Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας για τον Αλέξη Τσίπρα...!!!

Δύσκολες πολιτικές ισορροπίες επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση όσο παραμένει ανοιχτό το μπρα ντε φερ με τους δανειστές για το χρέος – ισορροπίες,

 που επιβάλουν αφ’ ενός η αμήχανη αναμονή των βουλευτών της πλειοψηφίας και, αφ’ ετέρου, το συντονισμένο σφυροκόπημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Το μούδιασμα που προκάλεσε σε βουλευτές και κομματικά στελέχη η «απότομη προσγείωση» της 22ας Μαίου παραμένει εμφανές και, παρ’ ότι ουδεμία δημόσια εκδήλωση κριτικής αναμένεται έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δανειστές, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις κυριαρχεί το ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» εάν δεν υπάρξει λύση ούτε στο επόμενο Eurogroup ούτε στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου.

«Οι βουλευτές κουβαλούν στις πλάτες τους ψηφισμένα μέτρα 4 δις ευρώ και βλέπουν ότι, μέχρι στιγμής, το μεγάλο πολιτικό αντιστάθμισμα της λύσης στο χρέος παραμένει μετέωρο. Είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός», αναγνωρίζει κυβερνητικός παράγοντας.
Η παγίδα της υπεραισιοδοξίας
Κομματικά στελέχη, δε, τα οποία έχουν πιο κριτική προσέγγιση στις κυβερνητικές επιλογές θέτουν – εντός των τειχών της Κουμουνδούρου, πάντως, και σε χαμηλούς τόνους – ερωτήματα και για το κλίμα υπεραισιοδοξίας που διαμορφώθηκε πριν από το Eurogroup για άμεση και οριστική λύση στο θέμα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης.
Είναι ένα κλίμα το οποίο αποδίδεται μεν, εν μέρει, στις δημόσιες και επαναλαμβανόμενες πολύ αισιόδοξες παρεμβάσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, παράλληλα όμως έχει ανοίξει και ζήτημα ορθής ή μη εκτίμησης της κατάστασης από ορισμένους παράγοντες του κυβερνητικού επιτελείου.
Οι προβληματισμοί αυτοί αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ τα ερωτήματα της επόμενης μέρας, της περαιτέρω πολιτικής στρατηγικής και του κυβερνητικού αφηγήματος τέθηκαν ήδη στο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη.
«Τα καλάθια είναι μικρά»
Η γραμμή που επελέγη ήταν εκείνη της «ψύχραιμης αναμονής», ενώ δεν είναι τυχαίες και οι επαναλαμβανόμενες δημόσιες διαβεβαιώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία συμφωνία που δεν θα δίνει «οριστική λύση».
Ως «οριστική λύση», δε, όπως κατέστησε σαφές ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στον ΣΕΒ ορίζεται η όποια «λύση που θα εξασφαλίζει την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους».

Σε επίπεδο επικοινωνιακό και εσωτερικής διαχείρισης η γραμμή που επιλέγεται είναι εκείνη της «χαμηλότονης αισιοδοξίας» προς αποτροπή νέων σοκ δια χειρός Σόιμπλε και ΔΝΤ. «Τα καλάθια είναι μικρά» είναι η χαρακτηριστική φράση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα, καίτοι στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που επιμένουν στην ανάγκη «διατήρησης θετικών τόνων και ανάδειξης μιας νέας προοπτικής».
Το δίλημμα των συναινέσεων
Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε κόμμα και κυβέρνηση και για το κεφάλαιο των συναινέσεων – ήτοι, για το εάν ο πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει πιο προωθημένες κινήσεις σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση «εθνικού μετώπου» στο αίτημα για ρύθμιση του χρέους. Η γενικής εκτίμηση είναι πως, τουλάχιστον από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρέπει να αναμένεται ανταπόκριση σε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες καθώς το «τείχος Σόιμπλε» έχει ενθαρρύνει το επιτελείο Μητσοτάκη να επιστρέψει στους άκρως πολωτικούς τόνους.
Όμως, εντός της κυβέρνησης υπάρχουν μάλλον δύο τάσεις: Η πρώτη υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω τις προσκλήσεις ενότητας τόσο για να αναδείξει την εθνική διάσταση της υπόθεσης του χρέους, όσο και για να εκθέσει την μικροκομματική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας. Η δεύτερη, αντιθέτως, θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία πρωτοβουλία συναινέσεων, και πολύ περισσότερο συναντήσεων, με τους πολιτικούς αρχηγούς διότι θα ερμηνευθεί ως κίνηση πολιτικής αδυναμίας της κυβέρνησης. Και ότι θα ρίξει επίσης νερό στον μύλο όσων εξακολουθούν να απεργάζονται σενάρια οικουμενικών σχημάτων…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου