζεται σε ένα επιτόκιο της τάξης του 5% για πενταετή διάρκεια με το ύψος της έκδοσης να υπολογίζεται στα 4-5 δισ. ευρώ. Ωστόσο κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγαςάκης διευκρινίζουν, ακολουθώντας τα βήματα του πρωθυπουργού, πως  η έξοδος στις αγορές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά είναι το μέσο για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που είναι ο τερματισμός της επιτροπείας. Αυτό που εκτιμούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι  πως η εικόνα που θα δοθεί από μια τέτοια επιτυχημένη πρωτοβουλία τους επόμενους μήνες θα δώσει το κατάλληλο σήμα για τις συζητήσεις που λάβουν χώρα τον Αύγουστο του 2018 και έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των μέτρων για την ελάφρυνση του μεσοπρόθεσμου χρέους.
Τα μηνύματα του και για το ζήτημα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός αύριο το βράδυ από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου